„Intre Scriptura si ziar” – Ghita Mocanu (despre emigranti)

Ghita MocanCred si azi ca pornim in cucerirea Europei civilizate, sa zic asa, cu niste complexe.  Cu o anumita timiditate. Aproape ca consideram, fara sa spunem la nimeni, ca trebuie sa ne castigam locul in Europa. 

Marius Cruceru: De aceasta data vom porni  dinspre ziare care ne-au inundat in ultima vreme cu stiri despre emigratie. Vreau sa clarificam de la bun inceput trei termeni tehnici. Avem imigranti, emigranti si migranti. Romania are de-a face cu migranti. Nu are de-a face nici cu imigratie, nici cu emigratie deocamdata, cand ne gandim la criza migratiei din orientul apropiat.

Ce sunt emigrantii? Emigrantii sunt sunt cei care ies dintr-o tara si pleaca spre alta. Siri, spre ex., are de a face cu o emigratie masiva. Imigratie este fenomenul care se intampla la destinatie. Germania are de-a face cu imigranti. Pe teritoriul tarii noastre, pe teritoriul Ungariei, a Serbiei, sunt migranti. Trec dintr-o parte in alta. Unii raman foarte putin pe teritoriul Romaniei. Ce am observat in ultima vreme si ne invaluie aceasta valvataie a stirilordespre migranti, este o exarcebare a fricii pe care Europa o are de multa vreme, din Evul Mediu.  Jean Delumeau scrie o carte, aparuta inca de pe vremea dinainte de 1989, ‘Frica in Occident’. Europa occidentala a avut intotdeauna o frica de celalalt. Cine este celalalt? Strainul? Acum, aceasta frica este accentuata si manipulata. Este inflamata de ce se intampla cu ISIS, cu toate framantarile din orientul mijlociu si ne temem ca vor veni peste noi o intreaga armata  de acest fel de imigranti, vor ramane peste noi si ne vor trasnforma tara intr-o tara musulmana.

Cum gasim echilibru? L-am invitata alaturi de mine pe pastorul Ghita Mocan care are o experienta de migrant. A fost pastor in strainatate. Din cei 13 ani de pastorala, patru i-a petrecut in strainatate. A pastorit migranti. A avut el insusi aceasta experienta si l-am chemat sa ne spuna  pentru ca acesta este obiceiul emisiunii noastre, sa chemam oameni care au de vorbit din experienta si din expertiza. De data asta, din experienta dvs. ce inseamna sa fii strain intre straini? Ce apreciezi cand esti strain intre straini si cum putem gasi echilibru biblic? Ca asta ne intereseaza. Suntem intre Scriptura si ziar. Ziarele ne inflameaza cu frica. Cum putem noi, crestini fiind, sa ne gasim echilibru biblic si doctrinar fata de aceste evenimente care vin peste noi?

Ghita Mocan: Ma bucur sa fim impreuna si pentru ca ati inceput de aici, vreau sa fac o mica confesiune. In perioada mea elvetiana care a durat aproape patru ani, cum ati spus, cand am dus-o pe mama mea, care nu iesise din tara, si a plonjat direct in Geneva, aproape n-am oprit pe drum. Am avut un drum extrem de fluent. Pur si simplu, ea a facut transferul intre Bihor si Geneva. A si dormit peste noapte si cand am ajuns acolo si eram aproape, efectiv, sa ajungem la locuinta, am coborit sa cumpar ceva. Am urcat din nou in masina, la care ea, speriata, se uita la mine si zice: „Aici nu vorbeste nimeni romaneste?” La care, eu am luat-o foarte in serios si i-am zis: „Nu prea cred. Slabe sansele sa stim pe cineva care stie romaneste.” „Si, aici, toti vorbesc alta limba,” spunea ea, ca ecou. Si eu, spuneam: „Da.” Aici, ii spuneam eu, e o alta Romanie, ca sa fiu mioritic. Ei bine, in aceasta alta Romanie, m-am integrat si pot sa spuna ca, mai ales la inceput si mai ales un roman, are anumite complexe.

Cred si azi ca pornim in cucerirea Europei civilizate, sa zic asa, cu niste complexe.  Cu o anumita timiditate. Aproape ca consideram, fara sa spunem la nimeni, ca trebuie sa ne castigam locul in Europa. Eu insumi am trecut prin asemenea stari. Dar acestea au fost  acompaniate de o curtoazie si de o ospitalitate a poporului elvetianilor cu care am intrat in contact, care m-au incurajat. Aveam dificultati minore, , dar totusi, dificultati de limba. Erau intr-o alta limba si era o limba elaborata. Ajunsesem sa predic in limba franceza. Sa conversezi e una. Dar, sa predici e cu totul alta pentru ca mereu imi traduceam in romaneste.  Faceam greseli dragute care erau intampinate cu o candoare extraordinara. Cu o intelegere extraordinara.

Deci, as zice ca occidentul are o alta intelegere a alteritatii. Si se dovedeste ca primeste, din Romania sau din Est, oameni de diferite tipuri cu conditia sa nu-i fure si sa nu le violeze fetele. Si, iata ca i-a primit, cum a fost Italia sau Spania, mana de lucrupe care-i valorizeaza si-i accepta, si-i indragesc si-i dau ca exemplu la copiii lor chiar.

Marius Cruceru: E foarte bine ca ati dus in discutie acest aspect, al Romanului emigrant si Romanului imigrant la destinatie, pentru ca noi ne temem si suntem atat de ingroziti de cei care vor veni peste noi sa ne modifice cultura, uitand ca noi avem o emigratie substantiala si Romanul ca emigrant nu s-a comportat  intotdeauna asa cum ne-am fi asteptat noi sa se comporte alti migranti care trec pe teritoriul tarii noastre. Deci, iata ca nu putem sa judecam cu doua masuri. Pe langa asta as adauga exact ceea ce ati amintit dvs. despre ospitalitatea popoarelor occidentale. Recent a aparut un studiu al profesorului David de aici de la Cluj, la Universitatea si in acest studiu asupra romanilor, studiu socant, surprinzator, se arata faptul ca romanii proiecteaza asupra lor o imagine falsa. Noi credem ca suntem ospitalieri. Credem ca suntem deschisi. Credem ca suntem buni cu ceilalti, cand, de fapt, suntem xenofobi, urim strainul si avem mari probleme cu administrarea alteritatii.

Ghita Mocan: Sigur, nu dam credit celuilalt. Intr-un fel, e modul nostru de a ne aliena in istorie. Si dupa 1989 se vede asta cu mai multa largheta, cum ca noi, de fapt, spunem cum am vrea sa fim. Sau, cum ar trebui sa fim. Acum, ca sa revenim la evenimentele care preseaza pana la urma Europa, as spune ca noi suntem provcati acum de istorie si de aceasta emigratie din spatiul sirian sa jucam un alt rol. Noi nu prea am fost gazde. Noi, in istorie n-am fost gazde. Dar, ne-am bucurat si cumva ne-am asteptat ca occidentalii sa ne primeasca bine. Si repet, ne-au primit bine. Naiv de bine. Acum, noi trebuie sa jucam rolul gazdei. Noi acum trebuie sa exersam o virtute  mult laudata in Scriptura si mult experimentata in istoria crestinismului., capacitatea de a fi ospitalieri.  Autorul Epistolei catre Evrei spune cum bine stim, undeva in cap. 13 – Fi-ti primitori de oaspeti, caci unii, valorizand primirea de oaspeti, au gazduit pe ingeri. In limba greaca, in limba in care s-a scris textul acesta, acolo, pentru oaspeti,  ma grabesc sa adaug, este cuvantul pentru ‘strain’. Deci, cand spun: Fii primitor de oaspeti, nu spun- primeste-ti prietenii. Nu spun- intoarce vizita. Ci spun- primeste strainul. Primeste-l pe altul. Lucian Boia are o carte formidabila scrisa acum cativa ani „Intre ingeri si fiara’, in care discuta din punct de vedere istoric tocmai problema alteritatii. Si cum omul se teme de ce e diferit. Se teme de alte spatii. Se teme de alti oameni care nu-i impartasesc credintele, traditiile, teritoriul si cum teama aceasta aceasta pana la urma funciar este asezata in noi.

Marius Cruceru: Ce ma inspaimanta pe mine este ca vad reactii ale credinciosilor evanghelici la care ma astept la mai mult. Reactii de frica viscerala aproape. Tot felul de scenarii. Cum vor disparea bisericile din cauza invaziilor musulmane. Cum in 15 ani de zile vom fi 9 milioane de romani si 15 milioane de musulmani. Cum Bucurestiul va deveni un Bucuresti chinezesc. Si asa mai departe, uitand faptul ca numindu-ne popor crestin in general, numindu-ne crestini evanghelici in particular, trebuie sa practicam virtutea ospitalitatii in dragoste crestina,

„Intre Scriptura si ziar” Ep. 18 – Ghita Mocanu

Despre Emigranti

VIDEO by

Un comentariu (+add yours?)

  1. Maria
    mart. 09, 2016 @ 16:53:37

    Domnilor vi se pare deci drept ca Romånia så primeascå emigranti cånd copii si båtråni romåni mor de foame? Deci så-i låsåm så moarå de foame pe ai nostri si så dåm la altii???Unde ati gåsit asta în Biblie?

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: