BREXIT – Ioan Panican la NASUL TV cu Radu Moraru

Foto Agnus Dei

Foto Agnus Dei

  • Sigur, e un fenomen foarte complex cu consecinte foarte importante si pe termen scurt si pe termen lung. Vom vedea de aici incolo cum vom fi in stare sa gestionam aceasta criza care este o criza foarte serioasa si foarte profunda.
  • Dupa Brexit, dar dupa ce citesti, ca eu eram acolo cand s-a intamplat povestea si am stat de vorba cu oameni destul de interesanti, si pro si contra. Atentie, si aia, pro ramanerii in Uniunea Europeana, sunt extrem de nervosi si de suparati pe Uniunea Europeana pentru ca ei nu isi doresc Europa de astazi. Adica, si aia pro, atentie, cand au votat pro, au spus: noua ne place conceptul asta sa fim o mare familie. Dar vom pune niste conditii foarte dure. (Radu Moraru)
  • Marea Britanie practic, prin acest BREXIT extrem de inteligent, a reusit un lucru formidabil. Radu Moraru
  • [Sunt] foarte interesante reactiile liderilor Uniunii Europene. Unul dintre politicienii avizati din Romania i-a numit tafnosi. Si intr-adevar, reactiile lor, si obraznice si imature si nesincere. Liderii Uniunii Europeni dovedind foarte clar  ca sunt oameni imaturi si nesinceri. Sa nu spun mai mult decat atat. Cu alte cuvinte, a iesit la iveala ceea ce era in inima lor dincolo de zambetele si declaratiile lor de pana atunci. Acuma este si o galceava mare intre ei. Se acuza reciproc si isi spun cuvinte foarte grele, asemanatoaare de declaratiile pe care in Romania, politicieni dintr-o tabara sau alta o fac despre unii si despre ceilalti.
  • Unul dintre acesti lideri  a Uniunii Europene, cu cateva luni in urma,  stiti cum se spune- gura pacatosului adevar graieste, a declarat: ne-am amestecat prea mult  in treburile oamenilor. Si asta este, din punctul de vedere politic pentru noi, pentru Uniunea Europeana, o greseala majora.

Cameron & Merkel FOTO www.corrienteroja.net

Radu Moraru: Dvs. erati ca si mine, in Anglia, cand s-a intamplat Brexitul. Am vazut cati romani ziaristi au scris ianinte spunand: Nu va fi nici un Brexit. Ce ati vazut acolo dvs. cand ati fost in Marea Britanie?

Ioan Panican: Nu doar jurnalisti au spus vrute si nevrute despre BREXIT. Impreuna cu ei si un alai de asa zisi oameni politici, unii dintre ei cu rol important in Romania. Despre BREXIT: eram la Dublin, Irlanda si BREXITUL a venit ca un tsunami, ca un val urias peste ei si peste interesele lor imediate. Si nu numai peste romanii care cau devenit dintr-o data foarte ingrijorati, foarte preocupati de ceea ce se presupune ca urma sa se intample cu ei si cu altii, ci si pentru irlandezi. Eu cred ca noi toti avem nevoie de un astfel de cutremur, de un astfel de eveniment ca sa ne venim in fire si sa ne trezim pana nu este prea tarziu.

[Sunt] foarte interesante reactiile liderilor Uniunii Europene. Unul dintre politicienii avizati din Romania i-a numit tafnosi. Si intr-adevar, reactiile lor, si obraznice si immature, si nesincere. Liderii Uniunii Europeni dovedind foarte clar  ca sunt oameni imaturi si nesinceri. Sa nu spun mai mult decat atat. Cu alte cuvinte, a iesit la iveala ceea ce era in inima lor dincolo de zambetele si declaratiile lor de pana atunci. Acuma este si o galceava mare intre ei. Se acuza reciproc si isi spun cuvinte foarte grele, asemanatoaare de declaratiile pe care in Romania, politicieni dintr-o tabara sau alta o fac despre unii si despre ceilalti. Si mi-am adus aminte de analistul acesta foarte important, Andrea Galtieri, care cu multi ani in urma a spus despre Uniunea Europeana ca este o tiranie fara tiran. Si dupa aceea, a spus ca este o fragilitate psihologica. Unul dintre acesti lideri  a Uniunii Europene, cu cateva luni in urma,  stiti cum se spune- gura pacatosului adevar graieste. A declarat: ne-am amestecat prea mult  in treburile oamenilor. Si asta este, din punctul de vedere politic pentru noi, pentru Uniunea Europeana, o greseala majora.

Am discutat noi inainte despre minunea asta care se intampla in Polonia, guvernul acesta de centru dreapta, crestin democrat, conservator si frumos, si luminos. Si bataios si barbatos. Si punctul de vedere care l-au exprimat cu privire la Uniunea Europeana si starea ei de atunci, document intitulat: Ce fel de Uniune Europeana vrem noi? Ati vorbit despre NATO, despre Varsovia, despre documentul emis de NATO in urma intalnirii de la Varsovia. Cei din Uniunea Europeana de atunci s-au repezit la gatul guvernarii din Polonia. Si au strigat cum se pricep ei cel mai bine si ei, din pacate, la diversiuni din acestea josnice. Statul de drept in Polonia este in primejdie. Ei, care nu sunt interesati in nici un caz ca vreun stat din statele Uniunii Europene sa functioneze cu adevarat un stat de drept. Ci, dimpotriva, state marionete, o maimutareala chipurilor de stat de drept. (Cine sunt interesati? RM) Cei care conduc Uniunea Europeana. Nu sunt interesati ca statele care compun sau alcatuiesc Uniunea Europeana sa aiba state de drept care sa functioneze normal, ci, dimpotriva. Si cand unul dintre aceste state functioneaza si este pe cale sa se puna pe roluri un stat de drept autentic, striga ca din gura de sarpe: statul de drept in Polonia este in primejdie. Deci, punctul de vedere exprimat foarte responsabil, si extraordinara aplicatie si politica de guvernul polonez cateva luni in urma, s-a dovedit a fi extreme de correct, de obiectiv si foarte bine venit. Dar, daca ei ar fi tinut seama de documentul asta, cred ca nu s-ar fi intamplat ceea ce s-a intamplat.

Ca este foarte important si bine ceea ce s-a intamplat sau asta esteo alta chestiune. Sigur, e un fenomen foarte complex cu consecinte foarte importante si pe termen scurt si pe termen lung. Vom vedea de aici incolo cum vom fi in stare sa gestionam aceasta criza care este o criza foarte serioasa si foarte profunda.

Radu Moraru: Brexitul sigur I-a speriat pe Romani. Dar, trebuie sa spunem inca odata, daca maine ar incepe procesul de iesire, dureaza doi ani. Deci, de maine si inca doi ani de zile, Marea Britanie inca este membru al Uniunii Europene. Eu va fac o dezvaluire. Am citit presa europeana: manipulare cat cuprinde. Zici ca scriau toti la indicatiile lui Merkel, lui Juncker, lui Schultz. E incredibil sa vezi aproape toata presa – (masinaria, propaganda de partid- Ioan Panican). Da. Si aici iti dai seama caci ca si la noi politrucii si securistii si-au tras presa lor, asa si Uniunea Europeana. Si ei si-au tras presa lor. Dupa Brexit, dar dupa ce citesti, ca eu eram acolo cand s-a intamplat povestea si am stat de vorba cu oameni destul de interesanti, si pro si contra. Atentie, si aia, pro ramanerii in Uniunea Europeana, sunt extreme de nervosi si de suparati pe Uniunea Europeana pentru ca ei nu isi doresc Europa de astazi. Adica, si aia pro, atentie, cand au votat pro, au spus: noua ne place conceptul asta sa fim o mare familie. Dar vom pune niste conditii foarte dure. Meciul este intre Marea Britanie si Germania, evident. Franta este tradatoare ca intotdeauna. Nu stie cand sa fie cu unii, cand sa fie cu altii. Tot asa joaca. Franta a tratat si pe Americani. Va aduceti aminte atunci cu iesitul din NATO. Deci, Franta e Franta si stim bine ce a facut in istorie. Plus ca Franta e condusa de socialisti si economia e pusa pe butuci de acesti holandezi ai lui Holllande. Asa le spun eu.

Marea Britanie practic prin acest BREXIT extrem de intelligent a reusit un lucru formidabil. A dezamorzat tensiunea din UK, ca era o tensiune. Astazi toata lumea e detensionata.2. Au dat un sah urias Europei si au spus „Frau Merkel, ce vrei sa faci? Te duci cu rusii sau vii cu noi pentru ca Germania si ea joaca cum joaca. Deci, asta a facut UK-ul. UK intotdeauna a stiut sa joace bine de aceea a ramas un imperiu si astazi.

Ioan Panican: Pentru noi in Romania este foarte important sa intelegem pana nu este prea tarziu ca aceasta constructie, UniuneaEuropeana, are fisuri foarte serioase si este  extrem de instabila si vulnerabila. Si chiar daca nu in viitorul imediat  se va prabusi din punct de vedere economic, noi in Romania trebuie sa fim oricand pregatiti sa-i primim pe ai nostril refugiati, daca va fi cazul sa revina milioane in Romania. Si asta nu este  chestiune simpla. Este o chestiune extreme de importanta care ar trebui sa puna in miscare institutiile statului de aici din Romania si sa le dea  o tema serioasa de gandit politicienilor din Romania care inca mai sunt seriosi.

(notite din primele 15 minute) Este recomandat sa ascultati ce spune Radu Moraru pe la minutul 23- mesaul lui pentru romanii plecati in strainatate.

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: