CAZUL NAN de George Alexander ~ ‘De dragul copiilor mai trăiesc…’

Familia Nan

CAZUL NAN
de George Alexander

Viața familiei Nan a fost închisă într-un dosar. Implacabil.

Masinăria Barnevernet a trecut peste ei, distrugându-le viața, ca si când moartea ar fi venit peste ei într-o zi.

… Îsi frâng mâinile de durere. Simt că si-au pierdut chiar Sufletul căci amândoi copiii le-au fost luați!

N-am să vă spun acum prea multe despre visurile de mai-nainte ale familiei Nan. S-au spulberat demult toate… Au avut, însă, în orice caz, aceleasi visuri pe care le are orice român când vine într-o țară străină si bogată, si este departe de casă… Au muncit în acelasi spirit si cu acelasi elan, cu aceeasi ardoare, fiind discriminați aproape la fel ca orice alt român… La fel ca toți românii, aproape. Ca toți… discriminații!

N-am să vă spun prea multe nici de sutele de ore de muncă suplimentară neplătite sau plătite în bătjocură, “simbolic”, adică!, -nu cum prevede legislația norvegiană!- la care au fost supusi… Dar, ce poate, în definitiv, să facă omul când altul nu vede în el decât niste brațe de muncă, si este transformat în ceva ce nu este?!… Nimic, nu-i asa?… Nan a muncit si a fost exploatat, deci, la fel ca si alți conaționali de-ai săi si nimeni nu s-a mai scandalizat si a organizat campanii de strângere de semnături în Norvegia sau marsuri de protest ca să-i apere lui drepturile. Nimeni nu s-a mai îngrijorat nici că relațiile dintre Norvegia si România vor ajunge la limită sau undeva, chiar sub pământ, pentru că Dumitru era călcat zilnic în picioare la locul său de muncă…

Zilele au trecut si el a crezut că făureste un viitor mai bun copiilor săi.
Nici nu a observat cum trece timpul si Bianca, fiica, începe scoala.
Nici nu a mai apucat să se bucure de munca sa si de copiii săi.
A observat numai, la un moment dat, cum Bianca se schimbase dintr-odată, cu scoala… Desconsiderându-l întrucâtva, ca părinte, parcă… Dar, atunci era deja prea târziu.

Pe 15 octombrie 2015, Bianca, de sase ani si jumătate, a povestit la scoală că “Mama si tata mă lovesc.”

Dumitru si soția lui nu au stiut ce să creadă. Copilul lor mai spunea uneori lucruri cum toți copiii spun câteodată. Ca să obțină unele avantaje. Ca orice copil.
Au crezut de aceea că lumea va înțelege că ei îsi iubesc copiii si doar pentru ei muncesc. Că ei sunt viața lor, de fapt!

Nici nu au mai stiut, însă, bine, când viața a luat-o razna, cu susul în jos, ca într-un scenariu de cosmar. Când totul s-a făcut praf.
Pe 27 octombrie 2015, după un interogatoriu de sase ore la poliție, fără martori si fără avocat, după ce au fost chiar închisi, li s-au luat copiii.

Nu au vrut să-si expună copiii în mass-media… Au avut încredere în ceea ce auziseră odată la televizor: că în Norvegia se face dreptate!

Au sperat, deci, până în ceasul al douăsprezecelea că li se va face dreptate si nu au cedat psihic nici când le-a fost mai greu: când au văzut cum proprii copii sunt distrusi psihic!

“Mami!… Eu vreau la Mami! Mami, nu mă lăsa! Ia-mă cu tine!”, țipau copiii, traumatizați, printre lacrimile lor, pe care angajații de la Barnevern le vedeau, dar nu le-nțelegeau, pentru că lacrimile nu sunt relevante în munca lor…
“Mami, unde pleci?…”, strigau, din nou, copiii, disperați, când Barnevernet îi despărțise de părinții lor, dar nimeni nu-i mai auzea de data aceasta pe copii, nici măcar cei care pretindeau că lucrează absolut în interesul suprem al lor.

Soții Nan au crezut, totusi, în dreptate. Au trecut, de aceea, înăbusindu-si plânsul, pe lângă amenințările de la Barnevernet, “Taci! Că altfel ți-i iau pentru totdeauna!…”. Nici măcar poliția nu a reusit să deschidă un caz penal pentru că nu exista niciun martor, iar acuzațiile sunt puerile.
De fapt, gresesc aici, există niste martori, iar Justiția – obiectivă, ca întotdeauna!- nu a putut să nu-i ia în considerare: Bianca, de sase ani si jumătate – arătându-si recunostința pentru jucăriile primite de la Barnevern- a devenit automat martor pentru Dragos, precum că a fost bătut, iar Dragos, de un an si jumătate, a mărturisit la rândul lui ororile la care a fost supusă Bianca în propria ei casă!… V-am spus, Dreptatea totdeauna învinge aici!

Soții Nan nu mai plâng demult. Lacrimile li s-au uscat pe față.
Ridică numai din umeri a neputință. Nu stiu să se apere. Vorbesc prost norvegiana.
Se gândesc, totusi, “Dar, cum este posibil ca toată lumea să mintă?… Este strigător la cer!”

Pe corpul copiilor nu au fost găsite niciodată urme de violență fizică. Au fost găsite însă într-un anumit “istoric”, bine întocmit, – cu mult înainte!- hematoane, hemoragii interne, solduri rupte si toate grozăviile din lume.
Dumnezeule! Cum au să se apere? Barnevernet îi plăteste pe toți la urma urmei… Chiar si pe psihologul care ar trebui să scrie raportul obiectiv.
Totusi, nu înțeleg… Prin ce minune i-au dispărut soției fotografiile din telefonul mobil, sterse, deodată, toate, si chiar în timpul procesului?! Fotografiile probau niste lucruri… De ce i-a fost blocat lui Dumitru cardul SIM chiar în timpul procesului?!…
Sunt sigur, toate acestea nu sunt decât niste supoziții, coincidențe care nu trebuie băgate prea bine în seamă. Numai ascunse.

Soții Nan nu si-au abandonat copiii niciodată, dar nu au avut cum să se apere.
Totul a fost prea bine fabricat. Justiția cea dreaptă, însă, nu le-a luat numai copiii, a încercat să le creeze si traume pe viață. Căci nu le-a fost de ajuns să le ia doar sufletul, trebuia să le dea si povara mustrărilor de constiință…

“Dacă recunosteați că v-ați bătut copiii, -li s-a spus, cinic si ipocrit- atunci îi primeați înapoi!”, stiindu-se bine, în acelasi timp că, dacă ar fi recunoscut fie si o singură data asta, soții Nan, de la început, n-ar mai fi avut absolut nicio sansă să-si primească vreodată copiii înapoi!

“Dar cum este posibil, gândesc ei, să recunoastem un lucru pe care nu l-am făcut?!”…

Cu inima lor de gheață, angajații de la Barnevern îi privesc cu suspiciune… Este clar, în opinia lor, soții Nan manipulează! Îsi manipulează copiii.

Este posibil, însă, să manipulezi sentimentele copiilor?!…
Sentimentele lui Dragos, de pildă, cel de un an si jumătate, care – după nu stiu câte zile- la reîntâlnirea cu părinții săi, se ascunde în brațele Tatălui său de frica surogatului de tată, se agață de picioarele Mamei, plângând, se prinde cu picioarele de mijlocul ei, țipând, înlănțuind-o cu mâinile…

“Tu trebuie să realizezi că tu nu esti decât mama biologică!”, i se explică stiințific Mamei de către Barnevern…
“ Este de-a dreptul jenant să-ți ții copilul două ore în brațe!”, i se reprosează Tatălui.

Soții Nan nu mai pot nici măcar să plângă. Plânsul le-a înghețat undeva, înlăuntru.
Umiliți, batjocoriți, nu mai vor decât să-si salveze copiii si să plece Acasă. Sunt dispusi să renunțe la tot. La bani. La casă. La toți anii acestia petrecuți printre străini.

Dar nimeni nu-i mai ascultă acum.
Numai dragostea de părinte nu se măsoară aici niciodată…

… Nici nu mai stiu când îsi întâlnesc din nou copiii după nu stiu cât timp.
… Sunt zgâriați pe față si arsi pe spate… Este de necrezut!
(Ce coincidență ciudată, însă! S-a întâmplat la fel si în cazul copiilor Bodnariu… Ce s-o fi întâmplat, oare, îmi spun?!)
Li se explică, însă, că nimic nu e serios, nu e chiar nici un motiv de îngrijorare, Barnevernet veghează încă asupra copiilor lor si Barnevernet trebuie crezut pe cuvânt, de fiecare!

Soții Nan rămân, oarecum, dărâmați. În anumite momente, cred sincer că însusi Dumnezeu i-a uitat.

“Mamă, strigă Bianca, mi-au zis că Dumnezeu nu există!… Nici nu există Dumnezeu! Ne tragem, mi-au zis, din maimuță!”

Mama plânge deznădăjduită. Ce altceva ar mai putea face?

“Tu nu înțelegi!, îi spune Bianca, supărată… Tu trebuie să spui că m-ai bătut ca să mă pot întoarce acasă la tine mai repede!… Când voi avea douăzeci de ani! Asa cum mi-au promis…”, continuă inocent ea.

Părinții plâng… Sunt disperați.
Este cu neputință să-i explice Biancăi ce înseamnă douăzeci de ani, acum…
Simt însă că nu se mai pot face bine niciodată.
Se gândesc să-si ia chiar si viața.

Dar, tot de dragul copiilor mai trăiesc…

15 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: CAZUL NAN de George Alexander: ‘De dragul copiilor mai trăiesc…’ | ARMONIA MAGAZINE - USA
 2. Trackback: CAZUL NAN de George Alexander: ‘De dragul copiilor mai trăiesc…’ – Revista ARMONIA – Saltmin Media
 3. Valeria Iancu
  feb. 16, 2016 @ 12:40:51

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 4. CS
  feb. 16, 2016 @ 12:59:59

  Ce tragedie!
  Ne rugam în continuare pentru Fam. Nan. Dumnezeu nu doarme și nici nu i-a uitat.

 5. le
  feb. 16, 2016 @ 13:03:27

  Cum mai pot unii destepti sa creada ca Norvegia vitrega nu este vinovata.
  Ingrozitor.
  Ne rugam si pentru ei, sa se increada in Dumnezeu ca EL va face dreptate.
  Cum de au aceleas semne?
  Trebuie neparat intrebati copiii.

 6. flori de mandarin
  feb. 16, 2016 @ 13:22:02

  Doar mamă biologică? Și atunci cei de la „protecția copilului” ce-s, autoritatea supremă în materie de copii? Adică mama poartă 9 luni pruncul acela în pântece (numai ea știe cum…că nu-i ușor să porți o sarcină), suferă când îi dă naștere de spune că-i ceasul morții, nu doarme nopți întregi, lungi întregi…se îngrijește de pruncii ei cum poate mai bine și ea „nu este decât mamă biologică”. Oare cei care fac asemenea afirmații au copii? Sau sunt doar niște roboți fără inimă și/sau minte? Copiii inventează o mulțime de lucruri și văd asta zilnic la pruncul meu. Au imaginație bogată…dar semnele unui abuz sunt vizibile de la o poștă dacă este cazul. Adică la familia Nan nu erau bine îngrijiți, dar la familia surogat unde-s fripți, vineți, zgâriați le este bine. Unde copiii nu au parte de afecțiune, de atenție și grijă le este bine…Ce minte îngustă, ca să nu spun anormală, retardă pot să aibă cei care duc spre asemenea orori? Nici în triburile cele mai sălbatice nu auzi ca pruncii să fie separați de părinții lor!

 7. elsa
  feb. 16, 2016 @ 15:46:06

  Ne rugam pentru voi nu va pierdeti nadejdea Dumnezeu va va face dreptate!

 8. Ucu Neluta Filip
  feb. 16, 2016 @ 21:34:11

  Incredeti-va in DOMNUL si fiti tari in credinta pt.ca rugaciunilesi postul nu vor ramine neascultate de tatal ceresc,stim e ft.greudar izbavirea v-a veni de sus si din nou veti fi o fam.fericita si implinita.Te rugam TATA SFINT lasa izbavirea ta peste aceste fam pt ca tu esti singur care poti face acest mare lucru.

 9. Trackback: Vocea Transilvaniei – Autorităţile din Maramureş se implica în cazul Familiei Nan | agnus dei - english + romanian blog
 10. DC
  feb. 18, 2016 @ 06:59:52

  Este asa trist. Ma doare inima cand am citit acest articol. Saraci parinti/ saracii copii. Bunul Dzeu sa intervina si sa faca dreptate. Ramaneti tari pentru copii vostri, care ii veti avea inapoi intro zi. Dumnezeu sa se indure de fam Nan.

 11. Aurelia Viorica Rednic
  feb. 19, 2016 @ 00:42:41

  Stiu ca este ceva atit de groaznic si atit de greu ,dar Domnul IIsus Cristos sa va ajute si sa va de-a rabdare si indelunga rabdare ,pina se va termina batalia !! Aceasta batalie este a Domnului cu cel rau ,dar cu siguranta ve-ti iesi biruitori prin jertfa Lui pt ca EL IIsus Cristos Fiul Lui Dumnezeu ,a biruit pt noi toti deja, pe lemnul crucii de la Golgota!! Abandonati-va si voi si copilasii vostrii in Bratul Lui cel Sfint si spune-tii ca voi nu mai pute-ti . Da-tii Lui toata autoritatea ,sa intr-e El in lupta pt apararea voastra !! El sa va de-a biruinta !!! Prin singele si trupul Domnului IIsus Cristos avem biruinta !! Domnul sa va de-a biruinta Lui in cazul cu copilasii vostrii !! Incredeti-va in EL ,asa cum deja a-ti vedea aceasta cu ochi fizici . .Nu va mai chinuiti si nu va mai descuraja-ti ca EL va-va da innapoi copilasii vostrii!! Astepta-tii cu rabdare si credinta, ca cazul vostru este in Bratul Sfint al Domnului IIsus Cristos!! Gloria si Slava sa fie vesnica a LUI!!! Fiti Binecuvintati draga familie Nan immpreuna ccu copilasii vostri sc

 12. Trackback: George Alexander – DATI-LE COPIII ÎNAPOI! | agnus dei - english + romanian blog
 13. Trackback: Sinteza saptaminii – RCTV News 03/05/2016 | agnus dei - english + romanian blog
 14. Trackback: Mame eroine – Michaela Nan | agnus dei - english + romanian blog
 15. Trackback: Sa continuăm să susţinem cauza familiei Dumitru si Michaela NAN | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: