Mesajul unui istoric roman din SUA pentru Bernie Sanders. „Regimurile comuniste au ucis 100 de milioane de oameni”

Nu incercati sa imi bagati pe gat aceste idei pentru ca eu chiar stiu foarte bine la ce consecinte pot duce, deoarece le-am experimentat, nu dintr-o carte, ci pe pielea mea.”

Read this story in ENGLISH – Professor raised under communism explains academics’ love of socialism – and why they’re wrong (The College Fix)

Socialism appears to be a popularly embraced ideology in American academia. Why do you think this is? What is so tempting about this mindset?

Curta: I think that there’s an idealism that most people in academia, specifically in the humanities, share. We live in an era of ideological morass, especially with the collapse of communism that has left no room for those idealists in the academic world. No matter how you can prove that system doesn’t work, with an inclination to go that way perhaps because most people associate socialism with social justice, while the former is an ideology with concrete ideas and concrete historical experiences, while social justice is a very vague abstract notion.

Intr-un interviu acordat site-ului The College Fix, profesorul Florin Curta vorbeste despre viata si educatia pe care le-a avut in Romania comunista si comenteaza viabilitatea politicilor socialiste ale candidatului Bernie Sanders.

IN LIMBA ROMANA:

Mesajul unui istoric roman din SUA pentru Bernie Sanders.

„Regimurile comuniste au ucis 100 de milioane de oameni”

Florin Curta este profesor la Universitatea din Florida, unde a cofondat un department si preda istorie medievala si arheologie. El a plecat din Romania in anul 1993 pentru a urma un doctorat la Universitatea Michigan si este unul dintre cei mai mari specialisti din lume in istoria Balcanilor in Evul Mediu, cu lucrari publicate de editurile universitatilor Cambridge si Edinburgh.

The College Fix: „De ce credeti ca ideologia socialista este din ce in ce mai populara printre americani? De ce credeti ca Bernie Sanders, candidat la nominalizarea pentru alegerile prezidentiale din partea Partidului Democrat, a carui platforma se bazeaza pe idei socialiste, a castigat foarte multi electori, in special dintre cei tineri?”

Curta: „In primul rand nu as pune toti adeptii socialismului in aceeasi categorie. Este vorba de paturi sociale diferite, in special cei tineri. Cred ca are de-a face cu doi factori, unul fiind distanta in timp intre experienta reala si semnificatia istorica a comunismului. Cu alte cuvinte, parintii acelor tineri care sunt acum foarte entuziasmati de socialism si Bernie Sanders sunt cei care au trait in timpul Razboiului Rece. Deci pentru ei socialismul si chiar mai mult comunismul au reprezentat o amenintare reala si au putut sa simta pe pielea lor conditiile de trai din acea perioada.

In al doilea rand, lipsa de cunostinte de istorie si as spune ca sistemul de invatamant este responsabil pentru asta. La universitate ai cursuri despre holocaust, dar nu si despre comunism. Ultima data cand am verificat, se estima ca 100 de milioane de oameni au fost omorati sub regimurile comuniste in diferite parti ale lumii. Se pare ca acest lucru a trecut neobservat in lumea academica. Faptul ca nu ii invatam pe studenti ce s-a intamplat cu adevarat si ignoranta de care dam dovda in ceea ce priveste pierderile umane si economice, tragediile sunt responsabile pentru aceasta imagine idilica a socialismului.”

CITITI mai mult aici – http://stirileprotv.ro/stiri/politic/mesajul-unui-profesor-universitar-roman-stabilit-de-23-de-ani-in-america-pentru-socialistul-bernie-sanders.html

3 comentarii (+add yours?)

 1. gabrielmarinescu
  mart. 31, 2016 @ 10:36:21

  Regimul,de fapt regimurile comuniste ce erau nimic altceva decat forma declarata oficial a ocupatiei rusesti,nici macar nu mai era doar o suzeranitate asa cum doreste acum Putin sa instaureze,au omorat peste 300 milioane de oameni!Numai rusii au omorat in propria lor tara din 1918 si pana in 1935 peste 50 milioane de oameni la care nu socotim si victimile din razboiul civil!In Ucraina au casapit mai mult de 15 milioane in 15 ani!In Tarile Baltice,Romania,Ungarie,Cehoslovacia si POLONIA(pe care se intelesesera initial cu Hitler s-o desfiinteze ca stat si s-o imparta jumatate/jumatate!)au omorat peste 15 milioane numai rusii,fara a mai socoti cati au mai omorat si nemtii!In Basarabia au omorat deopotriva sute de mii de autohtoni doar pentru ca acestia doreau sa intre in Romania!In Georgia,Abhazia,Cecenia,Azerdbaidjan,Kirghizstan,Turkmenistan,Uzbekistan si alte regiuni au omorat alte zeci de milioane!Nu stiu numarul de romani omorati de rusi si deportati prin Siberia pe unde si-au gasit sfarsitul.Concluzia obiectiva este ca numarul exact al mortilor datorat nu comunismului ci extinderii imperiale rusesti sub diferite denumiri nu se cunoaste inca si este mult subestimat.

 2. Ioan
  apr. 01, 2016 @ 12:59:32

  Nu stiu de ce Bernie Sanders si cei care-l urmeaza (multi tineri care nu stiu ce e aia socialism) nu merg sa ceara azil politic in Cuba, ca e aici in vecini si am inteles ca sunt deja curse aeriene SUA-Cuba. Si daca vor ceva mai iesit din comun, un socialism mai evoluat, sau comunism, sa incerce in ….Coreea de Nord! DUMNEZEU sa aiba mila de toti care vor socialism, ca ei nu stiu de fapt ce cer!

  • rodi
   apr. 01, 2016 @ 13:40:45

   bine a punctat dl prof, cand a zis ca da, a avut scoala gratuita, dar n-a avut ce sa puna pe masa. A rabdat foamea. Asta e atractia tinerilor si este de inteles ca scolile costa zeci de mii sau in unele cazuri sute de mii de dolari in SUA si studentii plates 10-15 ani inapoi datoria imprumutata pentru scoala. De aici, atractia pentru socialism.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: