Marius Livanu – Ridicati-va ochii

TEXT Ioan 4:27-42 Trezirea din Samaria

Marius Livanu27 Atunci au venit ucenicii Lui şi se mirau că vorbea cu o femeie. Totuşi niciunul nu I-a zis: „Ce cauţi?” sau „Despre ce vorbeşti cu ea?”
28 Atunci, femeia şi-a lăsat găleata, s-a dus în cetate şi a zis oamenilor:
29 „Veniţi de vedeţi un om care* mi-a spus tot ce am făcut. Nu cumva este acesta Hristosul?”
30 Ei au ieşit din cetate şi veneau spre El.
31 În timpul acesta, ucenicii Îl rugau să mănânce şi ziceau: „Învăţătorule, mănâncă!”
32 Dar El le-a zis: „Eu am de mâncat o mâncare pe care voi n-o cunoaşteţi.”
33 Ucenicii au început să-şi zică deci unii altora: „Nu cumva I-a adus cineva să mănânce?”
34 Isus le-a zis: „Mâncarea* Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis şi să împlinesc lucrarea Lui.
35 Nu ziceţi voi că mai sunt patru luni până la seceriş? Iată, Eu vă spun: Ridicaţi-vă ochii şi priviţi holdele, care* sunt albe acum, gata pentru seceriş.
36 Cine* seceră primeşte o plată şi strânge rod pentru viaţa veşnică, pentru ca şi cel ce seamănă şi cel ce seceră să se bucure în acelaşi timp.
37 Căci, în această privinţă, este adevărată zicerea: ‘Unul seamănă, iar altul seceră.’
38 Eu v-am trimis să seceraţi acolo unde nu voi v-aţi ostenit, alţii s-au ostenit; şi voi aţi intrat în osteneala lor.”
39 Mulţi samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina* mărturiei femeii, care zicea: „Mi-a spus tot ce am făcut.”
40 Când au venit samaritenii la El, L-au rugat să rămână la ei. Şi El a rămas acolo două zile.
41 Mult mai mulţi au crezut în El din pricina cuvintelor Lui.
42 Şi ziceau femeii: „Acum nu mai credem din pricina spuselor tale, ci din pricină că L-am auzit noi înşine* şi ştim că Acesta este în adevăr Hristosul, Mântuitorul lumii.”

In aceasta zi, ma rog ca Dumnezeu sa deschida ochii fiecaruia dintre noi sa ne ridicam ochii. Dar, despre care ochi era vorba? Pentru ca Domnul Isus statea de vorba cu samariteanca si avea nevoie de apa. I-a cerut apa: „Da-mi sa beau.” Discutand cu samariteanca despre apa au avut interventia aceea. ‘De ce ceri de la mine? Nu se poate. Nu-i permis.’ Domnul Isus i-a spus: ‘Eu am o alta apa. O apa a vietii. O apa spirituala.’ Ucenicii s-au dus in cetate sa cumpere de mancare. Au venit si I-au dat sa manance. ‘Eu am o lata mancare,’ spunand ca exista o mancare spirituala si ca exista o mancare materiala. Spunand ca exista o apa pentru trup care o scoti din fantana si exista o alta apa pentru suflet pe care ti-o da doar Hristos.

Acum, le spune ucenicilor „ridicati-va ochii si priviti”… Dar cand se uitau cu ochii acestia,  ei vedeau ca pana la seceris mai erau inca patru luni. Era timp pana la seceris si totusi, El le spune „ridicati-va ochii si priviti un alt seceris.” Pentru ca exista niste holde, exista niste cimpuri, exista o activitate, exista o lucrare materiala, fizica. Dar, dincolo de asta exista o alta activitate, o alta slujire, o alta implicare spirituala. Si de aceea, Domnul Isus Hristos nu ne poate vorbi despre lucrurile spirituale pana cand nu le intelegem pe cele materiale. Pana cand nu face conectiunea asta. Pana cand nu face asemanare intre mancarea materiala si mancarea spirituala intre apa materiala si apa spirituala, intre lucrul material si lucrul spiritual. Intre ochii care vad lucrurile materiale si ochii care vad lucrurile spirituale. Si de aceea, in aceasta zi, ma rog lui Dumnezeu sa ne deschida ochii  si sa ne putem ridica acesti ochi.

Ce inseamna sa ne ridicam ochii? In primul rand, inseamna ca ochii nostri sunt undeva jos. Si cand te uiti in jos, in primul rand, te vezi pe tine. Si, ati ridica ochii inseamna sa te desprinzi de tine, de nevoile tale. Sa uiti cumva de tine. Traim intr-o lume a egoismului, a egocentrismului, cand totul se axeaza pe ce vreau eu, pe ce imi place mie. Cum vreau eu si ce vreau eu. Si, totul este ‘eu; in centru intr-o societate care-l are pe ‘eu’ in centru. In familii care-l au pe ‘eu’ in centru. Nu se poate sa fii crestin si prima conditie pe care Domnul o spune, daca vreti sa deveniti crestini, ‘daca vreti sa ma urmati, daca vreti sa fiti slujitorii mei..’ asta este prima conditie fundamentala, fiecare sa se lepede de sine. A-ti ridica ochii inseamna ca nu te mai uiti la tine. Nu te vezi pe tine, nevoile tale, eu n-am, mie imi trebuie, cate nevoi am eu.. cate probleme am eu, cate am eu de facut. Ce am eu, ce stiu eu, ce fac eu, ce pot eu. A-ti ridica ochii inseamna sa te desprinzi in primul rand de tine. Sa nu te mai uiti doar la tine, la nevoile tale sau la resursele tale. A-ti ridica ochii inseamna sa te uiti la altii. Si asta a facut Hristos. Stand de vorba cu samariteanca, ii spune  ‘da-mi sa beau’. Dar, in discutie, deja ii spune: „femeie, Cel ce sta cu tine poate sa-ti dea ceva mai mult.”

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: