Nu te-am cunoscut! Viorel Iuga

Viorel Iuga

Nu te-am cunoscut!

Mulţi dintre noi am crescut în sărăcie, iar unii chiar în mizerie. Am crescut cu greutăţi, fără să ni se împlinească toate dorinţele. Am mâncat ce am avut, am muncit din greu, ne-am spălat cum am putut şi am dormit mai mulţi într-un singur pat. Unii dintre noi am fost obligaţi de către părinţi să învăţăm, să muncim, să respectăm, să salutăm. Nu ascundem faptul că unii am fost obligaţi să mergem la biserică, să învăţăm „Tatăl nostru”, să ne rugăm, să iertăm şi să ne cerem iertare. Am fost obligaţi de către părinţi şi îndemnaţi de biserică să citim Biblia, să fim punctuali şi să întoarcem obrazul celui care loveşte. Sătui de condiţiile precare de acasă, când s-a deschis uşa, mai mult sau mai puţin legal, am plecat sau ne-am lăsat copiii să plece la tine, Europa. Recunoaştem că, la început, şi noi, şi ei am privit şi am râvnit frumusețea ta exterioară. Spre ruşinea noastră, ne-am uitat în primul rând la maşinile, străzile, casele, hainele şi condiţiile tale materiale. Vrăjiţi de ele, pentru că sunt într-adevăr atractive, nu ne-am făcut timp să-ţi cunoaştem inima şi să aflăm care sunt planurile tale de viitor. Nu am crezut atunci că prin liderii tăi ne vei cere să ne uităm identitatea. Nu am crezut că la cârma ta vor ajunge lideri prin care ne vei forţa să uităm omenia şi bunul simţ. Mai dureros este faptul că nu ne-am imaginat nicio clipă că ne vei cere, ne vei impune chiar, să ne uităm originea creştină şi să ne lepădăm de învăţăturile lui Cristos. Ne-am bucurat că ne-ai primit pe noi, pe copiii şi nepoţii noștri cu braţele deschise. Am venit la tine crezând că o vom duce mai bine din punct de vedere material, dar ferm convinşi că ne vom putea creşte copiii mai bine şi din punct de vedere spiritual.
Ei bine, ultimii ani ne-au demonstrat că ne-am înşelat! Atitudinile, afirmaţiile şi acţiunile tale ne-au spus răspicat că ne-am înşelat amarnic! Ne-am înşelat pentru că nu te-am cunoscut. Nu te condamnăm, este vina noastră. Vrăjiţi, cum spuneam, de cele ce izbesc ochii, nu ne-a trecut prin minte că va veni ziua în care ne vei cere să uităm lucrurile învăţate şi să adoptăm alte valori. Nu am crezut că ne vei cere să uităm credinţa, să redefinim familia, să privim păcatele grosolane ca normalitate, să ne schimbăm standardele şi să negăm ce am fost. Da, este vina noastră că nu am cercetat mai mult. Este vina noastră că am repetat greşeala lui Lot, poftind „câmpiile mănoase” şi ignorând imoralitatea oamenilor din „Sodoma şi Gomora”.

Dar trebuie, ne simțim obligaţi să îţi spunem răspicat că cel puţin pe unii dintre noi, nici tu nu ne cunoşti suficient bine. La început, când am venit în casa ta, am fost hotărâţi să NU ne uităm originea, să NU ne uităm bunele obiceiuri şi să NU ne uităm limba. Am dus cu noi poveşti, imagini şi lucruri ce ne aminteau de ţară şi de trecutul nostru. În scurt timp ne-am dat seama că putem schimba şi chiar este bine să schimbăm anumite lucruri. Ne-am străduit să îţi învăţăm limba, să fim muncitori, să ne comportăm civilizat. Ne-am schimbat garderoba, bucătăria, stilul de viaţă, dar pentru tine nu a fost suficient. Abia acum înţelegem mai bine că tu ai avut şi ai alte planuri cu noi.

Ei bine, Europa, ascultă-ne cu atenţie! Sunt lucruri la care, aşa cum ai constatat, am renunţat şi putem renunţa. Sunt însă lucruri la care unii dintre noi NU vom renunţa niciodată. Noi, creştinii evanghelici români, nu vom renunţa niciodată la credinţă. Nu vom renunţa niciodată la Sfânta Scriptură şi la biserică. Nu vom renunţa cu niciun chip la Domnul Isus şi la veşnicie. Ne-am bucura mult dacă cei plecaţi de acasă nu vor uita de Eminescu, Caragiale, Creangă, Blaga, Arghezi, Ioan Alexandru etc. Ne-am bucura dacă nu vor uita că România a dat Europei şi lumii oameni mari precum Coandă, Enescu, Brâncuşi, Grigorescu, etc. Am fi încântaţi să ştie şi nepoţii noştri de Vuia, Cantacuzino, Coandă, Racoviţă, Palade, Vlaicu, Zamfir şi Nadia Comăneci. S-ar putea ca lucrul acesta să ne reuşească sau nu. Dar ascultă-ne bine, Europa! Vom face tot ce depinde de noi ca fraţii noştri plecaţi de pe meleagurile româneşti să nu uite de dragostea Domnului Isus Cristos şi de felul în care trebuie să ne raportăm la ea. Când vom vorbi cu ei la telefon, le vom aminti că avem un Salvator pe care trebuie să Îl respectăm. Când le vom scrie e-mailuri, îi vom ruga să nu uite că suntem vremelnici şi ne îndreptăm spre o partie cerească. Dacă vor veni nepoţii în vizită, îi vom iubi și ne vom purta cu ei cum ştim noi mai bine, dar îi vom învăţa şi să se roage, să cânte cântece creştine şi să nu renunţe la singura Cale de salvare, Domnul Isus Cristos. Le vom aminti mereu că doar băieţii sunt băieţi şi doar fetele sunt fete. Le vom spune că binecuvântarea vremelnică şi veşnică a lui Dumnezeu nu este dată oricui şi nici în orice condiţii. Vom încerca să le explicăm şi noi ce înseamnă „toleranţă”, „open-mindedness”, „political correctness” şi drepturile minorităţilor. Le vom spune şi noi care este „binele superior al copiilor”.

Ce ne-am dori la acest moment de răscruce? Am vrea să mergem împreună, dar pe drumul bun. Am vrea să fim prieteni, dar nu să ne vindem sufletul. Am vrea să învăţăm de la voi ce este bine, nu doar cum să promovăm păcatul şi mizeria. Am vrea să descoperim împreună lucruri frumoase, dar nu să redefinim ceea ce Dumnezeu a definit deja cu claritate.

Europa, hotărăşte pe ce drum vrei să mergi. Poţi continua să cobori în abisurile păcatului sau poţi decide să te întorci la timpurile acelea frumoasele când îţi conduceai viaţa pe principii creştine. Nu ştim ce vei decide, dar vrem să îţi spunem că noi, cel puţin unii creştini români, am decis deja! Am ales calea îngustă, calea pe care a mers Domnul Isus Cristos şi cu sau fără tine, noi suntem hotărâţi să rămânem pe ea.

Viorel Iuga

3 comentarii (+add yours?)

 1. douavieti2015
  iul. 16, 2016 @ 02:17:33

  Amin, amin, frate scump Iuga!
  Domnul sa ne intareasca pasii pe calea Lui ingusta cand va veni prigoana si peste Romania, caci noi nu stim ce aduce ziua de maine!
  De cateva luni, cand ma culc, multumesc Domnului pentru un lucru nou: pentru ca am trait inca o zi de pace in tara si de libertate a credintei. Repet: INCA. Si in fiecare dimineata cand ma trezesc, multumesc Domnului pentru ca inca o noapte am dormit in patul meu!
  Slavit si inaltat sa fie Domnul Isus, Domnul domnilor si Imparatul imparatilor! In fata
  Lui se va pleca intr-o zi ORICE genunchi, in acea zi glorioasa cand noi vom fi cu El!
  Europa, in ziua aceea, Domnul pe care azi Il renegi, iti va spune „Niciodata nu te-am cunoscut”! Vino la El azi. Pana nu e prea tarziu! Fiindca DOMNUL VINE!
  Cand nu ne vei mai gasi pe pamant, sa stii ca zilele tale sunt numarate. In ziua aceea, vei vedea ca masoneria nu ti-a ajutat la nimic, decat ca te-ai adancit si mai mult in intuneric, in rau, in adorarea lui lucifer… Vai tie, Europa, daca nu te vei pocai!
  Azi inca Dumnezeu te cheama prin glasul strajerilor Lui. Maine, nici tu nu stii ce va veni… AZI E ZIUA MANTUIRII.

 2. Valeria Iancu
  iul. 16, 2016 @ 06:29:44

  Reblogged this on Dumnezeu e în control.

 3. Marius Nicolae Wagner
  iul. 16, 2016 @ 09:55:15

  MINUNAT :
  ____________ „Noi Propovăduim Înţelepciunea Lui Dumnezeu, cea Tainică și Ţinută Ascunsă, pe care o Rînduise Dumnezeu, Spre slava noastră, mai Înainte de Veci,
  Și pe care n-a Cunoscut-o niciunul din Fruntașii Veacului Acestuia ; căci, dacă ar fi Cunoscut-o, n-ar fi Răstignit pe Domnul Slavei.”

  ” Dar, după cum este Scris :
  ” Lucruri pe care Ochiul nu le-a Văzut, Urechea nu le-a Auzit, și la inima Omului nu s-au suit,
  Așa Sînt Lucrurile pe care le-a Pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.”

  ” Nouă însă Dumnezeu ni le-a Descoperit
  prin Duhul Său.”

  ” Căci Duhul Cercetează Totul, Chiar Lucrurile Adînci Ale Lui Dumnezeu.”
  ___________________________________
  AMIN . . : ! ! ! PSALMII : 139 . . : ! ! !
  ___________________________________
  1 CORINTENI 2 : 1_7_10_12_13_16 .
  ___________________________________

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: