Senator Ben-Oni Ardelean – Se fac eforturi imense: de la presedintele tarii la premier, care am aflat ca a avut cateva comunicari cu premierul de acolo la Ministrul de Externe…..

Ben-Oni Ardelean (TRANSCRIPT AGNUS DEI):

 • Ben Oni ArdeleanAvem o datorie morala (si) fata de Ruth sa intervenim..
 • foarte multi au venit si au acuzat  ‘de ce intervenim noi intr-un proces al justitiei’? NU ESTE UN PROCES AL JUSTITIEI. Este o hotarare administrativa la o comuna. 
 • pana la urma urmei si nu exista nici un fel de agentie tip independenta intr-un stat democrat care sa nu se supuna controlului democratic.
 • Este incredibil de crezut ca astazi in 2016, astfel de lucruri se mai pot intampla intr-o Europa care se vrea foarte democratica si care se respecte rigoarea legii. Dar, cred ca aceasta rigoare a legii, care scoti linia, spiritul ei, poate sa produca atrocitati si lucrul acesta ne ingrijoreaza.
 • Ziua trecuta eram in Consiliul Europei si adunam semnaturi pentru aceasta rezolutie de motiune. Si un parlamentar dintr-o tara pe care nu pot sa o numesc acuma, a venit la mine si a spus: „Wow! Te rog, hai sa strangem semnaturi acuma, dar include si tara mea, acolo, pentru ca exact aceeasi practica o fac aicea. Chestiunea respectiva creeaza de fapt o intrebare majora: De unde am reusit sa ajungem astazi cu democratiile pe care le consideram noi consolidate?

Pentru mine, ca si unul care fac diplomatie de mai multi ani, am avut o grea sarcina. Probabil ca a fost una dintre cele mai complicate delegatii parlamentare la care am participat, datorita incarcaturii emotive, dar si psihologice si presiunii foarte mari pe acest subiect. Credeti-ma ca dupa cateva zile de stat acolo, am venit extrem de obosit. Iar, dupa aceea, am avut alte cateva batalii in Consiliul Europei si am venit direct incoace. Datorita faptului ca acest caz nu este un caz care sa se incadreze, daca vreti, intr-un tipar foarte uzual de negocieri importante, dar pe care le poti privi cu foarte multa detasare., probabil si datorita experientei pe care noi romanii am avut-o in perioada comunista si a diverselor chestiuni care intr-un fel sunt foarte similare cu ceea ce se intampla acolo. Si, tocmai de aceea, am precizat inca de la inceput ca avem ed a face cu un caz care se incadreaza intr-un tipic extrem de fidel pe ceea ce inseamna libertate religioasa. Aici am punctat deseori cateva aspecte:

1.Este datoria noastra ca acolo unde sunt cetateni romani, indiferent de stat, sa intervenim in asa fel incat drepturile si libertatile de care trebuie sa se bucure orice cetatean roman, trebuie sa fie respectate si garantate.

Ben-Oni Ardelean despre CHESTIUNEA CREDINTEI

Au existat discutii intre copii si scoala vizavi de aceasta chestiune al credintei? Au existat discutii intre parinti si profesori vizavi de aceasta chestiune? Denuntul principal, de la care a inceput acest proces a Barnavernetului, a inscris aceasta declaratie ca aceasta familie este o familie masiv crestina. Traduc literar din norvegiana. Ca suspiciunea si acuza principala  pornea tocmai de la indoctrinare crestina abuziva. Si ca, parintii, unchii, bunicii, toti sunt oameni care cred in pedeapsa si in pacat si datorita acestor aspecte, exista o legatura directa cu modul in care acestia isi cresc copiii.

Mai mult decat atata, de-a lungul anchetei- in momentul in care ancheta a inceput, atat la politie, cat si aceasta agentie, chipurile independente (o sa revin asupra acestor chestiuni), totul, din cand in cand, s-a rezumat la acele intrebari care tineau de zona de credinta, de zona de religie, ceea ce pentru mine este foarte clar ca Norvegia, chiar daca nu putem vorbi genere de o persecutie religioasa, cum nu putem vorbi nici in Romania, nici in America, lucruri se intampla si in America, lucruri se intampla si in Romania si iata si in Norvegia. Din cand in cand, cazuri izolate, dar extrem de importante care ne fac sa fim in zona libertatii religioase foarte vigilenti. Si, vigilenta aceasta este, daca vreti, ceea ce ne mentine mintea si constiinta treaza, tocmai pentru a putea sa le reclamam in timp aceste chestiuni care sunt greu de instrumentat intr-un proces. Daca tine-ti foarte bine minte, mai ales care ati trait mai mult ca mine in Romania, perioada comunista, nici unul dintre procesele de natura religioasa, nu aveau in substratul acuzatiilor si in acuzatiile respective, nimic care sa fi fost legat de religie. Ci erau chestiuni care tineau de ordinea in stat, de oranduirea socialista care era impotriva unor chestiuni pe care acesti indivizi le… Ei, cam asa ceva este si in cazul acesta.

Cu toate astea, ca si senator al Romaniei, pot sa va spun urmatorul lucru, ca avem in primul rand o datorie data de constitutia tarii. Sunt cetateni romani, avem cinci copii plus tatal, care sunt cetateni romani. Si este datoria noastra ca acolo unde sunt cetateni romani, indiferent de stat, sa intervenim in asa fel incat drepturile si libertatile de care trebuie sa se bucure orice cetatean roman, trebuie sa fie respectate si garantate.

2. ESTE O DATORIE MORALA

Este o datorie morala pentru ca mama, Ruth, a facut ceva foarte frumos pentru Romania. A venit in tara noastra sa lucreze cu copiiii abandonati, copiii strazii, sa ajute Romania, si vizavi de mama, de Ruth, avem o datorie morala. Si este important pentru noi ca sa ne facem datoria si sa putem sa aratam la randul nostru sprijin pentru aceasta femeie care nu poate nimeni sa ne explice ca dupa ce a venit sa ingrijeasca de copiiii abandonati ai strazii, oameni ai nimanui (daca vreti), acum ar putea sa faca ceva impotriva propriilor copii.

Prima intalnire pe care ambasadoarea norvegiei a avut-o a fost cu noi la Politica Externa si impreuna cu colegul meu, Titus Corlatean, i-am dat cateva argumente, printre care i-am aratat poza familiei. Si i-am zis: „Uita-te la poza asta. Ti se pare ca acesti parinti sunt parinti abuzatori, ca acesti copii sunt abuzati intr-un fel sau altul? Ti se pare ca familia asta sufera de fobii, de chestiuni de care voi acuzati intr-un mod oficial aceasta familie?” Este incredibil de crezut ca astazi in 2016, astfel de lucruri se mai pot intampla intr-o Europa care se vrea foarte democratica si care se respecte rigoarea legii. Dar, cred ca aceasta rigoare a legii, care scoti linia, spiritul ei, poate sa produca atrocitati si lucrul acesta ne ingrijoreaza.

Photo Ben Oni Ardelean

Photo Ben Oni Ardelean

La Marius si Ruth

Am stat doar jumate de ora acolo, pentru ca timpul a fost foarte scurt, programul a fost foarte incarcat. E greu de descris starea de spirit, dar a-si dori un singur lucru sa spun, as dori ca toti aceia care au inca azi dubii sau mai critica pe ici pe colo si incearca sa ne explice noua cum ar trebui sa fie lucrurile, sa mearga 10 minute in familia respectiva si sa inteleaga spiritul.

Niciodata in Romania, in tot exercitiul parlamentar, n-a existat pe o interpelare semnaturi din partea tuturor grupurilor parlamentare, 102 senatori. Niciodata nu s-a intamplat. Au semnat pe aceasta interpelare care a mers catre premier, catre Ministrul Familei so de asemenea catre Ministrul de Externe.

De asemenea, niciodata,  in istoria europarlamentarismului roman, parlamentarii romani care sunt in parlamentul european nu au semnat toti pe o intrebare  care a fost adresata Comisiei Europene. Lucrul acesta s-a intamplat saptamana trecuta.

De asemenea, am obtinut o motiune de rezolutie pe care am depus-o eu. Tocmai ce vin de la Consiliul Europei, ca sunt membru in Consiliul Europei. Pe aceasta motiune, parlamentari din 14 tari au semnat pe aceasta motiune pe care am depus-o acolo si care acum cateva ore a iesit in print si a fost deja aprobata.

De asemenea, niciodata in Romania, n-am gasit o asa sustinere mare din partea diverselor culte sau denominatii crestine care au semnat scrisori de sustinere in favoarea acestui caz. Niciodata inainte lucrul acesta nu s-a intamplat, de la sfantul sinod, la cultele neoprotestante.

Este extrem de important sa observam unitatea romanilor pentru o cauza dreapta si justa. Si indiferent cum incearca altii sa o exprime, aceasta este o cauza dreapta si justa. Vreau sa va spun inca o chestiune de subtilitate. Ziua trecuta eram in Consiliul Europei si adunam semnaturi pentru aceasta rezolutie de motiune. Si un parlamentar dintr-o tara pe care nu pot sa o numesc acuma, a venit la mine si a spus: „Wow! Te rog, hai sa strangem semnaturi acuma, dar include si tara mea, acolo, pentru ca exact aceeasi practica o fac aicea. Chestiunea respectiva creeaza de fapt o intrebare majora: De unde am reusit sa ajungem astazi cu democratiile pe care le consideram noi consolidate? De ce spun lucrul acesta? Pentru ca foarte multi au venit si au acuzat  ‘de ce intervenim noi intr-un proces al justitiei’? NU ESTE UN PROCES AL JUSTITIEI. Este o hotarare administrativa la o comuna. E ca si cum am vorbi de comuna cu numele –- in care trei angajati intr-o agentie administrativa, chipul independent al acestei comune, acestui sat, ca pentru ca daca cunoasteti situatia de acolo, sunt patru casute langa un fiord. Despre asta vorbim.. intr-o liniste perfecta, in care vin acesti angajati, iau o masura administrativa, (repet) dupa care incep un proces de evaluare a familiei psihologic, dar, dupa ce s-au luat copiii. NU EXISTA NICI O HOTARARE a UNUI JUDECATOR INDEPENDENT si PARTIAL. NU S-A AJUNS IN FAZA ASTA. NU SE VA AJUNGE CURAND IN FAZA ASTA. Si pe de cealalta parte, cazul este deferit nu politiei locale care instrumenteaza de obicei, ci politiei nationale ca sa-l instrumenteze asa de bine  suspiciunea noastra, incat sa-l puna pe masa si sa spuna: „Ati incalcat articolul X,Y,Z.”

Cred ca chestiunea este dincolo de intelegerea  si capacitatea noastra de a pricepe un sistem  care a fost racit (daca vreti) de spiritul societal comunitar. Si tocmai de aceea, in sprijinul acesta am adus nenumarate dovezi  vizavi de incalacarile procedurilor interne  care le-au avut. Nenumarate dovezi vizavi de incalcarile de jurisprudenta internationala si de asemenea cateva chestiuni  pe care nu le putem detalia deocamdata public care sunt legate de anumite relatii interumane care in acest moment au generat si genereaza inca cazuri de genul acesta.

Eu cred ca chestiunea este extrem de complexa si ceea ce pot sa va spun in acest moment este ca saptamana ce vine voi avea un turneu in Washington, Congresul, Departamentul de Stat, in care acest caz, aceasta cazuistica este deja cunoscuta, in care diversi congresmeni americani si-au prezentat interesul fara sa-i contactam noi, vizavi de chestiunea respectiva si ne-au cerut deja  acte. Comisia de la Helsinki analizeaza foarte atent aceasta chestiune. Suntem deja intr-un proces foarte elaborat de a produce un document. Si, mai mult decat atata, ceea ce cred si sper este ca Romanii din America  care ne urmaresc, sa faca un lucru extrem de important  care l-am discutat cu pastorul Ionescu si anume, sa-si contacteze reprezentantii lor in Congresul si in Senatul Americii si sa le expuna aceasta situatie. Dincolo de proteste, dincolo de lucrurile extraordinare pe care  le faceti pe zona mediatica, este nevoie pentru politicul sa intervina pentru ca este o decizie politica pana la urma urmei si nu exista nici un fel de agentie tip independenta intr-un stat democrat care sa nu se supuna controlului democratic. Nu poate exista asa ceva. Iar daca romanii vor intelege acest lucru, probabil mai mult ca odinioara cu clauza natiunilor,  vor merge la acei reprezentanti in Congres si Senat si ii vor aborda pentru a le cere sprijin in rezolvarea acestei situatii, care iata este dincolo de intelegerea noastra umana.

Ben Oni Ardelean

Pot sa spun urmatorul lucru, caci cu prudenta caracteristica in zona diplomatiei externe, cred ca este foarte important sa intelegem ca sunt procese diferite, diverse, care trebuie conjugate, ca nu exista un loc sau un mod salvator de-a rezolva situatia. Ca, pe toate palierele pe care am lucrat si pe care lucram in continuare si una dintre ele nu le putem devolua public, se fac eforturi imense: de la presedintele tarii, la premier care am aflat ca a avut cateva comunicari cu premierul de acolo, la Ministrul de Externe, la tot ce inseamna esantion de diplomatie parlamentara la tot ceea ce inseamna alte paliere de lucru pe Consiliu Europei, pe Parlamentul European, in diversele relatii pe care le avem,  cu diverse alte state si parlamentari de peste tot si bineinteles ca pe langa astea sunt  eforturi, repet, care nu se pot face publice acuma, dar care cred eu si consider ca vor ajuta la gasirea unor solutii  absolut imperative, cred eu, juste si corecte pentru aceasta familie. Si de aceea, am o speranta rezonabila ca acest caz isi va gasi rezolvarea intr-un mod in care sa poata sa multumeasca in primul rand sa poata sa multumeasca  in primul rand comunitatea romaneasca, pe noi toti, si de ce nu, si familia Bodnariu.

VA URMA….

CITITI si – Cotidianul Norvegian DAGEN citează afirmaţia dură a Secretarului Parlamentului României împotriva Barnavernetului (Ben-Oni Ardelean)

si

7 comentarii (+add yours?)

 1. Dorian C
  feb. 12, 2016 @ 10:59:39

  Reblogged this on Christ4roNews.

 2. Trackback: (VIDEO) Antena3 – Primele măsuri ale Guvernului în cazul Bodnariu: Familia este chemată la ambasada din Oslo pentru asistență | agnus dei - english + romanian blog
 3. Trackback: Klaus Iohannis, discuţiile la Cotroceni cu ambasadorul Norvegiei în România, luna trecuta | agnus dei - english + romanian blog
 4. Trackback: Ben-Oni Ardelean – Se fac eforturi imense: de la presedintele tarii, la premier, care am aflat ca a avut cateva comunicari cu premierul de acolo – CrestinTotal.ro
 5. Valeria Iancu
  feb. 12, 2016 @ 11:52:58

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 6. 0755461098
  feb. 12, 2016 @ 12:14:06

  Domnu să răsplătească în tot ce faceți acolo să dea ,Dumnezeu să va primiți copilașii ,și să mergeți să mărturisiți la toată lumea ca domnu a ascultat toate rugăciunile ,și să împlinit ,să știți ca noi suntem familia voastră va susținem pina la capăt ,să aveți încredere în domnu ca el lucrează și lucrează intun chip minunat ,Amin domnu cu voi.

 7. Corneliu Florea Olar
  feb. 12, 2016 @ 12:27:02

  Ne vrem copiii!!!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: