DUMNEZEU PREFERĂ … ÎNCHINĂTORII ADEVĂRAȚI

DUMNEZEU PREFERĂ … ÎNCHINĂTORII ADEVĂRAȚI

Photo captura Agnus Dei

Photo captura Agnus Dei

Nu toate evenimentele din lumea mondenă merita comentate sau discutate. Există însă unele care atrag atenția prin implicațiile lor deloc neglijabile și multiple. Un subiect care cred că (mai)merită discutat este cel legat de recentul clip al formatiei „TAXI” legat de „preferința” lui Dumnezeu pentru lemn și mic.”Dumnezeu iubește lemnul și spatiile mici”, așa sună laimotivul celebrului clip. Nimeni nu și-a închipuit că lansarea acestui clip va suscita atâtea reacții- pro si contra; unele dintre ele foarte vehemente, cu atacuri la persoană.

Nu vom recurge, evident, la acest tip de comentarii, din rațiuni lesne de înțeles. Nici nu vom discuta aici despre oportunitatea sau importunitatea construirii acelui colos numit „Catedrala Mântuirii Neamului”. (Probabil că, reacțiile publicului larg, a unui larg segment din societate care se consideră încă religios, dar dezavuează o contrucție megalomanică făcută și cu un aport substanțial din bugetul statului adică, din banii noștri, ar trebui sa dea de gândit cuiva). Mai multe evenimente din ultima perioadă lasă de înțeles ca undeva, la capitolul comunicare, biserica trebuie să se străduiască să își facă mai bine temele.

Problema ridicată (cu știință sau din neștiință) de către artiștii implicați în clip este una de natură pur teologică: „unde poate fi găsit Dumnezeu?” sau :”unde se manifestă El?”. Artiștii și-au exprimat punctul de vedere: „Dumnezeu preferă lemnul si spațiile mici”. În opinia dânșilor, Dumnezeu poate fi căutat și găsit mai degrabă in bisericuțele de lemn din Maramureș, decât în catedrale imense și somptuoase de beton. De cealaltă parte, un cunoscut blogger ortodox și critic al clipului a insinuat faptul că ideea clipului ar fi de proveniență „protestantă”, dat fiind referirile la relația persoanală cu Dumnezeu! (Ca să vezi ce influență pot avea protestanții, mai ales evanghelici, asupra artiștilor și intelectualilor acestei țări!)

Replicile nu au întârziat să vină: „Dumnezeu preferă și betonul și spatiile mari”, de fapt, tot ce El a creat. Alții, din spatiul nostru evanghelic s-au grăbit să spună ca Dumnezeu poate fi găsit în fiecare floare. (Poate asta sună „poetic”, numai ca trebuie să fim atenți la „poezie” să nu cadem în capcana unui panteism periculos!). Este adevărat că Dumnezeu este prezent peste tot (omniprezența divină este unul din atributele necomunicabile ale lui Dumnezeu), însă prezența Lui nu se manifesta în mod egal peste tot. Dumnezeu nu se revelează pe Sine la fel într-o floare sau într-un apus de soare, asa cum o face prin Cristos sau în Scriptură! (La urma urmei, de ce mai spunem ca există diferență între „revelatia naturală” și cea „speciala”? De ce a mai fost nevoie să vină Cristos să moară pe Cruce și să ni-L reveleze pe Tatăl, daca am putea să-L găsim pe Dumnezeu în mirosul unei flori?) Îi respectăm pe poeți cu „licențele” lor poetice, însă teologia ne-o clădim pe Scripturi și pe nimic altceva!

Am impresia ca asistăm la reeditarea discuției dintre Mântuitorul și femeia samariteancă descrisă în Evanghelie (Ioan 4). După ce Domnul Isus îi revelează acelei femei condiția ei păcătoasă (4:18), femeia este nevoită să recunoască că are în față un profet și încearcă un „subterfugiu” teologic: „Parinții noștri s-au închinat pe muntele acesta; și voi ziceți ca în Ierusalim este locul unde trebui sa se închine oamenii” (v.20). Cu alte cuvinte, opțiunile existente ar fi fost pentru această femeie, fie ceva mai mic(sanctuarul de pe Garizim), fie Templul magnific al evreilor din Ierusalim. Răspunsul lui Cristos a fost surprinzator:”…crede-Mă că vine ceasul când nu va veți închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim…Dar vine ceasul și acum a și venit, când închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr; fiindcă astfel de închinători dorește și Tatăl” (v.21, 23). Vrei să știi care este preferința adevarată a lui Dumnezeu? Nu este pentru lemn sau beton sau metal, ci pentru inimi de închinători adevărați care să I se închine Tatălui în „duh și adevăr”. Ingredintele adevăratei închinări sunt: „în duh” ( închinare spirituală, pornită din duhul omului controlat de Duhul lui Dumnezeu) și „în adevăr” (închinare scritpurală, bazată pe revelația adevărului biblic). Orice altceva, indiferent că este în spații mari sau mici, în clădiri de lemn sau beton sau pur și simplu în mijlocul naturii, nu are valoare în fața lui Dumnezeu. Cristos a adus în persoana și lucrarea Sa zorii unei noi ere- o era în care adevarații închinători se pot închina Tatălui ( o relație specială!) doar în duh și adevăr. Asta nu exclude, evident, dimensiunea comunitară a închinării, deoarece, atât aici pe pământ (când doi sau trei se adună), dar mai ales în cer (vezi Apoc.5), Dumnezeu Își va primi glorie din partea unui popor de închinători.

Până una alta, cred că am înțeles preferința lui Dumnezeu: nu clădiri, ci oameni salvați, închinători adevarați!

Pastor Marius Birgean

via Prodocens Media

9 comentarii (+add yours?)

 1. gabrielmarinescu1960
  apr. 13, 2016 @ 13:19:32

  De unde stie autorul articolului ce prefera Dumnezeu?!?Cine a vorbit cu El?Niste presupuneri manipulatoare ce mentin aceste plosnite numite religii in numele carora au fost ucisi zeci si sute de milioane de oameni si continua sa fie curmate vieti nevinovate!

  • rodi
   apr. 13, 2016 @ 14:53:00

   incercati sa cititi istoria mai atent. Citati niste nonsens in comentariu dvs care nici nu are nevoie de replica

 2. dininimapentrutine
  apr. 13, 2016 @ 14:12:18

  Amin!

 3. Radu O.
  apr. 13, 2016 @ 16:07:44

  Stimate domnule marinescu,
  observam ca informatia dvs.este cat se poate de precisa in cifre si documentata:
  „aceste plosnite numite religii in numele carora au fost ucisi zeci si sute de milioane(?) de oameni…” este constatarea dvs.logica la care ati ajuns.
  Dar mai exista o logica:
  daca un nebun pretinde ca omoara milioane de oameni,cum spuneti dvs. in numele unei religii,chiar crestina fiind,aceasta nu inseamna ca intrega religie este o plosnita iar nebunul va trece drept destept,si punct de referinta pt.doctrina religiei respective ! Trebuie incercata si logica aceasta !

  • gabrielmarinescu1960
   apr. 13, 2016 @ 17:24:04

   Mda…suntem nascuti cu”Doamne-Ajuta”in ADN,in sange,nu putem vorbi,nu ne putem exprima altfel,nu plecam de acasa la o actiune de cumpana fara a rosti cuvintele de mai sus si culmea(pentru unii doar)avand reusite le punem in socoteala Creatorului…Stimate domnule Radu,eu nu iL contest pe Dumnezeu caci ce mi-ai scris,mi-ai scris ca asta ai perceput si reactionat ca atare,eu contest RELIGIILE,este CLAR ca buna ziua ca nu au cum sa fie atatea si toate se pretind ca detin adevarul,este un non-sens ca Dumnezeu,sau Creatorul sa fie pentru fiecare religie intr-un fel aparte,ca sa nu mai spun sa fie cate un Dumnezeu pt fiecare!Deocamdata eu sustin ca trebuie sa-L cautam prin stiinta si nu prin cartile”sfinte”ce sunt scrise de OAMENI,oameni ce nu L-au vazut sau stat de vorba cu El,ci doar si L-au imaginat si au CREEAT cate o doctrina,pentru mine indubitabil pentru a se autointitula si inscauna sefi,capi religiosi,pozitii in care sa primeasca nenumarate privilegii.Fiecare este liber sa aleaga a crede in ce doreste,inclusiv in el insusi pana la urma,progresul va veni oricum,chiar daca va fi intarziat de dogme invechite,la ora actuala sunt suficiente informatii si descoperiri stiintifice care sustin cle relatate de mine mai sus,insa NICI o DOVADA FERMA de sustinere a nici unei religii!Binele si raul salasuiesc in noi insine,doar de noi depinde pe care il udam si il crestem si pe care il plivim.Insa sunt foarte multi oameni care ar faptui multe nenorociri daca ar constientiza ca nu-I va pedepsi Dumnezeu pentru fapte rele si doar din aceasta frica se abtin.Cum se spune in evolutia omului care continua anevoios”mai este mult pana departe!”

 4. Radu O.
  apr. 13, 2016 @ 22:31:45

  Fiecare are libertatea sa-L caute si sa-L cunoasca pe Dumnezeu cum doreste.
  Dvs.ati ales prin stiinta ” Deocamdata eu sustin ca trebuie sa-L cautam prin stiinta
  si nu prin cartile „sfinte” ce sunt scrise de oameni,oameni care nu L-au vazut sau stat de vorba cu EL ” precizati dvs.
  Sincer va spun,va doresc success ! Eu cel putin ma calauzesc dupa oameni care au stat in preajma lui ISUS,oameni care au relatat ceea ce au vazut si auzit si au scris intr-o Carte Sfanta numita BIBLIA.
  Domnul cu noi in continuare !

  • gabrielmarinescu1960
   apr. 14, 2016 @ 00:54:32

   Niciodata cand vine vorba de o persoana despre care apropiati sau fosti apropiati povestesc ceva adevarul nu este respectat 100%!Omul are tendinta de a-sii spune parerea mai presus de adevar,fie inaltandu-l pe cel povestit,fie defaimandu-l.Si in cazul Lui Iisus nu exista exceptie.Biblia este O COMPILATIE admisa de papalitate din care au disparut portiuni considerate”incomode”de catre diversi OAMENI ce au purtat roba papala si Inelul Pescarului dea lungul istoriei,deci in primul rand este facuta de mana si mintea omului = CHIP CIOPLIT la care una din cele 10 porunci spune sa nu te inchini,deci nu are cum fi „sfanta”,este o carte ce contine mai mult relatari istorice subiective.Dar,repet CENZURATA de papalitate,si in momentul de fata se cerceteaza si se descopera ca exista mai multe variante si multe pagini lipsa din varianta recunoascuta ca „originala”in momentul de fata.Nu poti s-o prioritezi vav de realitatile stiintei ce au suport DOVEZI si LEGI ale fizicii,cel mult poti sustine(daca tii neaparat asta)ca aceste legi ale fizicii Universului cunoscut sunt scrise,sau gandite de O Divinitate,ca Big-Bangul presupus si dovedit pana acum de stiinta au avut loc ca urmare unei Vointe,dar mai mult NU.Se stie deja ca timpul in vecinatatea unei mari acumulari gravitationale sufera mutatii”curgand”tot mai incet,iar inainte de a exploda Big-Bangul nu exista timp,si atunci…toate acestea au fost posibile datorita STIINTEI si tehnologiei care au cercetat,calculat si PROBAT prin intermediul acceleratoarelor de particule,deci EVOLUTIEI umane si a capacitatii de intelegere a omului a tainelor Universului.Prin comparatie cartile asa-zis”sfinte”speculau pur imaginativ,biblia fiind scrisa de 40 de oameni,si ar fi o absurd sa presupui ca acesti autori au stat de vorba cu Dumnezeu!

 5. Traian
  apr. 14, 2016 @ 02:27:59

  Mi-a placut mult cum ai pus problema, Marius. Daca nu-l avem pe Dumnezeu in inimile noastre, nu-l vom gasi nici printre betoane, nici printre lemne, nici in catedrale, nici in natura. In acelasi timp, iata si un comentariu interesant din partea unui cleric ortodox, pe nume Savatie Bastovoi. Il redau mai jos:

  “Chiar v-a deranjat atît de mult acest clip? Mie mi-a plăcut. Faptul că toţi aceşti oameni, despre care nu ştiam că îl caută pe Dumnezeu, L-au găsit în sfîrşit, într-un loc mic, nu poate decît să mă bucure. E adevărat că Dumnezeu preferă şi piatră, şi pămîntul, nu doar lemnul, chiar şi pajiştile deschise, şi pustiul – preferă orice loc în care omul se roagă din inima smerită. Dar faptul că atîţia oameni îşi spun o părere, nu e ceva de ocărît. Sînt smeriţi sau nu, Dumnezeu să judece. Cei care petrec în smerenie vor găsi folos în orice mustrare.

  Cum e casa lui Dumnezeu, mare sau mică, de lemn sau de piatră? Unde locuieşte Dumnezeu? Această întrebare i-a pus-o lui Hristos un cărturar. Dar Iisus i-a răspuns: Vulpile au vizuini şi păsările cerului cuiburi; Fiul Omului însă nu are unde să-Şi plece capul.

  Mă uit cu amărăciune cum e posibil să se săvîrşească păcatul judecării în grup, în numele apărării Catedralei Neamului. Se spun foarte multe lucruri urîte despre acei oameni care nu mai au legătură cu textul cîntecului lor. Dacă au zis greşit, să li se spună unde e greşeală în cuvintele lor, iar dacă nu au zis rău, atunci de ce îi ocăriţi. Am aflat că au vile, că sînt graşi, urîţi, strîmbi, lipsiţi de smerenie, avari după bani şi altele că acestea. Acest fel de a înfruntă se numeşte judecare şi este un păcat pentru care se pierde mîntuirea.

  Sfîntul Dorothei al Gazei a fost întrebat cum este să vezi un om beat şi să nu-l judeci. Sfîntul a răspuns: dacă vei zice „acesta s-a îmbătat”, nu judeci, ci faci o constatare, dar dacă zici: „iată un beţiv”, cazi în judecată, căci fapta lui de a se îmbată acum o raspindesti asupra întregii sale vieţi şi-l identifici cu ea.

  Numai cineva care nu pricepe nimic în smerenie poate spune despre mine că nu sînt smerit. Nu este mai mare semn al smereniei decît a nu-l judecă pe celălalt în căderea sa.”

 6. mike
  apr. 14, 2016 @ 21:41:05

  Hmmmm–,, eu sustin sa-L cautam prin stiinta si nu prin cartile ,,sfinte ce sunt scrise de oameni” –Intrebare –atunci –cum si unde IL cautam ?? prin alte carti scrise de alti oameni?? fiindca nimeni nu sa nascut invatat– pina in prezent(exclus Domnul Isus)–Deci domnia ta, nu dai crezare celor ce au trait pe viu citva ani cu Domnul Isus ( invataturile ,minunile ,moartea si invierea Sa–vazute cu ochii lor),dar dai crezare unora care ??? viseaza cai albastri pe pereti verzi– Hai sa fim seriosi, prin stiinta domniei voastre –a-ti gasit capatul infinitului –macar cu gindul?? Nici pe Dumnezeu NU-L poti gasii –cu stiinta , El, e mai mult decit infinitul – Dar, El sa aratat in persoana Domnului Isus – FIUL LUI DUMNEZEU – a fost-vizibil, tangibil, auditIbil , –– si oricine crede in EL ,sa nu piara ci sa aibe viata vesnica ( Ap Ioan-3-16 )– -be blessed man!!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: