Pastele, o perspectiva Christocentrica – Lazar Gog

Lazar Gog

Luca 22:14-15

4 Când* a sosit ceasul, Isus a şezut la masă cu cei doisprezece apostoli.
15 El le-a zis: „Am dorit mult să mănânc Paştele acestea cu voi înainte de patima Mea;

Ne vom uita astazi la acest pasaj atat de cunoscut in care Isus Hristos serbeaza deopotriva Pastele iudaice si instituie pentru prima data pastele crestin: moartea si invierea Lui.

Trebuie sa ne uitam la sarbatoarea aceasta din perspectiva lui Isus Hristos si sa avem in centrul atentiei noastre pe Isus Hristos. In acest vers. 15, Isus Hristos ne spune trei mari adevaruri legate de sarbatoarea Cinei Domnului, de sarbatoarea Pastelor. Si primul mare adevar este acesta: Pastele trebuieste sarbatorit cu o pasiune deosebita. Asa spune Mantuitorul Isus Hristos: „Am dorit mult să mănânc Paştele acestea cu voi ..” Am dorit mult- Lucrarile lui Dumnezeu nu pot sa fie facute doar sa fie facute. Ci, trebuieste pasiune cand faci lucrarea lui Dumnezeu. Trebuie pasiune cand predici Evanghelia. Trebuie pasiune cand te rogi. Trebuie pasiune cand canti/ Trebuie pasiune cand imbarbatezi pe cineva. Trebuie pasiune cand stai la masa Domnului. Isus Hristos n-a facut aceasta lucrare fara sa nu ne spuna  starea Lui emotiva.

Sunt doua argumente mari pentru care trebuie facuta lucrarea Domnului cu  pasiune. Primul argument este argumentul de constiinta. Noi stim ca ne apropiem de Domnul. De masa Lui. De painea care reprezinta trupul Lui si de rodul vitei care reprezinta sangele Lui. Daca in mintea noastra, in constiinta noastra este acest adevar profund,  atunci este imposibil sa stai la masa Domnului asa numai sa te afli la masa Domnului. Trebuie pasiune. Dorinta vie. Pentru ca stiu ca ma apropiu de Domnul. Ma apropiu de Cel ce ma poate binecuvanta. Ma apropiu de cel ce m-a mantuit si ma apropiu de Acel care-mi poate face din nou bine. Eu am nevoie de mila Lui. Eu am nevoie de indurarea Lui. Eu am nevoie de iertarea Lui. Eu am nevoie de  ridicarea Lui in fiecare zi si si la aceasta Cina. De aceea ma voi apropia cu pasiune, cu dorinta vie de El. Voi urma pilda Lui pentru ca asa a spus El: „Am dorit mult să mănânc Paştele acestea cu voi..” Frati si surori, va invit la o  atitudine noua fata de lucrarea lui Dumnezeu. Sa punem in constiinta noastra acest adevar, ca partasia noastra nu este numai unii cu atii, ci partasia noastra este cu Dumnezeu. De aceea ne trebuieste o constiinta curata.

Si al doilea argument pentru care trebuieste pasiune  in ceea ce facem pentru Domnul este ca sa nu cadem in rutina. Cunoastem bine acest exemplu din Vechiul Testament cand unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu, Samson, plin de Duhul Domnului, plin de putere, un om chemat inca din pantecele mamei Lui sa fie un izbavitor in Israel. Un om chemat inca din pantecele mamei Lui sa fie plin de Duhul Domnului si sa fie lider in Israel.  Cata vreme a stat sub ascultarea lui Dumnezeu si cata vreme a pus pasiune in ceea ce facea, Dumnezeu a fost cu el. L-a insotit intr-o maniera in care nimeni altul n-a fost insotit. Dar Samson s-a rutinat. A crezut ca de aici incolo poate sa faca lucrarea lui Dumnezeu oricum. Si acum cand si-a vandut secretul, parul i-a fost taiat, este legat de catre filisteni. Cand este chemat sa se apere, sa lupte impotriva filistenilor, stiti acele cuvinte celebre: Samson s-a sculat din somn, din betie, din adulter si a zis: ‘Ma voi scutura ca inainte.’ Dar cuvantul Domnului continua si spune: Nu stia ca Duhul Domnului se departase de la el. Ce tristete. Sa plece Duhul Sfant de la tine. Sa te paraseasca Duhul Domnului. Aceasta pentru ca s-a rutinat. A ingaduit tot cate un pic de pacat in viata lui si lucrul acesta l-a dus sa fie un om care facea lucrarea Domnului  din obicei. De aceea trebuie sa ne pazim de lucrul acesta.

Pastele, Cina Domnului trebuie sa fie o lucrare in care sa se vada pasiune:  „Am dorit mult să mănânc Paştele acestea cu voi..” Am dorit mult sa vin la Casa Domnului.  Ma bucur cand mi se zice: Haidem la Casa Domnului. Acolo-i pasiune. Nu este pentru mine o povara sa vin la Casa Domnului. Nu este pentru mine o povara sa stau la masa Domnului. Nu este pentru mine o traditie, o rutina sa fac lucrarile lui Dumnezeu. Este o onoare care ne-a fost incredintata  si in onoarea aceasta pentru ca m-a chemat Domnul, trebuie sa pun pasiune. Asa a facut Isus Hristos. „Am dorit mult să mănânc Paştele acestea cu voi..” Deci primul adevar pe care-l invatam in aceasta dimineata este ca din perspectiva lui Isus Hristos, Pastele si Cina Domnului si orice alta lucrare trebuieste facuta cu convingere, cu pasiune, cu bucurie. Asa cum spune unul din psalmisti: Cand te voi lauda, voi fi cu bucurie in sufletul pe care mi l-ai mantuit. Sa nu aratam ca niste oameni plictisiti: „Iar am venit la biserica. Iara worship team. Iara preidca Gog. Iara-i Cina Domnului. Frati si surori, am venit aici unde-i Casa lui Dumnezeu! Aici ne intalnim cu Dumnezeu. Cum sa nu fi bucuros? Si cum sa nu faci cu bucurie lucrarea Lui? Nu stiti ca El a numit-o: Aceasta este Casa Mea. Si mai stiu un secret eu, pe care-l stii si tu. In casa locuieste tata si copiii. Mama si copiii. Daca aceasta este casa Tatalui nostru, este si casa noastra. Si atunci trebuie sa ne iubim casa si trebuie sa ne iubim pe Tatal nostru, pe Mantuitorul nostru, pe Isus Hristos. Glorie Lui!

In al doilea rand, Pastele si Cina Domnului cere, din perspectiva lui Isus Hristos, sa iubim comunitatea frateasca. Observati ce spune aici Cuvantul Domnului: Am dorit mult sa mananc pastele acesta singur. Asa scrie? Nu! „cu voi…” Frati si surori, lucrarile lui Dumnezeu sunt lucrari de comunitate. Cina Domnului este o lucrare de comunitate. Cantarea de lauda poate sa fie si singura, dar este mai buna in comunitate. Rugaciunea este buna in odaita, dar este buna si in comun. Nu trebuie sa se zguduie locul acesta? (Din primele 13 minute, mai sunt aprox 30 minute din mesaj)

VIDEO by Emanuel Church Anaheim

2 comentarii (+add yours?)

  1. Estera Ciama
    mai 03, 2016 @ 17:03:30

    Apreciez foarte mult cînd această persoană vorbește din cuvîntul Domnului !

  2. Valeria Iancu
    mai 04, 2016 @ 02:07:26

    Reblogged this on Dumnezeu e în control.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: