Ben Oni Ardelean – ANGLIA: O societate care si-a pierdut orientarea datorita opacitatii de vedere.

Ben Oni Ardelean Haringey Head Office London England

Luni seara, 19 iunie, dupa ce am participat la procesul prin care s-a decis adoptia lui Andy (5 ani) si a Dianei (8 ani), cei doi copii romani ai lui Florin Barbu si Claudiei Racolta, acestia fiind dati unui cuplu de homosexuali englezi, paseam trist si abatut prin imensul aeroport londonez. Intr-o vitrina am zarit aceasta casca de ornament, vopsita in steagul britanic, cu ochelari, practic prin care nu se vedea nimic. Imaginea mi s-a parut emblematica pentru o societate care si-a pierdut orientarea datorita opacitatii de vedere.

Ben Oni Ardelean AngliaAm un mare respect fata de englezii care au vizitat si sustinut, inca din anii comunismului, familia mea. Mai mult, dupa Revolutie, au adus zeci de tiruri cu ajutoare pentru orfelinate, case de batrani, familii sarace, sate izolate, precum si computere pentru scoli sau echipamente medicale.

Comandantul Diviziei de pompieri din cadrul aeroportului Heathrow, Generalul David Thomas, a pasit in Romania imediat dupa Revolutie. Dupa ce am mers impreuna la statia de pompieri din Hateg, a decis sa declanseze in Romania o ampla operatiune de donatii, aducand zeci de masini de pompieri dotate cu tehnica ce la acea vreme nu exista in Romania, precum si utilaje de descarcerare. Totodata a mobilizat Ambulanta Londoneza care a donat zeci de salvari si tehnica medicala pentru spitale.

Aproape timp de zece ani dupa Revolutie au continuat sa vina in Romania si sa contribuie activ la sustinerea proiectelor de caritate si la dotarea institutiilor romanesti. Nu pot sa uit vreodata sacrificiul, generozitatea si bunatatea demonstrata de acesti oameni minunati, nici excelenta colaborare cu personalitati britanice marcante, ori timpul de studiu petrecut la Oxford.

Participam insa in 2003 la Queswick, UK, la o conferinta academica impreuna cu tatal meu. Un eminent profesor universitar britanic ne vorbea despre trend-ul societatii sale. Retin si acum o statistica pe care ne-a prezentat-o, aratand ca in perioada 1993-2003, anual s-au inchis in jur de 1.000 biserici si s-au deschis peste 1500 de moschei in Marea Britanie. Evident statistica spunea multe, dar cifra aceasta mi-a ramas in memorie. In multe din cladirile fostelor biserici s-au deschis ulterior hoteluri, restaurante, baruri, cluburi de noapte. Cand eram la Oxford, revista universitatii ce continea articole stiintifice, proiecte si cercetari, dar si evenimente ale universitatii si programe ale diverselor colegii ce compun prestigioasa universitate, a inclus o poza – poster la mijlocul revistei cu studenti dezbracati langa o piscina, fara vreo explicatie, doar cu titlul: „party people”. Plecam tarziu seara din biblioteca spre apartamentul ce era cam la jumatate de ora in oras si vedeam barurile arhipline, studenti dormind in santuri, chiar si profesorii care beau cot-la-cot cu studentii. Chiar am intrebat cativa profesori „oxons” cum explica ei acest trend.

Evident ca situatia este complexa intrucat devalorizarea societatii si a familiei, precum si populismul politic, speculatia nemultumirilor si dezamagirea populatiei au condus la aceasta ruptura aproape la jumatate a societatii britanice in votul pentru brexit. Sunt in conflict deschis ideologii si credinte diferite, valori si filozofii de viata, iar radicalizarea taberelor produce efecte, asa cum am vazut chiar victime. Bulversajul este maxim. Vom vedea curand efectele. În ce masura leadershipul politic european va avea taria sa evalueze corect situatia creata, sa ia masuri drastice, chiar nepopulare, sa fie fermi si dispusi sa plateasca costul unei reforme profunde, va ramane de vazut. Cert este ca doar o reconstructie in forta, instrumentata inteligent si operationalizata strategic, avand la baza valori si principii morale sanatoase, va putea redresa europenismul aflat acum in vrie. Europa are acum nevoie de lideri puternici!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: