Adevărul – Bătălia uriaşă din interiorul creştinătăţii ortodoxe

Cross Bisericile ortodoxe FOTO Adevarul

  • spre stupefacţia tuturor, în ultimele zile au început să curgă mesaje care anunţă că, cel puţin până în acest moment, trei dintre marile biserici autocefale ale creştinătăţii ortodoxe, cea bulgară, cea sârbă şi cea a Antiohiei, nu vor participa la eveniment, ceea ce anulează, de facto, toate speranţele legate de Sinodul pan-ortodox, transformându-l într-o întâlnire la cel mai înalt nivel, dar, evident, fără a se lua decizii valabile pentru ansamblul lumii ortodoxe.
  • Patriarhul bulgar invocă, printre altele, modificările ce ar fi trebuit aduse documentului central, „Relaţiile între Biserica ortodoxă şi restul lumii creştine”, text care, în opinia sa, „conţine multe lucruri absolut inexacte şi ne-ortodoxe”. Chiar dacă toate comisiile care au negociat documentul au căzut de acord asupra formei finale, „aceste comisii nu sunt Sinodul” aşa că la ce bun acest text care, conform regulamentului, nu poate fi modificat, ci doar votat? „Nu ne putem duce la un Sinod în momentul în care deciziile sale au fost deja luate, a conchis Patriarhul bulgar.
  • Pentru a adăuga un plus de probleme, avem şi o Declaraţie a Patriarhatului Moscovei  în care se spune că Sfântul şi Marele Sinod din Creta nu va dezbate nicidecum chestiuni care ţin de dogma creştină şi, în acest sens, contrar unor opinii deja exprimate, nu poate fi vorba despre „cel de-al optulea Sinod ecumenic” căci acesta „conform unor autori religioşi din vechime, dintre care unii sunt veneraţi acum ca sfinţi, cel de-al optulea Sinod ecumenic a fost cel care a avut loc la Constantinopole între 879-890
  • credincioaşii să nu se teamă că se vor putea adopta modificări esenţiale precum unirea cu Biserica Catolică, reunirea cu alte confesiuni ortodoxe, scurtarea sau desfiinţarea unor perioade de post, abolirea monahismului, introducerea unui nou calendar în toate bisericile locale, etc. Cu precizarea esenţială că „sunt nefondate toate temerile că aşa-zisul obiect principal al documentului „Relaţiile între Biserica ortodoxă şi ansamblul lumii creştine” ar fi de a declara ecumenismul drept un fel de învăţământ obligatoriu pentru toţi creştinii ortodocşi”.

Foarte departe de atenţia dumneavoastră, în lumea creştinătăţii ortodoxe se poartă acum o bătălie uriaşă, cu consecinţe posibil devastatoare.

Este pusă în pericol desfăşurarea celui mai mare eveniment: reunirea, pe 18-27 iunie, în Creta – în formula Sfântului şi Marelui Sinod pan-ortodox – a capilor bisericilor, chiar dacă, de 50 de ani, se tot negociază textele ce urmau să fie supuse dezbaterii şi aprobării. Un eveniment cu semnificaţii extrem de importante, încărcat de o simbolică uriaşă, fie şi numai că cei mai înalţi prelaţi ai creştinătăţii ortodoxe nu se mai reuniseră în această formulă de 1000 de ani! În plus, absolut evident, era ocazia de a se transmite un mesaj care trebuia să depăşească cu mult dimensiunea strictă a spiritualităţii, fiind aşteptată o atitudine, un semnal, o luare de poziţie faţă de marile probleme ale societăţii contemporane, o analiză profundă a rolului şi locului Bisricilor în evoluţiile sociale, în acord cu valorile şi mutaţiile lumii în ultimul mileniu….

CONTINUARE aici articol de Cristian Unteanu pentru Adevărul – http://adevarul.ro/international/europa/batalia-uriasa-dininteriorul-crestinatatii-ortodoxe-sfantul-marele-sinod-panortodox-inpericol-1_575bc3745ab6550cb8d86eab/index.html

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: