Defăimarea, trecerea pe roșu ~ Nicolae.Geanta

malicious gossip young man woman lies

Defăimarea, trecerea pe roșu

Nicolae.Geanta

Cuprins de „boala cercetărilor fără rost, și a certurilor de cuvinte din care naște pizma” (1 Timotei 6:4), defăimătorul este acel analist (ne)profesionist care poposește în public, în spațiul real ori virtual, fără un calendar anume. Ca o ploaie acidă când ai de strâns fân. Străin de competențe morale (și uneori intelectuale), clevetitorul iese la atac cu vitriol. Gata să otrăvească binele. Ca să-și satisfacă orgoliul.

Hrănit de can-can-uri și otevisme, defăimătorul este preocupat de schimbarea canoanelor murdărindu-le. Terfelindu-le. Pregătit să declanșeze certuri de toate anotimpurile, ponegritorul acuză cu seninătate orice și pe oricine. Nu e nevoie mai mult de un ceas pentru o contaminare deplină. El e deplin convins că batjocorind aduce moralitate și interes public. Dar creează cel mai urât spectacol. O comedie nerușinată, vorba lui Negruzzi. Devine cauza păcatului, spunea Ioan Scărarul.

Din nefericire defăimarea practicată altădată în dos, la colț de stradă ori la taifasul laviței, azi a ajuns în ziare, în televiziuni, pe bloguri și chiar prin biserici. Ea fură din averea spirituală a aproapelui, sau cum zice DEX-ul „e ponegrirea unui individ care aduce atingere faimei (reputației) acestuia”.  Calomnia știe bine proverbul: „Mai mulți pier prin defăimare decât prin ascuțișul sabiei”! Și, în consecință, aplică. Cu TVA.

„Unii și-au făcut o meserie din defăimare”, îmi zicea deunăzi doctorul Vlad Schlezak. Și are dreptate. Clevetirea, împroșcarea cu noroi, a devenit un păcat practicat din ce în ce mai des. Un fitness ce murdărește imaginile. Dar si mințile. Biserica, preoții, pastorii, creștinii sunt sectorul cel mai des împroșcat. Întrebarea este: cui folosește? Cine câștigă, căci Dumnezeu nu e prezent în nicio formă de clevetire! Apropos, pe ce verset biblic se sprijinesc clevetitorii?

Sfântul Nectarie scria că dacă „ucigașul răpește viața omului, defăimătorul îi răpește cinstea”. Reputația. Cel ce defaimă nu doar că se face judecătorul aproapeluli său, dar își face limba pajiște. Și pajiștea se aprinde. Mai mult, defăimătorul deschide cu limba ușile iadului! Ăsta ascunde sub faldurile catifelei o încărcătură de dinamită!

Știm că oamenirea nu va fi fără defăimători (2 Timotei 3:3). Ei vor găsi în orice papură un nod, în orice fir de nisip un munte. Dar creștinii nu stau lângă aceste pubele sufletești. Ioan Scăraru zicea că cel ce a conoscut mirosul focului ceresc fuge de defăimători ca albina de fum! Focul defăimări repede se-aprinde!

Într-o scriere veche am găsit că „pomenitorul de rău trebuie să se pocăiască un an (cu mătăniile aferente), defăimătorul doi ani, iar… ascultătorul de la fereastră, un an”! Atenție mare, defăimarea nu are nevoie numai de gura ce-o împrăștie, ci și de urechile ce-o aud! Căci vorba lui Licuța Ilea: „defăimătorul e ascultat de unii ca el”. Deci, când vezi un om bun caută să-l imiți, dar când vezi unul defăimător caută să-ți cercetezi inima!

Defăimarea este o împotrivire fața de adevăr, zicea un pastor. Eu zic că este o trecere pe roșu! Mortală. Te sinucizi! Hristos spune că în ziua aceea vei da socoteală de toate cuvintele deșarte! (Matei 12:36-37).

Petru spune „să fim gata sa răspundem oricui ne cere socoteală… cu blândețe și teamă” (1 Petru 3:15-16). Fugiți de defăimare (și de defăimători)! (1 Corinteni 5:11). Nu știți că defăimătorii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? (1 Corinteni 6: 10).

Nu trece pe roșu! Așteaptă până se face verde…

Nicolae.Geantă

SURSA – http://nicolaegeanta.blogspot.com/2016/07/defaimarea-trecerea-pe-rosu-nicolae.html

3 comentarii (+add yours?)

 1. Valeria Iancu
  iul. 07, 2016 @ 13:20:02

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 2. Ioan Basa
  iul. 07, 2016 @ 17:03:29

  Mai frate Nicolaie

  Comentariul dumneatale nu numai ca nu clarifica subiectul „defaimarii” dar ii pune pe oameni intr-o stare de confuzie generala facandu-i sa le fie teama sa-si mai deschida gura ca nu cumva (vezi doamne) sa defaimeze pe cineva…
  Trebuia mai intai sa arati biblic ce inseamna defaimarea.
  Trebuia sa faci distinctie intre faptul ca:
  1.) cineva spune neadevaruri cu privire la altcineva, barfindu-l la toata lumea, doar de dragul de-al compromite, (de-al calomnia), sau,.
  2.) cineva avertizeaza biserica cu privire la un lup rapitor; la un impostor; la un hot; un excroc; un sarlatan; un curvar; un homosexual; sau la un lacom de bani, care se da drept copil al lui Dumnezeu…desi nu este .

  Uite ce spune biblia cu privire la barfa:
  •Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate. Sa nu te unesti cu cel rau, ca sa faci o marturisire mincinoasa pentru el.
  Sa nu te iei dupa multime ca sa faci rau; si la judecata sa nu marturisesti trecand de partea celor multi, ca sa abati dreptatea. (Exod.23:1)

  Deci raspandirea unor „zvonuri neadevarate” sunt barfe.
  Daca informatiile sunt adevarate, acest lucru se numeste „informarea bisericii” sau „punerea in garda a Bisericii cu privire la un potential pericol”.

  Dar hai sa vedem cateva exemple din Biblie referitoare la aceste aspecte.

  Pavel ii spune lui Timotei ca unii au pierdut cugetul curat si au cazut din credinta.Mai mult chiar, el da nume concrete despre
  Crezi ca apostolul Pavel i-a barfit pe Imeneu si pe Alexandru Caldararu cand l-a atentionat pe Timotei cu privire la raii aceia si la faptele lor ?

  •”Din numarul lor sunt Imeneu si Alexandru, pe care i-am dat pe mana Satanei, ca sa se invete sa nu huleasca”. (1Tim.1:20)

  sau si mai concret:

  -„Alexandru, caldararul, mi-a facut mult rau. Domnul ii va rasplati dupa faptele lui.
  Pazeste-te si tu de el, pentru ca este cu totul impotriva cuvintelor noastre”. (2Tim.4:14)

  •” Dima, din dragoste pentru lumea de acum, m-a parasit si a plecat la Tesalonic”…. (2Tim.4:10)

  sau atentionarea transmisa Bisericii prin epistola lui Ioan:
  •”Am scris ceva bisericii, dar Diotref, caruia ii place sa aiba intaietatea intre ei, nu vrea sa stie de noi.
  De aceea, cand voi veni, ii voi aduce aminte de faptele pe care le face, caci ne cleveteste cu vorbe rele. Nu se multumeste cu atat; dar nici el nu primeste pe frati si impiedica si pe cei ce voiesc sa-i primeasca si-i da afara din biserica. (3Ioan.1:9-10)

  Apostolul Pavel (sau Ioan), nu numai ca spune clar despre ce este vorba, atentionandu-l pe Timotei (si Biserica), asupra unor pericole reale, dar el da concret numele celor care sunt cauza problemei.
  Crezi ca apostolul Pavel (sau Ioan), ii barfea ?
  I-ar fi barfit si i-ar fi defaimat daca informatiile erau niste „zvonuri neadevarate”.
  Dar informatiile lui Pavel erau adevarate si erau reale.

  Doar Diotref clevetea, deoarece el raspandea „zvonuri neadevarate” cu privire la apostolul Ioan.
  Asta este barfa….

  DAR INFORMATIILE CONCRETE PE CARE LE SPUNEA PAVEL NU ERAU NICI BARFE SI NICI DEFAIMARI.
  ELE ERAU O ATENTIONARE IMPORTANTA ATAT PENTRU TIMOTEI CAT SI PENTRU BISERICA, PRIVIND UN POTENTIAL REAL PERICOL.
  UN PERICOL REAL…
  Atunci cand un copil se joaca cu o vipera, nu-i spui ce frumos canta pasarelele….

  Intelegi acest aspect frate Nicolaie ?
  Intelegi diferenta ?

  Am vazut multe si am trecut prin multe…
  Astazi sunt destule Biserici care sunt sufocate si mor spiritual, deoarece multi impostori si lupi rapitori stapanesc peste ele.
  Intreaga Europa „crestina” moare spiritual…din cauza pacatului si-a indiferentei membrilor ei….
  Si ei ne poruncesc sa tacem si sa nu le dam in vileag faptele lor murdare….cica sa nu-i „barfim”.
  Adica sa nu discutam despre curviile si hotiile lor ?
  La asta te referi ?
  Crezi ca sunt mai grave hotiile si curviile unor astfel de oameni… sau e mai grav ca eu sa spun si sa le deschid ochii fratilor mei cu privire la ceea-ce fac acesti impostori. ?
  Multi isi fac avere pe spatele bisericii naive si dezorientate.
  Nu am sa-ti dau nici un nume,… desi apostolul Pavel a fost deschis si-a facut cunoscut Bisericii numele unor astfel de oameni vicleni.
  Multi impostori si-au construit vile luxoase; conduc limuzine elegante; isi permit calatorii peste calatorii in strainatate; au salarii de ministrii; au planuri de pensii excelente; si au multe alte beneficii materiale…
  Era sa uit conturile bancare umflate…acestea le dau adevarata lor valoare.
  Biserica a devenit un teatru ieftin de estrada, in care Oratorii profesionisti si carieristii spirituali se inmultesc ca si ciupercile dupa ploaie.
  Businessul bisericesc este bun si prosper…
  Dar Domnul nu-i insoteste in toate invartelile si scamatoriile lor…pe acesti oameni.

  Domnul Hristos ne-a invatat ca un „apostol” nu trebue evaluat dupa vorbele pe care le spune …ci dupa faptele pe care le face.
  •Ii veti cunoaste dupa roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini? (Mat.7:16)

  Si faptele multora, sunt dezastruoase.
  Sunt elevati in exterior…dar morti in interior.

  Ai citit acel cuvant care spunea ca Domnul ii insoteste in marturisirea lor pe adevaratii slujitori ? :

  • Stefan era plin de har si de putere si facea minuni si semne mari in norod. (Fapt.6:8)

  ••Prin mainile apostolilor se faceau multe semne si minuni in norod. Toti stateau impreuna in pridvorul lui Solomon (Fapt.5:12)

  •…” Dumnezeu intarea marturia lor cu semne, puteri si felurite minuni si cu darurile Duhului Sfant, impartite dupa voia Sa”! (Evr.2:4)

  Stii vre-o Biserica in care Dumnezeu sa mai faca aceste lucruri ?
  Crezi ca s-a schimbat oare Dumnezeu ?
  NICIDECUM !

  Biserica Catolica a musamalizat ani de zile curviile preotilor lor homosexuali si curvari….
  Cica sa nu-i barfeasca…
  Astazi ei homosexualii si curvarii conduc si controleaza Vaticanul.
  Vrei sa-ti spun cum e la noi la romani ?
  Uite de data asta nu-ti voi spune…
  Dar din acest motiv, pot sa afirm ca desi articolul tau este interesant, totusi nu ai dreptate in ceea-ce ai scris.
  Pe cine vrei sa aperi ?
  Ce vrei sa musamalizezi ?
  Crezi ca merita ?
  Mai gandeste-te la aceste lucruri.

  ioan basa
  rob si preot al lui Isus Hristos.

  • rodi
   iul. 08, 2016 @ 00:05:28

   Frate Ioan Basa, acest editorial este despre despre defaimarea pastorilor, nu despre abilitatea fratilor sau a pastorilor sa mustre biblic un alt frate sau pastor dupa cum invata Biblia. Acela este un subiect total diferit de intentia acestui editorial.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: