Are nevoie România de „Avocatul Copilului”? Prezentarea Avocatului Copilului, legea care va fi supusă la vot

kids

1. Are nevoie România de „Avocatul Copilului”?

Proiectul de înființare a instituției Avocatul Copilului a trecut tacit de Camera Deputaților, ne-a dezvăluit inițiatoarea legii – Andreea Paul. Liberala explică de ce este importantă această instituție pentru România și reclamă lobby-ul făcut de Avocatul Poporului – Victor Ciorbea – pe lângă deputații PSD de a respinge un proiect foarte popular în Europa

Drepturile omului încep cu drepturile copilului” este argumentul suprem al activiștilor care militează pentru drepturile minorilor. „40 de state europene au instituția Avocatul Copilului. Până și în Republica Moldova există această instituție”, explică inițiatoarea proiectului, Andreea Paul. Liberala spune că viitoarea instituție ar putea să se numească fie Avocatul Copilului, fie Comisariatul pentru drepturile copilului. „Am inițiat proiectul în data de 8 martie, iar la începutul lunii aprilie l-am depus la Parlament. Proiectul a venit în plen cu raport de respingere de la Comisia Juridică, dar le-am demontat argumentele.

SURSA – http://www.evz.ro/o-noua-initiativa-legislativa-cu-cantec-are-nevoie-romania-de-avocatul-copilului.html

2. Prezentarea Avocatului Copilului –

Avocatul Copilului este denumirea adjunctului specializat în drepturile copilului, potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările si completările ulterioare.

Conform propunerii legislative, în Legea nr. 35/1997, republicată, cu modificările si completările ulterioare se va introduce un nou articol, articolul 122, cu următorul cuprins:

„Art. 122

– (1) Avocatul Copilului acţionează în vederea dezvoltării depline şi armonioase a copilului, înţeles ca orice fiinţă umană, de la concepţie, până la 18 ani, cu respectarea demnităţii  şi a  opiniei acestuia, în vederea asigurării unui regim special de protecţie şi asistenţă în realizarea drepturilor sale.

(2) Avocatul Copilului desfăşoară activităţi în vederea exercitării şi protecţiei drepturilor copilului, împotriva violenţei, cruzimii, exploatării, coruperii, neglijării şi a oricăror alte rele tratamente.

(3) Avocatul Copilului va acorda protecţie  şi asistenţă specială copiilor cu handicap.

(4) Avocatul Copilului este obligat să acorde protecţie şi asistenţă copilului şi la cererea acestuia fără acordul părinţilor sau reprezentanţilor legali.

(5) În vederea garantării drepturilor şi libertăţilor copilului, Avocatul Copilului poate asista copilul aflat în dificultate sau în situaţii de risc, chiar în lipsa informării sau acordului părinţilor sau reprezentanţilor legali.

(6) Avocatul Copilului desfăşoară acţiuni prevăzute de lege şi din proprie iniţiativă, cooperând, în acest scop, cu cetăţenii, organizaţiile neguvernamentale sau instituţiile  şi autorităţile publice cu activitate în domeniu, care indică încălcarea drepturilor sau intereselor copilului.

(7) Avocatul Copilului decide asupra petiţiilor referitoare la încălcarea drepturilor sau libertăţilor copiilor, verifică activitatea de rezolvare legală a petiţiilor primite şi solicită autorităţilor sau funcţionarilor administraţiei publice în cauză încetarea încălcării drepturilor şi libertăţilor, repunerea în drepturi şi repararea prejudiciilor.”

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în data de 18 octombrie 2011 şi înaintată la Senat. În data de 15 noiembrie 2011, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a depus raportul de admitere cu amendamente. Propunerea legislativă urmează să fie trimisă spre dezbatere în plenul Senatului.

În cadrul instituţiei Avocatul Poporului, după adoptarea propunerii legislative, se va întocmi un plan de punere în aplicare a propunerii legislative referitoare la Avocatul Copilului, care va cuprinde printre altele un program de audienţe, precum şi un număr de telefon special la care Avocatul Copilului va putea fi sesizat pentru îndeplinirea rolului său.

3. Aleșii nu vor înființarea instituției Avocatul Copilului

Libertatea:

Legea deputatului PNL Andreea Paul privind  înfiinţarea instituției Avocatului Copilului nu a fost pe placul colegilor săi din PSD care au considerat că nu este nevoie de o instituție specială care să apere drepturiel copiilor,fapt care au respins proiectul legislativ.

Proiectul de lege pentru înființarea Avocatului Copilului va trece însă tacit prin Camera Deputatilor și pleacă spre dezbatere la Senat. ”Voturile PSD împotriva respectării și apărării drepturilor copiilor în România nu au fost suficiente pentru a vota raportul de respingere al proiectului de lege. Astăzi, 1 din 2 copii este în risc de sărăcie sau de excluziune socială, iar infracționalitatea în rândul minorilor   victime sau făptași a crescut cu o treime în ultimii 5 ani”, a spus deputatul liberal. PNL, ALDE și UNPR au votat în favoarea proiectului de lege.

Citeste mai mult aici – http://www.libertatea.ro/ultima-ora/alesii-nu-vor-infiintarea-institutiei-avocatul-copilului-1505664

4. Comunicat de presă – Avocatul Poporului

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (U.N.I.C.E.F.) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita ‘Ziua copilului’. O.N.U. a susținut această inițiativă și a proclamat protecția drepturilor, vieții și a sănătății copiilor drept una dintre prioritățile sale de activitate. Declarația cu privire la drepturile copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 […]

Prin ratificarea Convenției internaționale cu privire la drepturile copilului, România s-a angajat să asigure ocrotirea drepturilor copilului, devenind responsabil pentru elaborarea și adoptarea de politici naționale clare pentru protecția copilului, precum și folosirea unor mecanisme eficiente, iar în toate acțiunile sale, să țină cont de interesul superior al copilului. Totuși, încălcarea drepturilor copilului rămâne o preocupare constantă în România, mai ales că există sute de mii de copii care trăiesc în sărăcie absolută, sunt separați de familiile lor ori nu merg în fiecare zi la școală, cei mai afectați fiind cei din mediul rural, copiii de etnie romă și cei cu dizabilități.

Avocatul Poporului îndeplinește și rolul de apărător al drepturilor copilului, în cadrul instituției existând un adjunct specializat în acest sens, care coordonează Domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap.

Citeste mai mult aici – http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/06/01/comunicat-de-presa-avocatul-poporului

5. COMENTARIU de la Coaliţia pentru Familie

BARNEVERNET ÎN ROMÂNIA? NU, mulțumim!

Camera Deputaților a adoptat azi tacit (fără vot) propunerea legislativă privind „avocatul copilului”. Deși a primit avize negative pe linie, inclusiv pentru lipsa temeiului constituțional, depășirea termenului de 45 de zile în care ar fi trebuit dat votul final a dus la adoptarea tacită (art. 75 din Constituție).

Vom formula un punct de vedere pentru dezbaterile de la Senat. Ca o primă opinie, considerăm că „Avocatul Copilului”, inspirat din legislația altor state, pare să fie o autoritate extra-parentală cu puteri inacceptabil de mari. În condițiile tragediilor în care au fost și sunt implicate atâtea familii de români cărora li s-au luat copiii pe motive aberante, nu credem că avem nevoie de un Barnevernet în România.

Vom reveni.

Până atunci, iată stenogramele dezbaterilor din plen: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma…

3 comentarii (+add yours?)

 1. gabrielmarinescu1960
  iun. 17, 2016 @ 00:58:49

  Aceasta lege este tot ce ne lipseste ca sa ne desfiintam ca natie!Dobitocismul in numele liberalismului a ajuns pe asemenea culmi ale prostiei incat copiii care nu au discernamant sunt lasati in voia lor indiferent ce rele faptuiesc sau ca chiulesc de la scoala incat societatea nu se mai opreste din derapaj!Cei mai multi copii din cauza lipsei de discernamant specifice varstei trebuie indreptati prin coercitiune,altfel ajung pe drumuri gresite!O spun din proprie experienta!Nu doresc sa intru in prea multe detalii dar va marturisesc cu mana pe inima ca un copil rugat sa nu faca ce nu trebuie va face ABSOLUT TOT CEEA CE ESTE RAU si nu-l mai poti indrepta ajungandu-se la fapte grave antisocieale si chiar penale,al ajungand desi nu a mancat bataie sa-si bata proprii parinti!Dati-le aceste privilegii rasfatandu-i exagerat si creeati niste monstri!Intelepciunea noastra populara seculara spune”ca bataia e rupta din Rai”sau ca „un copil nebatut la timp ajunge sa-si bata proprii parinti!”

 2. octavpelin
  iun. 17, 2016 @ 01:06:35

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

 3. doralys
  iun. 17, 2016 @ 08:43:55

  nu e destul ce face protectia copilului ? alt instrument arbitrar dat unui om care poate fi santajat si cumparat cu scopul de a controla vietile altora si de a mentine puterea politica .. e o nebunie … ca in cazul familiei bodnariu oricine te poate reclama , numai un judecator trebuie sa incuviinteze asa ceva… profita ca oamenii sunt ignoranti si nu cunosc legile

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: