Meditatii la patimile (suferintele) Domnului Isus

Jesus Falls Beneath the Cross

Simion Ioanăș:

Meditatii la patimile (suferintele) Domnului Isus 

1. Prima patima (suferinta). Paharul din Ghetimani. 

Luca 22:41-44 Apoi S-a departat de ei ca la o aruncatura de piatra, a ingenuncheat si a inceput sa Se roage, zicand: „Tata, daca voiesti, departeaza paharul acesta de la Mine! Totusi faca-se nu voia Mea, ci a Ta. „Atunci I s-a aratat un inger din cer, ca sa-L intareasca. A ajuns intr-un chin ca de moarte si a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange care cadeau pe pamant.

Ghetsimani, este locul unde paharul care trebuia sa-l bea Isus era greu si amar. Ce inseamna asta?

Inseamna ca acolo in acel pahar care-i era pus inainte Domnului erau pacatele mele si ale tale, greutatea consta in pacatele intregii lumi, amaraciunea consta in „gustul” destestabil al murdariei pacatului (crima, adulterul, uciderea, minciuna, mandria, betia ectc), toata scursura murdariilor noastre era acolo si Domnul a acceptat asta de dragul tau si al meu. Acolo era ceasul intunericului aproape, Isus lua asupra lui pacatul, blestemul pacatului, acolo in cupa aceea grea si amara era si pacatul meu, nemernicia mea, neascultarea, blestemele mele, desfranarea, egoismul si nenorocirea mea.

Ma bucur ca-ntr-o zi am acceptat iertarea Domnului, crezand Evanghelia aceasta minunata. Dar tu dragul meu, te poti bucura de aceeasi iertare si de aceeasi luare de povara din inima ta? E minunat lucru ca Fiul lui Dumnezeu a luat povara murdariilor mele, a baut cupa pana la fund pentru ca eu sa traiesc, dar tu? Inca mai duci povara inauntru, inca mai ai frica mortii si sabia dreptatii deasupra capului tau? Vino la Isus si pe urma bucura-te impreuna cu mine de libertatea care o poti avea in Isus.

2. A doua patima (suferinta) Sarutul tradarii. 

Marcu 14:44-45 ” Vânzatorul le daduse semnul acesta:”Pe care-L voi saruta, Acela este; sa-L prindeti si sa-L duceti sub paza. „Când a venit Iuda, s-a apropiat îndata de Isus si I-a zis: „Învatatorule!” Si L-a sarutat mult.”

O a doua patima (suferinta) care as dori s-o subliniez este „sarutul lui Iuda”! In sarutul acesta s-au regasit foarte multi. Petru doar dupa putin timp la tradat si el pe Domnul si s-a lepadat de el. Astazi de multe ori este tentatia ca pentru lucruri de nimic „treizeci de arginti”, sa-i dam „sarutul tradarii” Domnului. Diavolul a venit inca din vechime printr-un blid de linte si a ispitit pe Esau, a venit si L-a ispitit pe Domnul cu bogatiile pamantului, a venit la Iuda, a venit la Petru cu frica, poate ca a venit la mine si la tine.

Gandeste-te dragul meu astazi, ca Domnul a suferit pentru „tradarile” noastre, daca aceasta suferinta iti vorbeste si tie, gandeste-te si cerceteaza-te unde esti? Pe ce il vinzi azi pe Domnul, pentru o minciuna sa ai mai multi ani, pentru o placere de o clipa, pentru gloria acestei lumi, pentru a fi acceptat de lumea aceasta … nu-ti stiu motivul, dragul meu suflet. Te invit insa ca la fel ca si Petru, sa ne pocaim, sa plangem cu amar „saruturile tradarii noastre” si sa ne lasam schimbati de Dumnezeu, pentru ca Chipul Sau sa se oglindeasca in noi.

Fara pocainta, cu siguranta ca necredinta si impietrirea (la fel ca la Iuda) ne va cuprinde inima si ne va duce la moarte!

Inca un lucru care-l invatam de la suferinta Domnului, Domnul nu raspunde agresiv la aceasta tradare, ci cu o intrebare isi arata inca odata caracterul plin de dragoste si de compasiune: „Luca 22:48 Si Isus i-a zis: „Iudo, cu o sarutare vinzi tu pe Fiul omului?” Domnul ne-a invatat inca o lectie chiar in suferinta aceasta. Chiar dusmanilor sa le raspundem cu dragoste, chiar vanzatorilor si dragostea sa ne motiveze in orice actiune pe acest pamant.

3. A treia patima (suferinta). Bataia si batjocura din partea celor religiosi din neamul Lui.

Luca 22:63-71 Oamenii care pazeau pe Isus Il batjocoreau si-L bateau. L-au legat la ochi, Il loveau peste fata Si-L intrebau, zicand: „Proroceste, cine Te-a lovit?” Si rosteau impotriva Lui multe alte batjocuri. Cand s-a facut ziua, batranii norodului, preotii cei mai de seama si carturarii s-au adunat impreuna si au adus pe Isus in soborul lor. Ei I-au zis:”Daca esti Tu Hristosul, spune-ne!” Isus le-a raspuns: „Daca va voi spune, nu veti crede; si daca va voi intreba, nu-Mi veti raspunde, nici nu-Mi veti da drumul. De acum incolo, Fiul omului va sedea la dreapta puterii lui Dumnezeu.” Toti au zis: „Esti Tu, dar, Fiul lui Dumnezeu?” Si El le-a raspuns: „Asa cum o spuneti; da,sunt. „Atunci ei au zis: „Ce nevoie mai avem de marturie? Noi insine am auzit-o din gura Lui.” 

Oamenii acestia erau neamul Sau, adica cei care trebuiau sa-L primeasca, sa-L accepte, cei care aveau Scripturile si ar fi trebuit sa stie cine este. Este lovitura, suferinta, pe care Isus o rabda si o accepta din partea celor religiosi, dar care au ramas doar cu religia, neavand o legatura cu Dumnezeu. Isus a luat si ura aceasta religioasa asupra lui, a acceptat suferinta, batjocura, bataia, le-a luat asupra Lui, ca fiecare din noi care ne credem religiosi si ascultatori de Dumnezeu, prin religia noastra si care in acelasi timp ne permitem sa nu iubim pe semeni, sa batjocorim pe Dumnezeu, sa ucidem in numele religiei, cu vorba sau fapta, sa ne credem cineva, dar sa nu avem dragoste, sa ne dam seama ca e timpul sa ne oprim.

Aceasta suferinta ne cheama la pocainta privind toata ura religioasa si veninul care l-am aruncat vreodata spre un semen de-al nostru sau chiar spre Isus Hristos. Nu poti sa te numesti si urmas al Domnului (al lui Dumnezeu) si in acelasi timp sa si urasti pe semeni, sa si blestemi pe Dumnezeu! E timpul sa invat si sa inveti de la Isus Domnul sa iubesti. Poate ca de multe ori ti-au gresit cei din casa ta, poporul tau, biserica ta. Iarta-i! Asta deoarece Isus a suferit pentru acest tip de ura si nu-i mai nevoie sa-ti cari o asemenea povara.

O extraordinara invatatura din aceasta suferinta este pentru cei care va intoarceti la Dumnezeu cu pocainta. Va vor ura pana si cei din casa voastra, va vor batjocori prietenii, cei care erau cei mai apropiati te parasesc. Stii ce,tu poarta-te ca Isus. Rabda, indura si iubeste! In Biserica unii oameni care se numesc fratii tai te vor batjocori si critica de multeori, tu rabda, indura si iubeste, stiind ca Isus a suferit si pentru asemenea oameni.

4. A patra patima (suferinta). Bataia si batjocura din partea neamurilor, reprezentantii necredinciosilor si idolatrilor.

Cititi in continuare aici – https://www.facebook.com/notes/simion-%C8%99i-lidia-ioan%C4%83%C8%99/meditatii-la-patimile-suferintele-domnului-isus/10152909257732788

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: