Scandinavian Journal of Psychology – STUDIU: Cei mai sanatosi si bine dezvoltati copii au fost cei care proveneau din familiile traditionale nucleare

Într-un studiu publicat în Scandinavian Journal of Psychology este confirmat impactul negativ al colapsului casatoriei asupra copiilor suedezi. Conform studiului, copiii suedezilor divortati ori necasatoriti se confrunta cu probleme emotionale, mentale si de comportament mult mai serioase decit copiii care traiesc in familii intacte formate din mama si tata. Studiul a fost facut de Universitatea Uppsala si Karolinska Institutet si a clasificat copiii subiecti in trei categorii: (1) copii din familii traditionale intacte; (2) copii din familii divortate; si (3) copii nascuti si crescuti in afara casatoriei. Studiul a inclus 3.200 de copii intre 2 si 17 ani.

Cei mai sanatosi si bine dezvoltati copii, din toate punctele de vedere examinate in studiu (emotional, comportament, atentie v. inatentie, hiperactivitate, probleme de relationare), au fost cei care proveneau din familiile traditionale nucleare. Famliile nucleare erau si mai bine cotate din punct de vedere economic, copiii din celelalte categorii aflindu-se in categorii inferioare privind bunastarea economica si materiala. Concluzia studiului este ca si in Suedia, modelul secularist de organizare sociala si familiala, vulnerabilitatea psihologica a copiilor crescuti fara un tata ori o mama este mult mai ridicata decit a celor crescuti in familii traditionale intacte.

În final, autorii opinau ca statul asistential nu este o garantie a sanatatii psihologice a copiilor, sanatatea psihologica a copiilor fiind corelata cu existenta unei familii traditionale.

4 comentarii (+add yours?)

 1. Cristian
  apr. 07, 2016 @ 16:39:37

 2. Iuliana Leontiuc
  apr. 08, 2016 @ 06:50:57

  Ce mai rămâne de demonstrat ?!

 3. provitabucuresti
  apr. 08, 2016 @ 12:03:07

  Colegi,
  Iată studiul complet aici, pentru referințe:
  http://provitabucuresti.ro/resurse/scoala-provita/studii/565-suedia-copii

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: