DE CE ÎNȚELEPCIUNEA FEMININĂ CONTEAZĂ?

Femeia care slujeste neobservata si neapreciata Il iubeste mai mult pe Dumnezeu decat iubeste lauda oamenilor. Photo credit

Femeia care slujeste neobservata si neapreciata Il iubeste mai mult pe Dumnezeu decat iubeste lauda oamenilor. Photo credit http://www.picturequotes.com

Marius Birgean: Dacă proverbul cu femeia frumoasa si “fără minte” este mai cunoscut, un proverb mai puțin cunoscut vorbește despre întelepciunea feminină:

“O femeie înteleaptă își zidește casa…” (Prov.14:1).

Marius BirgeanUn caz de femeie înțeleaptă care a salvat o cetate prin intervenția ei îl găsim in 2 Sam.20:14-22 – femeia din Abel- Bet-Maaca care l-a înduplecat pe Ioab să cruțe cetatea. Contextul este cunoscut și are de-a face cu circumstanțele complicate de după înfrângerea revoltei lui Absalom. Situația era déjà incendiară și a fost nevoie numai de o “scânteie” (discursul aspru al celor din Iuda) ca un nou conflict să apară: o dizidenta care putea conduce la divizarea regatului și poate la război civil. Capul dizidenței avea să fie Șeba, pe care David l-a considerat mai periculos ca și Absalom.Șeba trebuia scos din joc pentru ca regatul sa ramana intact. Cel care s-a implicat în această acțiune a fost Ioab, contestatul general al armatei lui David care a ajuns până în nord, la Abel-Bet-Maaca unde era refugiat Șeba. În timp ce Ioab se pregătea să distrugă cetatea și nu era nimeni să îl împiedice să o facă, o femeie înțeleaptă a avut o intervenție salvatoare- pentru cetate și națiune.

Nu cunoaștem numele ei, dar putem întelege rolul ei crucial în acea împrejurare, care ne face sa reflectăm la situații când înțelepciunea feminină este de mare valoare și în situații din zilele noastre.

 • Femeia înțeleaptă își poate asuma reponsabilități serioase. Aflam că această femeie a preluat inițiativa în a discuta cu Ioab și a-l convinge să nu distrugă cetatea. Unde erau bărbații înțelepți din cetate? Se temeau de Ioab? Erau “oamenii lui Șeba?” Nu știm. Cert este că la fel ca pe vremea Deborei, căpeteniile poporului erau fără putere, până când s-a ridicat Debora ca “o mamă în Israel” (Jud.5:7). Femeia aceasta a decis sa își pună înțelepciunea în folosul poporului ei și a lui Dumnezeu.
 •  Femeia înțeleaptă poate atrage respect serios. Ceea ce este uimitor este faptul că această femeie pare a “da ordine” lui Ioab, iar acesta ascultă de ea! (Nu prea îl vedem pe Ioab în postura de a asculta de cineva în afară de dorințele sale!) Ioab, un militar dur, cu mâinile pătate de sange, care nu are scrupule să ucidă oameni nevinovați si să dărâme cetăți- să asculte de o femeie necunoscută? (v.16-17). Se pare că această era o indicație a faptului că faima înțelepciunii acelei femei era remarcabilă.
 • Femeia înțeleaptă poate analiza rațional situația. Se zice că bărbații ar fi mai cerebrali, iar femeile mai “intuitive”, dar asta nu inseamnă că în multe situații, pot gândi mai rațional și analitic decât mulți bărbați. Aceasta femeie i se adresează lui Ioab făcându-l să înțeleagă mai bine adevărata dimensiune a distrugerii unei întregi cetăți din cauza unui singur om: “tu cauți să pierzi o cetate care este mamă în Israel! Pentru ce ai nimici tu moștenirea Domnului?” (v.19). Ioab este nevoit sa înțeleagă adevărata dimensiune a demersului său militar, atunci când femeia înțeleaptă îl provoacă să gândească.

CITITI mai MULT aici – http://www.baptist-tm.ro/de-ce-intelepciunea-feminina-conteaza/

 

7 comentarii (+add yours?)

 1. dininimapentrutine
  mart. 04, 2016 @ 15:57:07

  Luata de langa inima, femeia cu care te-ai casatorit trebuie purtata in inima…

 2. Valeria Iancu
  mart. 05, 2016 @ 03:32:21

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 3. Trackback: DE CE ÎNȚELEPCIUNEA FEMININĂ CONTEAZĂ? | Biserica Penticostală Maranata
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: