Mesagerul României – Zeci de familii de români PĂRĂSESC Norvegia DE FRICA Barnevernetului

romani parasesc NorvegiaCât de mult poate să intervină statul într-o familie și în ce măsură poate să îți dicteze modul în care îți crești propriii copii? Am început să analizăm altfel lucrurile după cazul familiei Bodnariu din Norvegia, când cinci micuți au fost smulși, de Protecția Copilului, din brațele părinților naturali și plasați în sânul altor familii. O decizie radicală care a stârnit indignare în rândul românilor din întreaga lume. Drama lui Ruth și a lui Marius Bodnariu nu poate să nu ne sensibilizeze. Indiferent dacă ești sau nu părinte, poți înțelege suferința acestor oameni. Mii de români au ieșit în stradă, atât în țară, cât și în Europa sau SUA, în semn de protest față de abuzul celor de la Barnevernet, iar aceste acțiuni vor continua până când nedreptatea care li s-a făcut va fi reparată, iar cei mici vor reveni alături de părinți. Am stat de vorbă cu un jurnalist român stabilit în Norvegia pentru a înțelege mai bine cum funcționează Sistemul de Protecție a Copilului de acolo și cum poate fi justificat acest abuz. Pentru a proteja identitatea interlocutorului nostru, am ales să nu îi dezvăluim identitatea.

Marius Marin: A fost o vizită a unor parlamentari români la familia Bodnariu, cât de tare s-au implicat?

D.A: Este foarte bine că au venit. Au fost şapte persoane, reprezentând diferite departamente de lucru. De-a lungul timpului, Norvegia a mai avut astfel de ”conflicte” cu Polonia, cu Cehia.. președintele ceh chiar a acuzat un așa zis „nazism in Norvegia” legat de Protecția Copilului. Cred că reprezentanții noștri politici au lucrat mai diplomatic, au venit la faţa locului să se informeze, au discutat cu autorităţile, cu prefectura, cu familiile la ambasadă.

Marius Marin: Nici politic nu se poate întâmpla nimic?

Se discută de trei luni la nivel internaţional despre acțiunile acestei instituții, la modul negativ, este ponegrită Norvegia, dar nu a existat nicio declaraţie politică a statului norvegian până acum. Pentru mine acest lucru e ciudat, e ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic. Poate dacă s-ar ”revolta” cetăţenii norvegieni, s-ar schimba ceva. Dar nu se întâmpla asta, deocamdată, iar imaginea Norvegiei are mult de suferit.

Marius Marin: De ce nu se întorc românii în țară dacă trăiesc în teroare? Rămân doar pentru banii pe care îi câștigă în Norvegia? Contează asta mai mult decât siguranța propriei familii?

D.A: Din ce știu eu și din câte am auzit, deja zeci de familii s-au întors în România. Multă lume trăiește cu un sentiment de frică, nu doar români. Protecția copilului, discuțiile despre instituția în sine, acțiunile ei, pare un subiect tabu, despre care nu se vorbește și nu se dezbate public. Pe de altă parte, dincolo de acest sentiment de teamă, mulți români au motive întemeiate să locuiască în continuare în Norvegia. Copiii lor au crescut aici, au colegi și prieteni aici. Părinții au investit, și-au cumpărat case, au servicii stabile, au afaceri, sunt integrați, nu pot da cu piciorul la ani de muncă. Eu, personal, mi-am făcut prieteni aici, mă înțeleg bine cu colegii de serviciu, cu vecinii norvegieni.

CITESTE mai MULT aici –

 

6 comentarii (+add yours?)

 1. Valeria Iancu
  feb. 27, 2016 @ 02:31:32

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 2. octavpelin
  feb. 27, 2016 @ 08:23:13

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

 3. Carmen Mcelrea
  feb. 27, 2016 @ 10:18:18

  Nu sunt de acord cum protectia copilului cum a procedat cu aceasta familie sau alte familii care au trecut prin situatii similare. Inainte de a ajunge la aceasta decizie, familile care inca folosesc violenta in familie in loc sa isi respecte copiii asa cum parintii isi educa copiii sa ii respecte, sistemul guvernant trebuie modificat si anume sa ofere clase de educatie si suport pt parinti cum sa isi cotroleze comportamentul in fata copiilor si cum sa procedeze in rezolvarea situatiei. Hai sa oprim acest „bully” tratandu-ne copiii „ca ei nu stiu nimic” ori „ca o bataie sanatoasa si-o vor aminti-o toata viata, si de accea am reusit in viata”. Nu are nici o legatura cu faptul de a reusi in viata. Stop acestei mentalitati! Copiii au nevoie de siguranta atat fizica cat si mentala. Copiii sunt foarte inteligenti din natura si invata foarte usor daca le explicam pe nivelul lor. Sunt atatea documentare in evolutia omului si in educatia parintilor si a copiilor. Daca noi ca parinti nu le dam incredere copiilor nostri care suntem pregatiti oricand sa ne sacrificam pt ei, atunci cine? Prietenii lor? Copiii nostri trebuie sa stie de la noi ca parinti ca sunt frumosi si destepti. Ca sunt perfecti si ca suntem mandri de ei!! Ca devin ceea ce sunt sau ceea ce vor fi datorita investitiei noastre si ca ne reflecta pe noi insusi ca parinti. Asa cum ii tratam pe ei, asa invata sa ne trateze pe noi si pe cei din jurul lor. Nu trebuie sa existe diferente de superioritate sau inferioritate intre parinti si copii sau intre prieteni. Ne valoram pe noi insusi si ii valoram pe cei care ii consideram apropiati pt ceea ce sunt/em. Aceasta nu e un semn de slabiciune, de fapt e un sentiment de siguranta/incredere de sine si tarie.

  • rodi
   feb. 27, 2016 @ 10:24:53

   Carmen, problema principala e cu totul alta. Nu stiu daca ai copii, daca ai, stii ca copii nu spun adevarul tot timpul, ba sunt perioade in care mint de regula pentru ca inca nu disting minciuna ca fiind un mare rau, dar cu timpul, parintii ii invata sa spuna adevarul si sa nu minta. De aici, fiecare copil (si chiar parintii) poate sa fie santajat. Poti sa fii cel mai bun parinte si sa nu iti atingi copilul niciodata si daca el, dupa o inerogatie de 4 ore spune ca l-ai batutu, tu nu mai ai nici un recurs. Iti is copilul si nu-l mai vezi. ASTA e PROBLEMA. Cine vrea sa traiasca sub astfel de sistem diabolic? Citeste despre cazul familiei NAN. Nu si-au palmuit sau urechiat copiii niciodata, dar fetita a cedat la interogatie unde i s-s spus ca va primi toate jucariile pe care ea le doreste si a mintit. Cand si-a intalnit mama, disperata ca vrea acasa, a pledat cu mama ei, sa minta si ea si sa spuna ca, da, a batut-o, ca cei de la Barnevernet i-au spus ca daca mama spune asa, atunci ii da drumul sa mearga acasa. Deci, avem de-a face cu un sistem diabolic. Toate lectiile astea nu fac nimic pentru parinti. Cand Barnevernet are dreptul prin lege sa intre cu forta in casa ta, sa-ti ia copiii cu politia si sa-i interogheze, 100% din cazuri copiii sunt pusi in plasament.

 4. ivanovicisorin
  feb. 28, 2016 @ 18:25:14

  Sa se ridice cineva sa „talmaceasca” ce a spus/scris Carmen McIrea !!!

 5. Titus Papana
  aug. 17, 2016 @ 11:06:24

  Norvegia, Finlanda, si mai nou Anglia, nu merita ca familiile noastre de romini, cu educație majora, mai in toate cazurile de abuz fiind implicați părinți cu facultate sau doctorat, sa trăiască printre ei, familii care au fost atrase si crezut in o viata mai buna, inselinduse amarnic din moment ce au avut copii acolo in noua țara!!.. Acesti copii romini cu predilecție fiind in vizorul Barnevernetului inca din prima zii de naștere!! Rusine CPS, rusine Barnevernet!! Opinia publica americană va lua la cunoștința despre aceste majore abuzuri ale drepturilor omulubsu al familiei!!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: