Mircea Lubanovici Comunicat de presă Ref: CUM PUTEŢI VOTA ÎN STRĂINĂTATE LA ALEGERILE PARLAMENTARE 2016

Deputat Diaspora Mircea Lubanovici 2

Presedinte-Comisia pentru romanii din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor

Comunicat de presă
Ref: CUM PUTEŢI VOTA ÎN STRĂINĂTATE LA
ALEGERILE PARLAMENTARE 2016

Pentru scrutinul privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului României de la finalul acestui an cetăţenii români cu DOMICILIUL sau REŞEDINŢA în străinătate vor putea să îşi exercite votul fie prin corespondenţă, fie la una din secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate.

Pentru a vota simplu, comod şi sigur a fost înființat Registrul Electoral unde trebuie să se înscrie cei care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secție de votare organizată în apropierea locuinței.

ATENȚIE! Conform legislației în vigoare ALEGĂTORII care NU se înscriu în Registrul Electoral vor putea vota NUMAI la secţiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe. Condiţia pentru a vota în străinătate este să aveţi domiciliul sau reşedinţa în străinătate; Turiştii nu pot vota în străinatate la alegerile parlamentare!

PENTRU A VOTA ÎN CONDIŢII OPTIME
ÎNSCRIEȚI-VĂ ÎN REGISTRUL ELECTORAL !

PAŞI DE URMAT pentru înscrierea în Registrul Electoral:

1. Descărcaţi Formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral (alăturat) sau de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiuneawww.mae.ro/parlamentare-2016;
2. Completaţi formularul cu datele dvs. şi bifaţi una dintre cele două opţiuni:
OPŢIUNEA 1 – PENTRU VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ
OPŢIUNEA 2 – PENTRU VOTUL LA SECȚIA DE VOTARE SPECIALĂ

Atenţie! În cazul în care DATELE furnizate sunt ERONATE sau INCOMPLETE, NU veţi fi înscris în Registrul Electoral! În acest caz, puteţi vota doar la una din secţiile organizate pe lângă sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare sau institutelor culturale românești din străinătate.

3. Semnaţi şi dataţi cererea;

4. Anexaţi la cererea de înscriere:
– dacă aveţi DOMICILIUL în străinătate – o copie a paşaportului românesc (valabil) cu menţionarea statului de domiciliu;
– dacă aveţi REŞEDINŢA în străinătate – o copie a actului de identitate românesc (valabil) şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

5. Depuneţi personal sau transmiteţi prin poştă cererea de înregistrare şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă;

6. Verificaţi dacă solicitarea de înscriere în Registrul Electoral a fost realizată.
După 5 zile de la expirarea termenului de depunere a cererilor de înscriere în Registrul Electoral, puteţi verifica on-line, la www.registrulelectoral.ro, dacă solicitarea dvs. a fost validată.
Perioada de înscriere a început la 1 aprilie 2016 şi se încheie aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor.

ALEGEŢI CUM DORIŢI SĂ VOTAŢI:

1. PRIN CORESPONDENŢĂ

– Este necesar să vă înscrieţi în Registrul Electoral
Dacă aţi optat pentru votul prin corespondenţă şi aţi primit plicul cu buletinul de vot, nu veţi putea vota la secţia de votare

Alegătorii care şi-au exprimat optiunea de a-şi exercita votul prin corespondenţă vor primi prin Poşta Româna, cu confirmare de primire, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, următoarele documente necesare votării:
– Un plic exterior autoadresat;
– Un plic interior;
– Un autocolant cu menţiunea „votat”;
– Certificatul de alegător;
– Buletinul de vot prin corespondenţă;
– Instrucţiuni privind exercitarea dreptului devot, inclusiv TERMENUL în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată.

Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare votării prin corespondenţă NU îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul unei secţii de votare.

2. LA O SECŢIE DE VOTARE SPECIALĂ, ÎNFIINŢATĂ LA CEREREA ALEGĂTORILOR ÎN APROPIEREA LOCUINŢEI

– Este necesar să vă înscrieţi în Registrul Electoral

Alegătorii care au fost înscrişi în Registrul Electoral cu opţiunea de a-şi exercita votul la o secţie de votare înfiinţată la cerere vor putea vota numai la secţia la care vor fi arondaţi, nu şi la cele organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale.
Secţiile de votare speciale din străinătate se pot infiinţa dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
– Dacă în Registrul Electoral s-au înscris cel puţin 100 de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau grupul de localităţi respectiv;
– Dacă există acordul autorităţilor din ţara respectivă.
La secţiile de votare speciale vor putea să îşi exercite dreptul de vot numai alegătorii care s-au înscris în Registrul electoral şi au fost arondaţi secţiilor respective.

3. LA SECŢIILE DE VOTARE ORGANIZATE LA SEDIILE MISIUNILOR DIPLOMATICE, OFICIILOR CONSULARE ŞI INSTITUTELOR CULTURALE ALE ROMÂNIEI ÎN STRĂINĂTATE

La aceste secţii vor putea vota alegătorii care nu s-au înscris în Registrul electoral.

Pentru orice detalii privind Votul la Alegerile Parlamentare din 2016 vă rugăm să nu ezitați să ne scrieți la adresa de e-mail: info.colegiul3diaspora@gmail.com

Departamentul de comunicare
26 iulie 2016

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari