Toni Berbece (mesaj) – Ce poate fi mai grav decat Sodoma si Gomora

Sodom and Gomorrah captura YT

Cand auziti titlul acesta, va ganditi, cu siguranta, la Matei 11, care Domnul Isus  a spus asa in vers. 24 – 24 De aceea îţi spun că, în Ziua Judecăţii, va fi mai uşor pentru ţinutul Sodomei decât pentru tine!“

Si, Domnul arata cu degetul spre noi, spre toti, spre toti cei care nu vor sa primeasca din dreptul Lui puterea de pocainta. Intram mai pe larg pe acest subiect. Insa, inainte de toate, vreau s discut despre Sodoma si Gomora. Ca sa putem intelege textul din Matei, il luam usurel de la Sodoma si Gomora. Geneza 18:20 – 20 Atunci Domnul a zis: „Plângerea împotriva Sodomei şi Gomorei este foarte mare, iar păcatul lor este foarte grav! Ne uitam la prima parte: Strigatul impotriva lui Sodoma si Gomora… cine striga? Cine striga? Sodoma si Gomora, doua localitati, nu foarte mari, sa stiti. Erau ca doua orasele de la noi din Romania. Si totusi, cineva contabilizeaza starea spirituala a oricarei natiuni, a oricarui oras, a oricarei persoane. Cineva contabilizeaza. Cineva da raportul la Dumnezeu. Si, spune Dumnezeu prin acei ingeri care au fost trimisi la Avram, strigatul impotriva Sodomei si Gomorei s-a marit. Si, stiti ce s-a intamplat cu Sodoma si Gomora. Da? Au fost arse. A cazut foc din cer. Va pun o intrebare care ar trebui sa ne infioare pe toti. Ce se va intampla cu lumea noastracand strigatul celor care parasc pacatul se va mari si va ajunge la o decizie finala? Ce se va intampla cu lumea noastra? Dumnezeu sa ne ajute, prin starea la care suntem noi, sa stopam pacatul. Amin. Dumnezeu sa ne ajute.

Tony BerbecePacatul este intr-adevar nespus de greu. Unii spun ca pacatul Sodomei si a Gomorei a fost lipsa de ospitalitate pentru ca acei barbati n-au vrut sa primeasca, n-au fost ospitalieri cu cei doi ingeri deghizati in trupuri de oameni pe care Lot i-a primit. Termenul pe care-l gasim in ebraica si este folosit aici, cand barbatii vin la Lot si spun: Lasa-ne sa ne impreunam cu ei. Este iadha si este un termen gasit de 12 ori in Geneza si de 10 ori are conotatie sexuala. Deci, si se specifica. Barbatii, ne spune in Geneza 19:4-5, au venit cu mic, cu mare, sa ceara sa se impreuneze cu barbatii care erau inc asa lui Lot. Geneza 19 –  Dar înainte ca ei să se culce, toţi bărbaţii din toate colţurile cetăţii Sodoma, tineri şi bătrâni, au înconjurat casa, l-au strigat pe Lot şi l-au întrebat– Unde sunt bărbaţii care au venit la tine în această seară? Scoate-i afară la noi ca să-i cunoaştem.

In multe traduceri, termenul asta ‘impreunam cu noi’ a fost coafat. Mascat, cum s-ar spune. Imi place de Cornilescu. A fost clar: „sa ne impreunam..”. A inteles si a tradus corect termenul din ebraica ‘iadha’. Am vorbit cu multi si imi spuneau ca invocau homosexualitatea din Levitic 18, incepand cu vers. 22,  ca fiind una din cele 613 legi ale evreilor. Dar, va spun ceva: Dumnezeu nu condamna homosexualitatea doar in ceea ce priveste poporul evreu. Vreau sa citim de la Levitic 18. Stiti de ce va dau toate aceste detalii? Pentru noi si pentru sufletele noastre si pentru cei pe care trebuie sa-i ajutam sa lupte. Pentru ca sunt tineri care au nevoie de incurajare sa lupte cu asa ceva. Si tu ai nevoie de cunostinte. Levitic 18 22 Să nu te culci cu un bărbat cum se culcă cineva cu o femeie. Este o urâciune. 23 Să nu te culci cu o vită ca să te pângăreşti cu ea. Femeia să nu se apropie de o vită ca să curvească cu ea. Este o mare mişelie. 24 Să nu vă spurcaţi cu niciunul din aceste lucruri, căci prin toate aceste lucruri s-au spurcat neamurile pe care le voi izgoni dinaintea voastră.

Vedeti, Dumnezeu a condamnat homosexualitatea, zoofilia si toate pacatele imorale, nu doar in cazul evreilor, ci inc azul tuturor neamurilor. Am spune: ce treaba are Dumnezeu cu Canaanitii? Pentru ca Canaaniti nu credeau in Dumnezeul evreilor. Fie ca tu crezi, fie ca tu nu crezi in Dumnezeu, asta nu te absolva de  de judecata lui Dumnezeu, daca se impune in cazul tau si in cazul meu. Nu poti sa spui: „nu exista Dumnezeu,” si gata, ai scapat de judecata. Ce simplu ar fi. Bagam capul, ca strutul, in nisip si gata, nu ne mai vede Dumnezeu. De ce? Pentru ca am bagat capul in cutia ateismului. Nu credem. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne dea pricepere.

Trec mai departe la Ezechiel 16:49  Dumnezeu judeca poporul evreu si ii spune urmatoarele lucruri – Iată care a fost nelegiuirea sorei tale Sodoma: era îngîmfată, trăia în belşug şi într’o linişte nepăsătoare, ea şi fiicele ei, şi nu sprijinea mîna celui nenorocit şi celui lipsit. Evreii nu aveau nici un grad de rudenie cu Sodoma si Gomora. N-aveau treaba. Sodoma si Gomora  nu erau doua cetati ale evreilor. Sodoma si Gomora erau doua cetati  in care Lot, nepotul lui Avraam, inainte sa fi existat orice trib evreiesc, Lot si-a gasit locuinta in Sodoma si Gomora. Doua cetati, repet, care n-aveau treaba cu evreii. Si totusi, Dumnezeu ii spune, de ce ii spune: „nelegiuirea surorii tale Sodoma”.

Sa ne fereasca Dumnezeu sa ne inrudim cu pacatul. Sa ne fereasca Dumnezeu sa incuviintam pacatul. „..trăia în belşug şi într’o linişte nepăsătoare,” parca descrie lumea de astazi.  Ingamfata, mandra, „N-avem nevoie noi de Dumnezeu. Bai, Dumnezeu e o inventie de..” am auzit de multe ori, „a oamenilor prosti, fara minte, fara scoala.” N-ai nevoie de Dumnezeu. Da? Nu cred asta. Spunea C S Lewis, un om extraordinar de destept, un expert al literaturii engleze, un om care a scris Cronicile din Narnia. Si spune asa C S Lewis, „Cred in crestinism pentru ca nici o minte, oricat de fantezista ar fi fost ea, n-ar putea sa inventeze crestinismul.” N-ar putea sa-l inventeze. Omul acesta cu multa, multa imaginatie si cu o inteligenta extraordinara, cu tot felul de conotatii, si totusi spune: eu nu cred ca crestinismul poate fi inventat de o minte oricat de stralucita ar fi. Crestinismul si ceea ce gasim in Scriptura depaseste cu mult inteligenta oricarui minti. A spus-o un profesor universitar de literatura engleza si credeti-ma ca omul acesta a citit multe carti.

VIDEO by Tony Berbece

Ne intoarcem la vers. 49 „..trăia în belşug şi într’o linişte nepăsătoare, ea şi fiicele ei, şi nu sprijinea mîna celui nenorocit şi celui lipsit.”  Stiti de ce se imboknaveste societatea noastra si isi pierde mintea? Din cauza egoismului si a iubirii de sine. Cand te concentrezi doar pe tinesi te inchini propriului eu, o iei a razna. Scrie ca in vremurile de pe urma vor fi vremuri grele si incepe Pavel cu primul pacat al societatii, pentru ca oamenii vor fi iubitori de sine. Pentru ca in biserici se va predica ceva ce gadila urechea.50 Ele s’au semeţit, şi au făcut urîciuni blestemate înaintea Mea; de aceea le-am şi nimicit, cînd am văzut lucrul acesta. Tineti minte sintagma aceasta: urîciuni blestemate. Dumnezeu sa ne fereasca. Amin.

Inchei cu Noul Testament si trec la Noul Testament – Isus Hristos, in Matei 19:4. Spun multi: „Dar, Domnul Isus Hristos n-a zis nimic specific despre homosexualitate. N-a condamnat-o, n-a zis nimic.” Ia sa vedem ce a zis Isus Hristos: Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: ‘De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă’.” Dumnezeu rosteste care e familia adevarata: tata si mama. Apoi, urmeaza declaratia superba, ce va face Dumnezeu unei astfel de familie- „ cei doi vor fi un singur trup”. Unitatea si binecuvantarea, Dumnezeu o da doar acestui tip de familie. Doar un barbat si doar o femeie, draga tanar si daraga tanara. Un barbat si o femeie. Auzim de multe ori: „Dar, lasa-l sa mai cunoasca, sa vada si el ce ii va placea. Mai inalta, mai scunda, sa cunoasca si el, sa-si aleaga dragul de el, puiul mami, sa-si aleaga. Prostii. Prostii si pacat! Ia-ti unul, ti-e suficient unul. Ia-ti una, ti-e suficienta una. Pentru ca binecuvantarea o lasa Dumnezeu peste astfel de relatii.

Clik sa citesti in continuare…

Ma intreaba de doua ori si am ramas un pic perplex pentru ca eu nu mi-am pus intrebarea asta. Doi tineri m-au intrebat si i-am privit cu mila, cum zice despre Domnul Isus. Isus ii privea cu mila si i-am privit si eu cu mila. Si, m-au intrebat doi baieti odata, pe rand, separat, la o diferenta de timp. Ma intreaba: Mai, Tony, dar poti sa traiesti cu o singura femeie ? Nu te plictisesti? Si eu am zis: „O Doamne, de as avea eu vieti o mie, eu nu pot sa-i fac fata uneia. Cum sa te saturi? Cum sa te saturi de o femeie? Cum sa te saturi de barbatul tau? Cand pune Dumnezeu dragoste , nu te mai saturi. N-ai cum sa te saturi. Credeti-ma. N-a fost un singur moment in relatia mea cu Gabriela si sunt 10 ani de zile, si sa zic: „Doamne, dar m-am saturat, Doamne. M-am plictisit.” Doar daca esti din cale afara de firesc si pacatos si n-ai in tine Duhul lui Dumnezeu si dragostea lui Dumnezeu. Dar cand ai dragostea lui Dumnezeu in tine, n-ai cum sa te saturi.  O iubesti continu sub orice aspect si orice circumstanta a vietii ei. O iubesti! Pentru ca Domnul cand spune ca da binecuvantarea, ii face una si numai un bolnav se satura de mana lui. Ati auzit de boli de astea? Exista boli mintale, isi taie oamenii mana sau piciorul pentru ca nu le mai recunosc ca mana si piciorul lor. Exista boala asta psihica cand cineva isi taie un membru ca nu il mai recunoaste ca fiind al lui. Asa e si la divort. N-ai cum sa-ti tai ceva ce e al tau pentru ca Hristos te-a facut una. Deci, ati vazut, de trei ori Hristos pomeneste: barbat-femeie va lasa… barbatul, pe mama si pe tata… (barbat si femeie, iar) si o va lua pe cea care ii va fi nevasta. De trei ori, si Dumnezeu ii face un singur trup. 

Trec la Pavel, Romani 1:21. Haideti sa mai vedem ce ne imbolnaveste pe noi ca societate. Mintal, ce ne imbolnaveste? 21 fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit, ci s-au dedat la gândiri deşarte şi inima lor fără pricepere s-a întunecat. Doua aspecte: macar ca lumea, societatea, l-a cunoscut pe Dumnezeu, nu l-a proslavit. Adica, nu la onorat. Nu l-a laudat. Nu l-a cinstit pe Dumnezeu. Datoria noastra ca biserica este sa invatam lumea sa-L laude pe Dumnezeu. […] Cand nu-L lauzi pe Dumnezeu iti ramane mintea goala. O umple, cine? Diavolul. Si, nici nu-I multumim lui Dumnezeu. Asta e o cauza a  intrarii pacatului in lume. Mergem mai departe – 24 De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor, aşa că îşi necinstesc singuri trupurile, Asta-i tragedia lumii noastre.

să urmeze poftele inimilor lor..” . Biserica nu este aici sa te invete pe tine sa faci tot ce tie ti-ar placea sa faci. Au existat foarte multe momente in viata mea in care biserica a intervenit si mi-a spus: Tony, iti place pacatul asta? Da. „Nu-l mai fa, ca-i pacat.” „Dar, imi place, il vreau.” „Nu-l mai fa, ca-i pacat.” Si prin intermediul bisericii, Hristos a luptat in viata mea pana am dat la o parte ceea ce mie si trupului meu ii placea si am renuntat la un lucru care imi facea placere din punct de vedere trupeste, dar despre care am invatat ca nu-L onoreaza, nu-L cinsteste pe Dumnezeu si nu cinsteste trupul meu. Biserica nu e aici sa-ti spuna: fa tot ce iti place tie. Fa tot ce place trupului tau. Nu asta e ideologia corecta de viata. Pavel spune: „mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat.” Dumnezeu sa ne ajute.

Poate fi vindecata imoralitatea de orice fel. De la curvie, pornografie, preacurvie, homosexualitate? Poate fi vindecate toate aceste pacate? Sa vedem ce gasim in Biblie. 1 Corinteni 6:9 –  Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii,10 nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu11 Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi în Numele Domnului Isus Hristos şi prin Duhul Dumnezeului nostru. In Corinteni erau betivi, erau curvari, erau preacurvari, erau homosexuali care au venit la biserica si au inteles ca trebuie sa renunte. Si curvarului ii placea sa aiba 1.000 de femei. Si celui ce se uita la pornografie ii placea ce facea. Si betivului ii placea bautura. Hotului ii place sa fure. La un moment drag nu mai furi de dragul obiectelor furate, furi de draugul de a fura. Defaimatorii, ce le place sa defaime, sa sopteasca. Defaimatori erau in Corint. Dar, iata ce frumos spune Pavel: ati fost spalati. Ati fost sfintiti si socotiti neprihaniti. O aleluia! Curvar, preacurvar, dependent de pornografie, dependent de alcool, dependent de droguri, dependent de barfa, de orice pacat, homosexual, orice ai fi, lasa-te curatit de Isus Hristos. Lasa-te spalat. Lasa-te sfintit si apoi socotit neprihanit de Dumnezeu. Credem in puterea de vindecare a lui Hristos. E o minciuna: „A, nu mai pot. Nu exista scapare de asa ceva.” Te minte diavolul si te minte lumea. Orice poate fi spalat in Numele lui Isus Hristos. Nicolae Steinhardt a zis: „Hristos nu-i primeste pe homosexuali  decat pentru a-i curati de pacatul lor la fel ca pentru oricare alt pacatos. Ati intalnit cuvantul sodomiti- nici curvarii, nici inchinatorii la idoli, nici preacurvarii, nici  malahii (adica cei care se autosatisfac), nici sodomitii, nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici  defaimatorii, nici cei hrapareti… Si acuma, de ce sa vii, sa zici: scoatem cuvantul homosexual, sodomit, din lista asta. Pai, hai sa-l dezvinovatim si pe curvar. Nu? Pai, daca-l dezvinovatesti pe homosexual, hai sa-l dezvinovatim si pe curvar. Si betivul poate sa vina cu sticla la piept ca nu mai e nimic pacat. Hai sa scoatem. Ce mai vreti sa scoatem? Hai sa scoatem pe rand pacatele. Cu ce mai ramanem? Daca e pacat, e pacat si ramane pacat. Si pacatul are nevoie de sfintire si de curatire, de alungare din trupul lui Hristos. 

Isaia 3:9, si inchei cu partea asta si mai am cateva ganduri pana la final. Stiti ce ma deranjeaza mult si Biblia le descrie in Isaia 3:9 – Înfăţişarea feţei lor mărturiseşte împotriva lor şi, ca sodomiţii, îşi dau pe faţă nelegiuirea, fără s-o ascundă. Vai de sufletul lor, căci îşi pregătesc rele! Homosexualitatea etse un pacat care nu se ascunde. Ei nu si-l ascund. Ci, cor sa-l scoata mereu si mereu pe rampa societatii. De aceea, trebuie vindecat din societatea noastra pentru ca atunci cand il lasi, cand il permiti, intotdeauna vor iesi la rampa soceitatii si vor cauta sa pangareasca. Ati auzit declaratii de gen: sa cautam distrugerea familiei. Sau, multe de genul acesta. Dumnezeu sa ne ajute sa fim vindecare in calea lor. Roaga-te cand intalnesti un astfel de pacat si oricare alt pacat. Dumnezeu sa-ti dea putere. Dumnezeu sa-ti dea rabdare. Si mai presus de orice, ca sa fii vindecare, trebuie sa te lasi vindecat.  Inchei cu partea asta in Matei 11:12.

CE POATE FI MAI GRAV DECAT SODOMA SI GOMORA?

1.- Iti spun eu ce poate fi mai grav decat Sodoma si Gomora. Sa-l intalnesti pe Hristos si sa ramai un spectator mofturos. Scrie: 12 Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum, Împărăţia cerurilor se ia cu năvală, şi cei ce dau năvală pun mâna pe ea. 

13 Căci până la Ioan au prorocit toţi prorocii şi Legea. 14 Şi, dacă vreţi să înţelegeţi, el este Ilie, care trebuia să vină.15 Cine are urechi de auzit să audă. 16 Cu cine voi asemăna neamul acesta de oameni? Seamănă cu nişte copilaşi, care şed în pieţe şi strigă la tovarăşii lor: 17 ‘V-am cântat din fluier, şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale, şi nu v-aţi tânguit.’ 18 Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, şi ei zic: ‘Are drac!’ 19 A venit Fiul omului mâncând şi bând, şi ei zic: ‘Iată un om mâncăcios şi băutor de vin, un prieten al vameşilor şi al păcătoşilor!’ Totuşi Înţelepciunea a fost îndreptăţită din lucrările ei.” Intelegeti aici, spectatorul ala mofturos? A venit Ioan la ei cu pocainta, transant: daca nu va veti pocai, toporul a si fost infipt in radacina. Si nu l-au luat in seama. A venit Isus Hristos si a fost mai bland. A stat la vama cu vamesii. A luat-o pe pacatoasa aia vazuta ca o prostituata de toti si a vindecat-o de boala ei. Si spectatorii au ramas tot spectatori. Dumnezeu sa ne ajute sa nu fim spectatori. Vai de cel care-L intalneste pe Hristos si ramane cu mana in buzunar. Aceasta lucrare este o lucrare prin care Hristos te cheama la lucru. Pentru ca scrie: mai usor va fi de Sodoma si Gomora decat cel care a ramas un spectator mofturos  in fata chemarii mele. Spectatori mofturosi dau la gunoi totul. Tot ce e in biserica nu e bun, dar la televizor, cinci ore nu-l desprinzi de acolo. Dumnezeu sa ne ajute sa ne pocaim. 

2. Sa-L intalnesti pe Hristos si sa ramai un pacatos incurabil – 21 „Vai de tine, Horazine!” a zis El. „Vai de tine, Betsaido! Căci, dacă ar fi fost făcute în Tir şi Sidon minunile care au fost făcute în voi, de mult s-ar fi pocăit cu sac şi cenuşă. Dumnezeu sa ne ajute sa nu ramanem pacatosi incurabili in fata lui Hristos. Vai de cel care Hristos… nu vei avea nici o dezvinovatire. Uita-te la mine si iti  spun: Nu o sa ai nici o dezvinovatire in ziua judecatii. Sa spui: „Doamne, nu mi-a spus nimeni de pocainta.” Nu o sa ai. In Sodoma si Gomora nu au fost predicatorii din Romania sau din lumea asta. Astazi, la un clik distanta, e cel mai mare predicator din lumea asta. Astazi, la un clik distanta, te duci in orice biserica vrei tu ca toate au transmisii LIVE. Si Hristos iti va spune: Ai avut sansa, ai vazut? „Da, Doamne.” „Si, de ce nu te-ai pocait?” „Pai, stii, Doamne, mi-a placut.” „Nu o sa-ti mai placa ce urmeaza. Gata cu placerea.” A meritat? A meritat? A meritat 10, 20 de ani de placere pacatoasa? 

Tot ce faci astazi si e pacat, maine cand vei sta in fata lui Dumnezeu, nu va mai fi.

VIDEO by Tony Berbece

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: