Cel rau este stramb. Cel bun este drept – Bunătatea nu poate suporta ca pe celălalt să-l doară. Prin contrast, răutății…

Iosif Ton

Regele-poet David si-a dedicat poeziile (psalmii) lui unor meditatii despre bunatate si rautate. Aceste doua cuvinte apar in Psalmii lui de aproximativ 150 de ori fiecare.

„Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se oprește pe calea celor păcătoşi, şi nu se așază pe scaunul celor batjocoritori.”

Tehnica poetică a psalmilor este să spui același lucru de două sau de trei ori, dar cu alte cuvinte. Prin urmare, omul „rău” este un om „batjocoritor”; un om care se uită în jos, cu dispreț la alții. Şi, desigur, fiindcă nu vede nici o valoare în alții, se poartă rău cu ei, le face rău.

Romania roadÎn această discuţie despre bunătate trebuie să înțelegem şi opusul ei, răutatea. Pentru a o înțelege, trebuie să pornim de la faptul că omul la origine a fost bun, chiar „foarte bun” (Geneza 1:31). La un moment dat, omul s-a curbat în spre sine însuşi: a devenit egoist; s-a centrat în sine. Pe primul loc a pus „eu, mie, pe mine”.
Egoismul este esenţa răutății. „Eul” este centrul personalității, iar pentru „ceilalți” este loc numai în măsura în care ceilalți sunt de folos lui „eu”.

Dacă răutatea a început prin curbarea în spre sine, bunătatea începe prin îndreptarea în spre ceilalți. Este foarte semnificativ faptul că în psalmii lui David contrastul se face între cel rău şi cel drept. Răutatea este întotdeauna nedreptate. Bunătatea nu poate suporta nedreptatea ce se face celorlalți. Ş nu face nedreptate celorlalți.
Cu alte cuvinte: Cel rău este strâmb. Cel bun este drept. Numai că bunătatea nu se limitează la dreptate. Bunătatea face dreptate pe cheltuiala proprie. Bunătatea implică jertfă de sine. Bunătatea „plânge pentru cei ce plâng”, adică își face din durerea lor propria durere.

Bunătatea nu poate suporta ca pe celălalt să-l doară….

CITESTE mai MULT aici – http://iosifton.ro/blog/cel-rau-este-stramb-cel-bun-este-drept_2015_04_16

2 comentarii (+add yours?)

 1. Livia
  iul. 26, 2016 @ 02:05:46

  Trăim vremuri tulburi când Bunătatea e înghițită cu o f f Mare răutate… cu care te chinuie și te desconsideră până când îți ia tot și te face un nimeni ?! Te hartuieste până ce te va face nebun și Te va lua cu el la el pentru că nu se lasă până când îi nimicește pe toți cei buni pe unii de alții și în mod constant, continuu. Ca Izabela ei prostesc (și postesc) mint și ucid pe toată lumea pentru a-și atinge țelurile cu Noi !? (Pentru cei care ar vrea să mă contrazică vă întreb S-a mai unit Cineva Cu Nabot când Izabela a dispus că averea sa este în proprietatea regelui Ahab ?! L-a ucis Dar a avut probabil moștenitori. Unde au fost ei ? DUMNEZEU -A văzut Însă totul și -ne vede pe toți… Fiindcă suntem Proprietatea SA !!!😃😃😃

  • rodi
   iul. 26, 2016 @ 21:19:39

   Dumnezeu sa ne ajute, ca nu e usor sa actionam cu bunatate cand ni se face rau sau o nedreptate. Si asta se intampla tot mai des, chiar si intre crestini. Dar, prin puterea care vine de la Domnul vom putea sa raspundem raului cu bine si chiar cu dragoste.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: