Mega-moscheea din Bucuresti – Cristian Soimaru si Marius Birgean

Pastorul Cristi SoimaruCristian Soimaru: Felul în care punem o întrebare ne ajută să dăm răspunsul adecvat. Dacă întrebarea se pune în felul următor: „E bine să se constuiască o mega-moschee în București?” Răspunsul este simplu. Nu! Însă întrebarea nu se pune doar în acest fel, ci problema construcției moscheii din București trebuie văzută din mai multe puncte de vedere. Vreau să ne referim la ele pe scurt.

Un punct de vedere ar fi cel al libertății religioase, al libertății de conștiință. Are voie un cult, o organizație religioasă, mai ales una recunoscută de statul român, să-și construiască lăcașuri de cult sau clădiri pentru activitățile proprii? Din punctul de vedere al legii, și al libertății, pentru care noi, evanghelicii, ne-am luptat mai mulți ani, răspunsul este că au voie să facă acest lucru. Înțeleg poziția celor care spun că nu sunt de acord cu un lăcaș de cult în care se practică închinarea la idoli și se pomenește numele lui Mahomed, un dumnezeu străin. Noi, însă, nu trăim în vremea vechiului Israel, în care toate legile erau din perspectiva legii lui Dumnezeu, ci trăim într-un stat secularizat, în care legile și libertatea trebuie respectate, dar cu limite.

Un alt punct de vedere la care trebuie să ne gândim când vorbim de moschee este cel al dreptului internațional sau al relațiilor internaționale ale României. Foarte mulți vor să găsească un țap ispășitor, dar problema aceasta cu președinele Turciei e mai veche, de pe vremea când Adrian Năstase era prim-ministru, iar Erdoğan era prim-ministru al Turciei. Ei s-au înțeles bine și au început să discute despre acest lucru de atunci. Președintele Traian Băsescu a fost oarecum de acord, dar Ponta a fost cel care a făcut cele mai multe acțiuni în privința acesta, prin strângerea de semnături.

În dreptul internațional există principiul de bază al reciprocității, dar el nu se aplică atunci când vine vorba de construirea unei clădiri mari, o mega-moschee după cum o prezintă ei, care să-l ajute pe Erdoğan să-și prezinte un nou imperiu otoman ca să ia fața Arabiei Saudite sau Iranului, aceștia fiind cei trei mari actori din lumea musulmană care vor să se extindă și în Europa. Cine este curios să meargă prin Dobrogea noastră va observa că sunt multe astfel de moschee sau școli, construite cu bani veniți din aceste țări. În acest caz, unde este reciprocitatea? Românii trebuie să-și păstreze cuvântul dat, dar nu trebuie să cedeze în fața expansiunii otomane.

Un alt punct de vedere este urbanismul. Țara are anumite legi, iar președintele ori parlamentul nu pot să treacă peste deciziile autorităților locale din București.

Cu ce plan vine muftiul? Ce fel de clădire vrea să construiască? În urmă cu un an, acest muftiu, care nu este cunoscut prin poziții radicale, a ieșit la rampă cu niște declarații bombastice: „Vom face cea mai mare moschee din Europa, un centru cultural.” Asta vor ei cu adevărat? Dacă propun o astfel de clădire, cu siguranță că autoritățiile bucureștene și populația se vor opune, fie direct, printr-un referendum, fie indirect, prin presiune politică.

Marius BirgeanExistă și problema siguranței, a securității cetățenești.
Trebuie să luăm în considerare toate punctele de vedere. Nu trebuie să ne speriem de această clădire, dar nici nu trebuie să-i dăm toată atenția și să uităm de alte clădiri și activități nu tocmai bune care există deja în București. Bineînțeles, un astfel de proiect nu trebuie acceptat fiindcă nu e nici legal din punct de vedere urbanistic, nici necesar pentru nevoile reale ale cultului musulman din România. Țara noastră, deși nu este un stat foarte puternic, nu poate să cedeze în fața Turciei sau a oricărui alt actor internațional.

Ca și credincioși, trebuie să privim lucrurile din perspectiva vremurilor menționate de Isus, a vremurilor în care în lume vor fi necazuri, vor fi tensiuni. Misiunea noastră nu este să ne împotrivim unor lucruri, ci să răspândim Evanghelia, să o demonstrăm prin viața noastră, prin ceea ce facem, să vorbim oamenilor despre adevăratul Mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, despre adevăratul Profet care ne arată calea spre Dumnezeu. Acest lucru este mai important chiar decât să ne opunem unui proiect sau altul. Prin urmare, Domnul Isus să ne ajute să-L proclamăm și să-L trăim și în aceste vremuri complicate.

#RealitatiSiPerspective #RSP Mega-moscheea din Bucuresti – Cristian Soimaru si Marius Birgean. Extras din emisiunea Realitati si perspective 3, difuzata pe 9 aprilie 2016 pe canalul Alfa Omega TV. Urmareste emisiunile Realitati si perspective – http://alfaomega.tv/mediacenter/categ…

Un comentariu (+add yours?)

 1. Radu O.
  apr. 13, 2016 @ 16:59:19

  Din punctul meu de vedere,Cristian Soimaru are perfecta dreptate :
  „Felul in care punem o intrebare ne ajuta sa dam raspunsul correct.”
  -E bine sa se constuiasca o Moschee in Bucuresti ? raspunsul este NU !
  -Un cult recunoscut in Romania are dreptul sa-si construiasca un locas de inchinare,fie chiar Moscheie ? raspunsul este DA !

  Cu alte cuvinte se naste intrebarea: care este intrebarea cea mai viabila,cea mai corecta pentru a da un raspuns adecvat ?
  Eu cred ca intrebarea cea mai realista este aceea care are implicatii in viitor,mai presus decat interesele prezentului.
  Generatiile viitoare,copii si tinerii nostrii de astazi vor fi nemijlocit beneficiarii sau nemultumitii felului in care noi astazi punem intrebarea si incercam sa oferim raspunsul.

  PS
  viitorul se construieste in present tinand insa cont si de experientele si invatamintele din trecut ! Doamne ajuta !

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: