In memoriam: Constantin Creţan – 1937-2016

Constantin Creţan – 1937-2016Duminică, 10 aprilie 2016, credincioșii din Cra- iova l-au condus pe ultimul drum pe pastorul Constantin Crețan, pionier al credinței penticostale din Oltenia.

Născut la 3 mai 1937 în comuna Voineasa, județul Olt, fratele Costică, așa cum era numit cu afecțiune de către cre- dincioși, a cunoscut credința penticostală la vârsta de 19 ani. A fost primul convertit din familia lui, iar la scurt timp i-au urmat exemplul părinții și apoi frații săi.

Se stabilește în Craiova și își întemeiază o familie căsătorindu-se cu Mandela (născută Petrescu) din Mărăcineni, Argeș. Dumnezeu i-a binecuvântat cu șase copii: Elena, Luca, Emanuel, Rodica, Felicia și Maria. Lucrează ca sudor la Electroputere și apoi I.M.M.R Craiova până la pensionare, în anul 1990.

În anii ’60, biserica penticostală din Craiova era mică, doar câteva familii de credincioși. Fratele Constantin Crețan se remarcă prin atașamentul său față de lucrarea lui Dumnezeu și râvna pentru înaintarea Evangheliei într-un ținut atât de arid. Prin urmare, biserica îi încredințează răspunderi, mergând de la sarcini administrative – a fost mulți ani ca- sierul bisericii – până la predicarea Cuvântului lui Dumnezeu.

După 1977, biserica intră într-o nouă etapă. Controlul pe care regimul comunist îl exercita asupra bisericilor se relaxează, iar credincioșii se bucură de mai multă libertate. Pe fondul acesta, frații Crețan împreună cu pastorul Ioniță Alexandru reușesc să obțină mutarea casei de rugăciune în locația sa actuală, pe strada Alexandru cel Bun. Biserica crește și în anul 1978 cunoaște o trezire spirituală. În acest context, fratele Alecsie Vamvu, secretarul Cultului Penti- costal, el însuși cu origini pe acele meleaguri, se implică în lucrarea bisericii din Craiova și județul Dolj. El îl promovează pe fratele Constantin Crețan diacon și mai târziu prezbiter.

În anul 1990, fratele Crețan primește recunoașterea de pastor și i se încredințează un sector de activitate în județul Dolj. Biserica din Craiova era păstorită încă din 1988 de către fiul său, Luca.

Constantin Crețan, acum la pensie, își dedică timpul și energia acțiunilor de evanghelizare și
plantare de biserici în tot sudul Olteniei, de la Orșova până la Slatina. Numele său este legat de începuturile a 18 biserici din Mehedinți, Dolj și Olt.

În măsura în care el s-a dedicat lucrării Domnului, soția lui a fost devotată familiei. Cu răbdare, dragoste și multe rugăciuni, soții Crețan au avut satisfacția să-și vadă copiii, nepoții și strănepoții urmându-le credința cu aceeași pasiune ca a lor. O notă aparte trebuie adaugată cu privire la ospitali- tatea familiei lui Constantin și Mandela Crețan. Practic, timp de câteva decenii, pentru orice credincios care trebuia să ajungă prin Craiova, numele lor și celebra adresă de pe strada Calea București erau asigurarea că vor găsi găzduire.

Pastorul Constantin Crețan lasă în urmă o moștenire spirituală valoroasă. Veteran al credinței penticostale în Oltenia, slujitor devotat al Evangheliei, este considerat de mulți părintele lor spiritual.

Imaginea inconfundabilă a fratelui Costică încurajându-i pe credincioși, niciodată timorat, niciodată comod, cu o credință de neclintit, va rămâne neștearsă în inimile celor ce l-au cunoscut, respectat și iubit. L.C.

SURSA – http://cuvantuladevarului.ro/Aprilie-Mai201635.pdf

CITESTE revista aici – http://cuvantuladevarului.ro/index2.html

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: