George Alexander – O implicare incredibila intr-o batalie incredibila

Dupa venirea mea in Romania am ramas socat ca inca sunt monitorizat de autoritatile norvegiene.

Va asigur ca sunt mult mai multe familii decat Bodnariu, Nan si Cruz, carora le-au fost luati copiii sau care sunt in atentia Barnevernet.Nu dau nume, dar oamenii se consulta cu mine. Sunt romani care si-au trimis de urgenta copiii acasa.  Aici, vorbesc nu numai de romani din Norvegia ci si din alte tari pentru ca se intampla lucruri ingrozitoare.

Copiii sunt un dar de la Dumnezeu si ei te simt cu sufletul daca esti un om bun sau daca nu esti chiar atat de bun. Ca adult, poti sa le creezi o falsa impresie unor oameni, sa-i pacalesti cumva putin, sa-i minti. Dar, nu poti sa le faci acest lucru copiilor pentru ca ei te simt sufleteste.

Este pacat de Dumnezeu sa lasam acesti copii in inchisorile lor pentru ca in institutiile acestea 76% dintre copii se imbolnavesc psihic. Atunci, institutiile acestea sunt mai rele decat lagarele de concentrare.

UN INTERVIU FASCINANT – George Alexander, luptator pentru drepturile copiilor, ale familiei, in studiou cu Iacob Berghianu (Credo TV)  la Cluj.

Cateva fragmente din primele 15 minute ale interviului. Va recomandama sa il urmariti in intregime pe video mai jos-

George Alexander:

„Copiii sunt un dar de la Dumnezeu si ei te simt cu sufletul daca esti un om bun sau daca nu esti chiar atat de bun. Ca adult, poti sa le creezi o falsa impresie unor oameni, sa-i pacalesti cumva putin, sa-i minti. Dar, nu poti sa le faci acest lucru copiilor pentru ca ei te simt sufleteste. Eu am observat de la o varsta frageda ca aveam o aplecare pentru munca asta. Copiii ma iubeau si este mare lucru. Bineinteles ca am depus toate eforturile sa devin dascal. A fost un lucru extraordinar. Una este sa iubesti copiii , dar alta este sa studiezi pedagogie si psihologie si sa intelegi copilul. Am ajuns in Scandinavia si imi aduc aminte ca pe vremea aceea nici nu existau dictionare norvegiane/romane si pentru un singur cuvant stateam uneori doua ore pentru ca trebuia sa-l traduc din engleza in suedeza. Dupa aceea din suedeza in norvegiana. Si se pierdea ceva din sensul lui atunci cand trebuia sa fac planuri pedagogice si as fi vrut sa le fac exact asa cum trebuie.”

Intrebat de Iacob Berghianu, cum de nu a ramas in Norveia-

„Eu m-am simtit totdeauna legat sufleteste de tara mea. Eu spun ca sunt roman inainte de toate. Sunt si scriitor si nu puteam sa ma rup de Romania, desi prima mea carte este scrisa in limba norvegiana „Jurnal din tara fericita”. Titlul este o ironie pentru ca multor norvegieni le place sa spuna ca       Norvegia e tara cea mai fericita din lume si aceasta a fost ideea cand am scris „Jurnal din tara fericita”. In carte, ca si in ultima mea carte „Copiii nostri in inchisorile lor”, am dat ca exemplu cateva pagini din prima carte, o carte scrisa destul de simplu despre un roman putin naiv care se  muta in tara mult visata, in  Norvegia, si descopera realitatea cu proprii ochi. Si sunt niste diferente incredibile intre visele lui si realitatea intalnita.

Cum a vazut in trecut si cum vede acum „Protectia Copilului”-

Eu m-am mutat in Norvegia in 1995. Barnevernet a fost constituit in anul 1992. Ca orice sistem de protectie a copilului, nu poate sa fie atat de efectiv de la inceput. Deci, a avut nevoie de o perioada… deci, e vorba de incadrari. Este vorba de scolirea angajatilor s.a.m.d. de transmiterea filosofiei, a politicii sociale. In ’95, eu abia ajunsesem in Norvegia si abia atunci am inceput sa invat norvegiana. In sfarsit, intr-o perioada de un an, vorbeam destul de bine norvegiana. Am lucrat doi ani ca profesor si dupa aceea, imediat am ajuns director coordonator, director de mare unitate de rezultati pedagogice si director general dupa aceea. Ideea care este? Ca orice sef de institutie am interactionat cu Barnevernet pentru ca aveam sedinte in comun, aveam cursuri unde mergeam impreuna, sedinte unde puteam sa ne spunem punctele de vedere, aveam obligatii. Problema este si cum sa va spun, la inceput si chiar si acum, acest sistem a si ajutat copii pentru ca sunt si copii care au primit un ajutor corect din partea sistemului. Si sunt familii norvegiene si familii straine care au primit un ajutor de care aveau nevoie. Problema insa este ca la un moment dat au inceput sa schimbe rutinele pe care le aveau. In afara de legea aceea de protectie a copilului, ei au o carte de instructiuni „Routine handbook” unde au multe regulamente de aplicare care prevad multe lucruri care nu sunt trecute in legea propriu zisa a Protectia Copilului. Si, printre care, sunt anumite ciudatenii introduse in ultimii ani. Nu a fost asa de la inceput. Deci, in ultimii ani au introdus. Mie mi se pare un lucru incredibil ca pe baza unei reclamatii anonime, Barnevernet poate trece la ancheta sociala si poate lua hotarari, de ex, sa-ti ia copiii, iar pe tine ca parinte sa te arunce in inchisoare. Deci, asta mi se pare un abuz de nedescris.Bineinteles ca am luat atitudine asupra acestui fapt in calitate de sef de institutie le-am spus clar la angajatii mei ca in unitatile mele niciodata nu se va  intampla un astfel de lucru. Si niciodata nu s-a intamplat un astfel de lucru.

 

6 comentarii (+add yours?)

 1. Valeria Iancu
  iul. 02, 2016 @ 09:55:03

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 2. douavieti2015
  iul. 02, 2016 @ 14:52:49

  Domnul Dumnezeu sa-l binecuvinteze pe domnul George Alexander pentru verticalitatea dansului, pentru empatia, corectitudinea si caracterul dumnealui. Sa-i dea resursele felurite de care are nevoie si oamenii potriviti pentru a pune pe picioare aceasta organizatie.

  • rodi
   iul. 02, 2016 @ 22:43:50

   Amin si Amin! E un om cu un caracter incredibil pentru vremea in care noi traim. Si noi avem un respect enorm pentru dinsul. Dumnezeu sa-l binecuvanteze.

 3. Delight in Truth
  iul. 02, 2016 @ 17:41:27

  Is the book available in English yet?

  • rodi
   iul. 02, 2016 @ 22:47:54

   Not yet. My understanding is that the book has been translated into English and will eventually be published in English as well after the romanian version is promoted.

 4. octavpelin
  iul. 03, 2016 @ 02:34:36

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: