Marius Cruceru – 2 Petru 2 (Sfaturi pentru pastori/slujitori)

Marius Cruceru IASI

2 Petru 2

1 În norod s-au ridicat* şi proroci mincinoşi, cum şi** între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda† de Stăpânul care†† i-a răscumpărat şi vor face*† să cadă asupra lor o pierzare năprasnică.
2 Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău.
3 În* lăcomia lor vor căuta ca, prin cuvântări înşelătoare, să aibă un câştig** de la voi. Dar osânda† îi paşte de multă vreme şi pierzarea lor nu dormitează.
4 Căci dacă n-a cruţat Dumnezeu pe* îngerii care** au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc†, unde stau înconjuraţi de întuneric, legaţi cu lanţuri şi păstraţi pentru judecată;
5 dacă n-a cruţat El lumea veche, ci a scăpat pe Noe*, acest propovăduitor** al neprihănirii, împreună cu alţi şapte inşi, când a trimis† potopul peste o lume de nelegiuiţi;
6 dacă a osândit El la pieire şi a prefăcut în cenuşă cetăţile* Sodoma şi Gomora, ca să slujească** de pildă celor ce vor trăi în nelegiuire,
7 şi* dacă a scăpat pe neprihănitul Lot, care era foarte întristat de viaţa destrăbălată a acestor stricaţi
8 (căci neprihănitul acesta care locuia în mijlocul lor îşi chinuia în toate zilele sufletul lui neprihănit din pricina celor ce vedea* şi auzea din faptele lor nelegiuite),
9 înseamnă că Domnul ştie* să izbăvească din încercare pe oamenii cucernici şi să păstreze pe cei nelegiuiţi ca să fie pedepsiţi în ziua judecăţii:
10 mai ales pe* cei ce, în pofta lor necurată, umblă poftind trupul altuia şi dispreţuiesc stăpânirea. Ca nişte îndrăzneţi şi** încăpăţânaţi ce sunt, ei nu se tem să batjocorească dregătoriile,
11 pe când îngerii*, care sunt mai mari în tărie şi putere, nu aduc înaintea Domnului nicio judecată batjocoritoare împotriva lor.
12 Dar aceştia, ca* nişte dobitoace fără minte, din fire sortite să fie prinse şi nimicite, batjocorind ce nu cunosc, vor pieri în însăşi stricăciunea lor
13 şi* îşi vor lua astfel plata cuvenită pentru nelegiuirea lor. Fericirea lor este să trăiască în plăceri** ziua în amiaza mare. Ca nişte întinaţi† şi spurcaţi, se pun pe chefuit la mesele lor de dragoste, când ospăteazㆆ împreună cu voi.
14 Le scapără ochii de preacurvie şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au* inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi!
15 După ce au părăsit calea cea dreaptă, au rătăcit şi au urmat calea lui Balaam*, fiul lui Bosor, care a iubit plata fărădelegii.
16 Dar a fost mustrat aspru pentru călcarea lui de lege: o măgăriţă necuvântătoare, care a început să vorbească cu glas omenesc, a pus frâu nebuniei prorocului.
17 Oamenii aceştia* sunt nişte fântâni fără apă, nişte nori alungaţi de furtună: lor le este păstrată negura întunericului.
18 Ei vorbesc* cu trufie lucruri de nimic, momesc cu poftele cărnii şi cu desfrânări pe cei ce de abia** au scăpat de cei ce trăiesc în rătăcire.
19 Le făgăduiesc slobozenia*, în timp ce ei înşişi sunt robi** ai stricăciunii. Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit.
20 În adevăr, dacă*, după ce au** scăpat de întinăciunile lumii, prin† cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăşi şi sunt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decât cea dintâi.
21 Ar fi fost mai* bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă care le fusese dată.
22 Cu ei s-a întâmplat ce spune zicala adevărată: „Câinele* s-a întors la ce vărsase” şi „scroafa spălată s-a întors să se tăvălească iarăşi în mocirlă”.

Am inaintat destul in varsta si de 28 de ani vestesc Evanghelia, din 1985, din toamna, dupa ce m-am botezat, am tinut prima predica la Scanteia. Si de atunci incoace am avut colegi de slujire si oameni care i-am urmarit. Oameni care au stat in amvon de-a lungul acestor ani si care s-au smintit la batranete. Pur si simplu, cand Dumnezeu vrea sa pedepseasca pe cineva dur in aceasta viata, ii ia mintile. Dar ii ia mintile, nu ca face schizofrenia sau paranoia. Ci pur si simplu il vezi ca dintr-o data   se da la iveala adevarata invatatura, adevaratul caracter, adevarata natura a tot ceea ce a predicat. Si Dumnezeu trage o perdea pe care a tinut-o bine in toti acesti ani. Si Dumnezeu trage o perdea la batranete si te face de rusine cand trebuie sa-ti culegi roadele de patriarh. Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva. Daca este o rugaciune care o am cu insistenta, an de an, e acest lucru: Doamne, ajuta-ma sa sfarsesc bine. Doamne, ajuta-ma sa sfarsesc bine, sa nu fac de rusine Evanghelia pe care am predicat-o in toti acesti ani. Ajuta-ma sa sfarsesc bine ca nu cumva calea Ta sa fie vorbita de rau. Mai bine mor decat calea Ta sa fie vorbita de rau si biserica Ta sa fie intinata.

Observati ce spune mai departe: vers. 10 „mai ales pe* cei ce, în pofta lor necurată, umblă poftind trupul altuia şi dispreţuiesc autoritatea”. Are ceva Petru cu pofta lor. Ce o sa observati la acesti vagabonzi spirituali, la acesti misihoinari, ca sunt doua feluri: sunt misionari si sunt misihoinari. Misihoinarii nu sunt trimisi de nimeni. Nu dau socoteala nimanui. Il intrebi: Frate, dar matale in ce biserica esti membru? „In biserica universala a Domnului.” Da? Du-te. Aici e o biserica locala. Daca slujesti intr-o biserica locala, trebuie sa fii membru intr-o biserica locala.

Stiti ca mai exista undeva aceeasi imagine? 2 Timotei 3″Sa stiti ca in zilele din urma vor fi vremuri grele..” asa se vorbeste despre biserica.
1 Să ştii că în* zilele din urmă vor fi vremuri grele.
2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine*, iubitori de bani**, lăudăroşi†, trufaşi††, hulitori*†, neascultători de părinţi†*, nemulţumitori, fără evlavie,
3 fără* dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori**, neînfrânaţi†, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
4 vânzători*, obraznici, îngâmfaţi, iubitori** mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu,
5 având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea*. Depărtează-te de oamenii aceştia**.

Sunt printre ei unii care au pofta de-a invata. Doresc sa se afirme. Am vorbit cu unu si i-am zis: De ce nu te retragi?
Pfff. Tu nu stii cum ii?
Ma hranesc cu energia aia care vine din sala, cand vad salile pline, acolo imi place, la butoane si la sfori. Pai, aia mai este Evanghelie? Pai, dle, fa-te actor. Du-te si fa pe scena ceea ce faci. Fa undeva unde sa fii admirat si aplaudat. Dar, biserica Domnului nu-i pentru asta, sa te afirmi tu personal.

6 Sunt* printre ei unii care se vâră prin case şi momesc pe femeile uşuratice, îngreuiate de păcate şi frământate de felurite pofte,
7 care învaţă întotdeauna şi nu pot ajunge* niciodată la deplina cunoştinţă a adevărului
.

Invata, pentru ce? Sa fie celebri. Invata, pentru ce? Sa corupa. Invata, pentru ce? Sa ameteasca pe altii poftind trupul altuia. Dragii mei, din cate stiu eu si stiu batranii foarte bine, Iasiului i-au dat tarcoale astfel de invatatori. Au intrat in case sa momeasca femei usuratice. Si-au impartit si au impanzit in anii ’70 pana in anii ’80 tot felul de invataturi stricate.

[..] Ereticii, intotdeauna, au cules cu navodul din bisericile noastre oameni care s-au pocait, au mers la caticheza,  si in lenevia si in nerodirea lor nu mai citesc Scripturile. Nu credeam vreodata  ca o sa ajung in ziua  in care sa sfatuiesc studenti la Teologie sa citeasca Biblia. Nu credeam ca o sa ajung vreodata sa sfatuiesc membrii din biserica sa citeasca Biblia zilnic. Si nu credeam vreodata ca o sa ajung sa sfatuiesc pastori sa citeasca Biblia. Dragii mei, scoateti Bibliadin praf. Cititi Biblia. Ea-i fereastra catre chipul Domnului Isus. Noi n-avem icoane dar avem chipul Domnului Isus descoperit in Scriptura. N-avem luminari, dar avem lumina si candela Cuvantului. N-avem clopote, dar avem sunetul Scripturii  care ne clarifica chipul Domnului Isus Hristos. Cititi Scripturile ca sa nu fiti smintiti. Cititi Scripturile, Cuvantul sfant in cadrul comunitatii Duhului Sfant si lasati sa fie interpretat prin Duhul Sfant. Altfel, veti fi victime ale unor invatatori care au un cantec de sirena, placut la auzit, dar simti ca ceva e stricat.

13 şi* îşi vor lua astfel plata cuvenită pentru nelegiuirea lor. Fericirea lor este să trăiască în plăceri** ziua în amiaza mare. Ca nişte întinaţi† şi spurcaţi, se pun pe chefuit la mesele lor de dragoste, când ospăteazㆆ împreună cu voi.
14 Le scapără ochii de preacurvie şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au* inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi!

Una dintre mirarile pe care noi le-am avut a fost sa aud un frate de vreo 110 kg predicand despre post. Eu am dat vreo 15 kg jos numai ca sa pot a mai atinge subiectul asta. Si marea mea mirare a fost ca initiaza o intalnire de post si rugaciune  comandand la pranz caviar. Nu vi se pare ceva, ca nu se potriveste? Ma cazez in hotel de cinci stele, si fac conferinta de cinci stele si la pranz comandam sa ni se umple burdihanele. Si, noi facem conferinta de post si de rugaciune, pentru cine? Pentru naivi. Pentru necititorii de Scriptura. Pentru membrii din biserica care sunt usor dusi de orice val de invatatura: „Frate, am fost acolo. Asa de bine m-am hranit.. Asa de frumos a fost, Asa o partasie am avut.” Senzatii. Lucruri care raman pentru o vreme. Aburi. Betie spirituala. Nu este luciditate spirituala.

14 Le scapără ochii de preacurvie şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au* inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi! Au! Va rog sa cititi Iuda, ca tema pentru acasa. E despre acelasi lucru. Marturisesc, imi place uneori sa-mi sochez colegii. Fratele Marcu Nichifor avea o vorba. Zice: Ce parere aveti de fratele cutare? Si, el, ca sa nu jigneasca, spunea: Fratele cutare merge pe calea lui, dar pe calea lui  nu trebuie sa mearga nimeni. Uneori, mie imi place sa sochez mai mult decat atat. Zice: Ce parere ai de cutare, care acuma a scos o predica noua pe internet? „E un blestemat.” Hiii.. cum poti sa spui asa ceva? Pai, hai sa ne uitam la invatatura lui. Si, deschidem la 2 Petru cap. 2. Hai sa analizam Scriptura. Uita-te, pune la minutul cutare. Pune la minutul cutare. Pune la minutul cutare. E un blestemat. Uita-te la roadele lucrarii lui. Peste cateva saptamani, omul isi da demisia, recunoscand ca isi insala de multa vreme sotia. Un blestemat. Nu se mai satura de curvii. Nu se mai satura de momit. 

Dragii mei, am invatat impreuna cu sotia sa ne facem o disciplina foarte dura de trai. Daca merg de la Alesd, si sunt numai 38 de km, pana la Oradea, numai daca e sora mea, mama sau o verisoara extrem de urita, o iau in masina. Poate sa ploaie cat de tare, dar nu iau pe nimeni altcineva. De ce?… Pentru ce iti trebuie secretara? Nu stii sa scrii? Esti chiar atat de ocupat? Ce lucrare atat de mare ai de iti trebuie trei fatuci pe langa tine? Ca un sa-ti raspunda la telefoane, una sa-ti scrie emailuri, alta spuna si sa faca. Dragii mei, sunt semne de intrebare in momentul cand vezi astfel de comportamente. Ne-am trezit mari directori in Imparatia lui Dumnezeu? Ne-am trezit patroni, conducatori de organizatii? Ne-am trezit ca trebuie sa umblam in masini foarte scumpe si sa ne odihnim in confort uitand de cerintele inalte ale caracterului crestin al slujitorului? Uitati-va la Pavel: batut cu 40 de lovituri fara una. Plin de vanatai si cicatrici. Plin de boli, de inchisoare. Si ce cere? Nu cere secretara. Zice; Aduceti-mi cartile mele, cele legate in piele si o patura sa ma invelesc. A stiut sa traiasca si in belsug, dar a stiut sa traiasca si in restrangere. Asta nu-i o vreme in care sa ne luam secretarele dupa noi. Asta nu este o vreme in care noi sa traim ca oamenii din lume. Nu e o vreme in care sa traim ca sefii. Nu este o vreme in care sa dam un model fals de lider crestin.

Notite din partea a doua a mesajului…

VIDEO by Tineri Sararie

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: