Din ISTORIA BISERICII PENTICOSTALE – VIDEO – 20 ani de la inaugurarea bisericii Betania din Sintereag, jud Bistrita – reportaj AOTV

VIDEO - 20 ani de la inaugurarea bisericii Betania din Sintereag, jud Bistrita 2

..ani de zile, credinciosii traversau un riu ca sa mearga la biserica pentru ca nu exista inca pod in Sintereag…

În 2014, biserica penticostală Betania din comuna Șintereag, jud. Bistrița a împlinit două decenii de la data inaugurării acestui locaș de închinare. Istoria acestei biserici își are rădăcinile din anii 50, când trei familii de credincioși s-au mutat în comuna Șintereag punând bazele unei mici adunări.

Au fost începuturi timide, puternic descurajate de autoritățile comuniste de la acea vreme. În anul 1951, familile Baban Petru, Sigartău Ioan și Sigartău Ioan (Ostașul) se stabiliseră în comuna Șintereag. În localitate nu era nicio biserică evanghelică locală, nici alți credincioși cărora să li se alăture. Formarea și dezvoltarea unui grup de rugăciune era însă necesară și de dorit. Iată de ce, după mai multe dezbateri cele trei familii au decis să se întâlnească în casa fratelui Sigartău Ioan (Ostașul). Săptămânal, în zilele de joi și de duminică, uneori și mai des, familiile menționate au continuat să se întâlnească în vreme de ani buni.
Nu o singură dată au avut de-a face cu presiuni din partea autorităților comuniste, chiar și cu abuzuri.

VIDEO - 20 ani de la inaugurarea bisericii Betania din Sintereag, jud Bistrita 1

20 ani de la inaugurarea bisericii Betania din Sintereag, jud Bistrita

Pentru edilii locali de la acea vreme era de neconceput existența unei adunări de pocăiți în localitate. Erau vremuri tulburi când multe regiuni din Republica populară România se reorganizau administrativ, iar comuna Șintereag fusese integrată în alt raion fiind condusă de un comitet administrativ provizoriu.
În acest context, întâlnirile unui grup de credincioși în casa familiei Sigartău Ioan erau privite cu ostilitate. Gavril Sigartău, unul dintre membri actualei biserici penticostale Betania, depănând amintiri din acei ani, își amintește cum într-o duminică, secretara de partid de atunci a dat buzna în casa fratelui Sigartău Ioan însoțită fiind de un echipaj al miliției locale. I-a amenințat pe cei prezenți și a încercat să-i intimideze. În ciuda împotrivirilor existente, micul grup de credincioși a crescut numeric. Presiunile autorităților au continuat și au culminat în anul 1960, când în contextul unei noi legi promulgate au fost interzise întâlnirile acestui grup sub pretextul neîntrunirii numărului de membri admis prin lege.

Odată cu primirea autorizației de funcționare în 1990, comunitatea creștină din Șintereag a demarat lucrările de construcție la un locaș de rugăciune. În primăvara anului 1994 a avut loc inaugurarea clădirii bisericii penticostale Betania din Șintereag. La această construcție au pus umărul rând pe rând alături de echipa de zidari, tineri și bătrâni, femei dar și copii, fiecare aducându-și aportul în mai mare sau mai mică măsură, astfel încât construcția care se vede să fie primitoare. Păstorii care au avut în grijă biserica în această perioadă au fost: Ștefan Blaga, Victor Cîmpean și Vasile Bujor. Cei care vin la această biserică vor avea posibilitatea să cunoască o comunitate creștină dinamică, activă, interesată să îl facă pe Hristos cunoscut.

O productie Studio Speranta. Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 629 – 7 august 2016. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: