Adevarul despre Norvegia – 24 LIFE

Cristina Stella Ciutacu romanca din NORVEGIA

„Mă deranjează propaganda, articolele din presă care susțin că ar fi țara cu cel mai ridicat nivel de trai, ceea ce nu este adevărat. Serviciile sunt scumpe și proaste, alimentele au cele mai mari prețuri din Europa,adevărul despre Norvegia spus de o româncă fizician – cercetător, de 18 ani acolo.

Cristina Stella Ciutacu s-a născut la Brăila – „orașul meu drag de la Dunăre”, cum spune ea, unde a studiat la cel mai bun liceu (N. Bălcescu) și a fost pasionată de fizică, matematică și literatură română. I-a plăcut de mică să învețe și să ia premii, obișnuință pe care și-a păstrat-o și mai târziu, când a studiat fizica la Universitatea București (Platforma Măgurele) și a obținut burse de studiu și cercetare în străinătate. A ales fizica polimerilor, și-a dat licența sub îndrumarea prof dr Lucian Georgescu și prof L Constantinescu, apoi a avut burse la Londra și Graz (Austria) unde a aprofundat fizica și matematica la cursuri de specializare, studii teoretice și experimentale în cristale lichide și fizica polimerilor. A avut contribuții la proiecte de cercetare, colaborări naționale și internaționale.

În 1997, Cristina s-a gândit că i-ar plăcea să trăiască într-o țară nordică….

Acum, după mulți ani aici, pot spune că în general norvegienii sunt oameni foarte reci și sceptici cu privire la străini. Depinde și de persoana cu care stai de vorbă, de vârsta, cultura și educația fiecăruia. Am câțiva prieteni norvegieni de familie, dar ne vedem foarte rar, la evenimente culturale și festivaluri sau petreceri de socializare la serviciu, unde ești foarte rău văzut dacă nu stai cu ceilalți colegi la masă sau la o cafea. Socializarea este foarte importantă în relațiile de serviciu.
Viața în nord este destul de grea, în special datorită climei aspre, fără soare, cu foarte mult vânt, furtuni, ploi torențiale….

Salarii mici, prețuri mari

Salariile mari le au doar cei care dețin poziții de top, directorii, managerii, șefii de concern etc. și de regulă, bărbații norvegieni cu experiență în diverse domenii, nicidecum angajații medii în industrie sau chiar în domeniul petrolier. Toate acestea sunt doar laude, fără baze reale. Aceste salarii sunt doar pe hârtie. Jumătate din salarii merg la stat sub formă de taxe….

Sistemul medical e la pământ

La medicul de familie trebuie sa aștepți foarte mult timp pentru o programare de 10 minute, nu mai vorbesc de banii pe care trebuie să îi plătești pentru o consultație banală.

Există mult rasism și discriminare

Din păcate, există foarte mult rasism și discriminare, sceptisim în Norvegia. În general, norvegienii nu fac diferența între țigani și români….

Citeste mai mult aici – http://24life.ro/adevarul-despre-norvegia/

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: