CE S-A ÎNTÂMPLAT CU LEADERSHIPUL BISERICILOR?

Church leadership Foto koebnerkirken.dk

Ce te faci când leadershipul unei Biserici este sub nivelul spiritual si intelectual al Bisericii? Ce te faci când media de vârsta a celor din conducere este mult peste media de vârstă a Bisericii, iar cele două grupuri trăiesc în lumi paralele? Ce te faci când oamenii din conducerea bisericii nu conduc, practic, pe nimeni, ceea ce arată o situație dezastruoasă și, în același timp, demobilizantă pentru membrii bisericii.

În mod normal, liderii unui biserici trebuie să fie locomotiva bisericii, oamenii care, dăruiți fiind de Dumnezeu, tractează biserica în împlinirea obiectivelor ei. Liderii trebuie să fie bărbații pe care biserica îi urmează și care, prin simpla lor apariție, mobilizează și motivează, inspiră încredere și forță, conducând biserica, în puterea Duhului Sfânt, către împlinirea marii însărcinări.

Mai mult, urmând exemplul lui Cristos și al apostolilor Săi, liderii bisericii trebuie sa fie cei care își asumă sarcinile cele mai grele și mai vizibile, așa cum comandanții militari se puneau în fruntea oștirilor pentru a obține victoria. În realitate, cei mai mulți lideri nu doar că nu reușesc să inspire forță și încredere, nu reușesc să motiveze și să mobilizeze, dar nu au nici măcar curajul de a-și asuma vreo responsabilitate clară, preferând căutarea celui mai comod loc, unde să nu riște nimic.

Din nefericire unii, prea înaintați în vârstă, sunt total lipsiți de charismă, de mesaj, de viziune și de idei, iar alții, în ciuda tinereții și a energiei, nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor. Unii dintre cei mai în vârstă, în calitate de lideri, ar trebui să comunice și nu o fac, iar când o fac toată lumea regretă că au făcut-o, iar alții, mai tineri, comunică lucruri mărunte, platitudini sau populisme ieftine, parcă într-o concurență, la acest ultim capitol, cu cei dintâi.

Din păcate, bisericile au intrat în această nouă eră a istoriei umane cu astfel de „lideri”. Același model de conducere care, din cauza miopiei spirituale profunde, a ținut poporul lui Dumnezeu în mediocritate spirituală și intelectuală, neoferind nici viziune, nici direcție, nici obiective. O atare lipsă de viziune și strategie-ca să folosesc niște termeni blânzi-a făcut ca liderii bisericilor să ia, fără să-și dea seama, anumite decizii împotriva intereselor Împărăției lui Dumnezeu.

Desigur că, teoretic, puterea de a schimba direcția unei biserici stă în mâinile membrilor ei. Oare vor fi aceștia în stare să realizeze o astfel de schimbare? Sincer să fiu, nu știu. Apoi, va putea schimbarea-dacă se va produce-să opreasca hemoragia care a cuprins bisericile evanghelice mai vechi, cu dezertări în masă catre alte biserici, în special către bisericile mai noi sau de orientare carismatică? Din nou același răspuns, nu știu.

Știu însă, că atunci când a vorbit despre Biserica Lui, Cristos a spus că:”porțile Locuinței morților nu o vor birui”. În ciuda faptului că unele biserici locale se vor „stinge” încet, Biserica lui Cristos va continua să lumineze, în lume, pentru El. Bisericile locale, dacă doresc să fie parte din mișcarea de creștere și multiplicare a Bisericii lui Cristos, trebuie să-și armonizeze viziunea despre conducere cu Acela care:”a dat pe unii apostoli; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Cristos”.

Generalul de armată George Washington, primul președinte al Statelor Unite, a făcut cândva o afirmație extrem de plastică:”O armată de măgari sub conducerea unui leu este mult mai puternică decât o armată de lei sub conducerea unui măgar”. Dacă te întrebi, ca și mine, de ce? Răspunsul e simplu…leii au fost „chemați” să conducă.

Samy Tuțac

8 comentarii (+add yours?)

 1. Cristian
  apr. 12, 2016 @ 08:59:45

  Sunt destul de multi frati care aplica tactica strutului: baga capul in pamant si neaga orice problema. Acestia spun ca ESTE PACAT sa vorbim astfel despre liderii bisericilor, iar daca vorbim asa, inseamna ca ii judecam!

  Pe de alta parte, eu sunt un pacatos de rand, si de aceea ma gandesc ca zicala „pestele de la cap se impute” este valabila si prin adunari! Asta nu inseamna decat ca liderii adunarilor au o mai mare responsabilitate! La fel… ma gandesc ca poate de prea multe ori a fost PREA USOR pentru lideri sa devina …lideri! Au fost promovati prea usor, au fost ordinati, trimisi in lucrare… desi unii poate nu au botezul cu Duhul Sfant, iar altii nici nasterea din nou! (!!) Chiar citisem recent pe NewsNetCrestin, despre o PREOTEASA (in contextul in care Biblia afirma ca femeile nu au voie sa predice!!) care afirma ca ea a „simtit o chemare din partea Domnului, ca sa devina …preoteasa” (ca si cum Dumnezeu s-ar contrazice Singur: una scrie in Biblie si alta cheama EL – evident, Dumnezeu nu se contrazice niciodata dar omul interpreteaza gresit si da ascultare la glasuri straine, adica duhuri rele, adica demoni, pe care-i confunda cu Dumnezeu). Partea si mai grava, mult mai grava, a fost ca… pentru ca „preoteasa” sa poata urma niste cursuri/studii biblice, a zis ca „a fost nevoie” SA FACA UN AVORT, pentru ca altfel copilul, sarcian, ar fi impiedicat-o sa urmeze asa cum trebuie, cu seriozitate, cursurile respective!! Ma intreb si eu si ma minunez: cum a putut o femeie, mai ales una care a ucis un prunc nenascut, sa ajunga PASTOR?! Cum de a fost ingaduita ca si pastor??

  Deci… uneori cred ca absolut ORICINE poate ajunge pastor, chiar si o femeie care si-a ucis pruncul nenascut pentru asta (ca sa urmeze cursurile de „calificare”)!! Iar lucrul asta este foarte grav!! In realitate, un om fara chemare nu poate sluji!! Daca nu-l cheama Domnul ca si pastor, el nu poate fi pastor! Sau daca totusi forteaza si ajunge pastor, va lucra din start neascultare, iar roadele lui vor fi pe masura: biserica in care va sluji va produce pocaiti nascuti din NEASCULTARE!!…

  Traim vremuri din ce in ce mai grele… iar pocainta, ma tem ca ramane asa cum a fost mereu: O LUPTA PE CONT PROPRIU – FIECARE IN DREPTUL LUI!!

 2. Daniel Dulugea
  apr. 12, 2016 @ 10:34:21

  Absolventii institutului teologic nu au avut dascali care sa-i evalueze corect, si sa-i indrume pe fiecare in functie de darul dat, si chemarea facuta de Dumnezeu, ” Oare toţi sunt apostoli? Toţi sunt proroci? Toţi sunt învăţători? Toţi sunt făcători de minuni?”. Astfel, unii dintre ei, (poate cei mai multi), nu slujesc potrivit cu chemarea lui Dumnezeu. Acestia, candideaza la alegerile pentru pastoratie crezand ca; daca vor fi alesi de adunarea care-i voteaza, au si chemarea lui Dumnezeu pentru aceasta lucrare. Apoi, la sfarsitul primului mandat, cu toate ca rezultatele arata ca nu a fost chemat, si pentru ca nu-i cere nimeni socoteala(deocamdata), candideaza din nou impins de anumite interese personale.–Fratilor, pastorilor, care sunteti in aceasta situatie; ”pocăiţi-vă, dar, şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se şteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare şi să trimită pe Cel ce a fost rânduit mai dinainte pentru voi: pe Isus Hristos”.

  • moreconnection
   apr. 12, 2016 @ 13:29:03

   adevarat.

   • nicu zaharia
    mai 16, 2016 @ 05:25:44

    comentarii pertinente. Din nefericire traim astfel de drame. L-am intrebat candva, nu demult, pe un tanar absolvent de teologie: ce inseamna a fi pastor? inseamna sa ai dar sau diploma? – sa am dar a raspus, zambind. Eu stiam unde vreau sa ajung el nu. L-am intrebat mai apoi: cand ai primit acest dar? inainte de scoala, in timpul ei sau dupa absolvire. Inainte, a raspuns cu sinceritate. Si ti-ai manifestat acest dar in cadrul bisericii pana acum? Nu. a raspuns el. De ce ? l-am intrebat eu. Pentru ca trebuia slefuit . Sa inteleg ca Dumnezeu ne da un material brut, o bucata de lemn, piatra, fier, pe care eu trebuie sa il slefuiesc in una din scolile de teologie. Lucrurile s-au cam incurcat, i-am citat: Efeseni 4:8 „De aceea este zis: „S-a suit sus, a luat robia roabă şi a dat daruri oamenilor.” „……..Efeseni 4:11-13 „Şi El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos,până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos; ” Inteleg de aici ca darurile slefuiesc oamenii si nu invers. Cu siguranta la finalul unei scoli de profil putem vorbi despre un dar convertit. Adus in forma in care si-o doreste scoala care te-a instruit. Vei fi astfel un teolog, baptist, penticostal, …. M-am intrebat adesea: de ce nu sunt scoli si pentru darul proorociei, al deosebirii duhurilor, cel al vindecarilor etc. Nu cumva axarea pe un anumit esantion de daruri , cumulata cu pregatirea in vederea manifestarii lor, ne pozitioneaza in randul bisericilor traditionale? Si marturisirea noastra de credinta nu ramane decat un crez teoretic, care de fapt nu-si gaseste loc pentru practicarea lui? Formarea tehnica a slujitorilor, imbinata cu salarizarea lor / functia ocupata, creaza ruptura intre madulare. Efeseni 4:16 „Din El, tot trupul, bine închegat şi strâns legat prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei şi se zideşte în dragoste. ” Bisericile locale se impart in: madulare active si madulare pasive. Platiti si platitori. Se incearca adesea o responsabilizare, subreda, a pasivilor, prin amestecarea darurilor cu slujbele, creandu-se o confuzie si mai mare. Ne intrebam sincer: Bisericiele locale sunt organism sau organizatie? Ca sunt identificate ca persoana juridica o stim. Ce e mai greu de sesizat este linia subtire care delimiteaza organismul de organizatie. Pentru cei care sustin ca e si una si alta…… nu tot ce se organizeaza este organizatie. Familia, de pilda, se organizeaza dar nu este organizatie ci un singur trup. De aceea nu au voie sa se desparta. Si nici bisericile Domnului. Eu cred ca una din marile provocari ale momentului este, abordarea corecta a bisericilor locale. Daca ne raportam la bisericile locale ca la niste orgasnizatii, vom descoperii ca unii sunt mai egali decat altii, sau unele madulare vor fi mai madulare decat altele. Pierderea echilibrului egalitatii intre madulare duce la prabusire. Rezultatele primilor crestiuni se datorau bunei functionari ale madularelor. F. Ap.2:46,47.

 3. moreconnection
  apr. 12, 2016 @ 11:19:57

  Reblogged this on moreconnection blogul lui Rocas.

 4. Nicu Zaharia
  mai 16, 2016 @ 05:56:33

  cum putem indrepta aceste lucruri?

 5. Nicu Zaharia
  mai 16, 2016 @ 05:57:43

  cum putem sa indreptam aceste lucruri?

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: