Lumea islamica are un slogan: „Sambata ucidem evreii, iar duminica, crestinii”

Lumea islamica are un slogan, „Sambata ucidem evreii, iar duminica, crestinii”

Lela Gilbert este autoarea cărții „Saturday People, Sunday People”. Recent, ea a stat de vorbă cu corespondenta Julie Stahl și i-a explicat sensul acestui titlu.

Ai scris o carte care se numește „Saturday People, Sunday People”. Ce înseamnă titlul?

Este un slogan în lumea musulmană, islamică, care spune că întâi vine sâmbăta și apoi duminica. Mai exact, sâmbătă ucidem evreii, iar duminică, creștinii. În cartea mea, este o fotografie cu un steag care are aceste cuvinte scrise pe el, în limba arabă. În cartea mea, spun că aproape un milion de evrei au fost expulzați de pe teritoriile musulmane în perioada 1948-1970. În prezent, aceleași țări ucid și expulzează creștinii. Istoria se repetă. Am vrut să scriu despre povestea care stă în spatele ambelor comunități.

Vorbind despre persecuțiile creștinilor, ne gândim la ce se întâmplă în ultimii ani. Însă creștinii din Orientul Mijlociu sunt persecutați de multe decenii încoace.
Orice teritoriu care e sub autoritatea regimurilor totalitare sau sub autoritatea sistemelor religioase care nu acceptă ideea că alții sunt egalii lor, va avea parte de persecuții. Islamul a ieșit în evidență în ultimele decenii. În timpul Imperiului Otoman, erau pogromuri în rândul evreilor și al creștinilor. Acest lucru s-a agravat, în lumea musulmană, în special.
De ce crezi că Biserica din Occident a fost în mare parte tăcută sau nu a arătat interes față de ce se întâmplă cu frații și surorile lor din Orientul Mijlociu și din restul lumii?

Cred că există mai multe motive. În primul rând, creștinii din Occident au o perspectivă foarte îngustă despre ce înseamnă să fii creștin și despre închinare. Există multe biserici cu tradiție care sunt persecutate acum, cum ar fi Biserica Asiriană, unele biserici ortodoxe, unele romane-catolice. Există anumiți oameni în Occident care nu îi consideră creștini, chiar dacă au un cuțit la gât și rostesc numele lui Isus. Trebuie să ne rugăm. Creștinii nu se prea mobilizează pentru că ei nu lucrează în unitate, spre deosebire de evrei care, în ciuda faptului că sunt împrăștiați și că au dispute cu privire la unele lucruri, lucrează în unitate când oamenii sunt puși în pericol, mărșăluiesc în Washington, în New York…

Ce poți spune despre creștinii care și-au părăsit căminele? Care este situația lor în prezent?
Când au fugit de acasă, au rămas doar cu hainele de pe ei. Mulți dintre ei nu mai au absolut nimic. Nu mai au nicio identitate. Acești oameni au fost afaceriști, profesori, învățători. Ei au pierdut tot! Nimeni nu-i vrea. Mulți dintre ei vor să rămână în zonă și să reconstruiască comunitatea creștină din Câmpia Ninive, care e locul de naștere al creștinismului. Alții vor să o ia de la început, nu vor să mai fie expulzați din satele sau orașele lor. Mulți dintre ei au fost nevoiți să fugă de mai multe ori. Există milioane de refugiați. Occidentul nu prea își dă interesul. America și țările vestice nu fac prea multe pentru creștini. Procentajul celor care sunt acceptați este mai mic de 5%.

Care crezi că este motivul?
Administrația americană din prezent nu e amabilă fața de creștini, ca niciodată până acum.
Au existat anumite acuzații la adresa administrației Bush cu privire la războaiele din aceste regiuni cum că acestea au stârnit totul. În timpul administrației actuale, încercările de a-i ajuta pe creștini sunt tot mai puține, iar totul pornește de la cap.

Care crezi că este viitorul creștinismului în Orientul Mijlociu, locul său de origine?
Nu am un răspuns. Nu știu! Dumnezeu poate să Își ducă poporul oriunde vrea El. Sunt anumite locuri unde creștinismul a dispărut. Așadar, nu pot să răspund la această întrebare. Nu pot decât să zic că ar trebui să îi sprijinim pe cei care vor să rămână și ar trebui să-i sprijinim pe cei care vor să plece, fără să le impunem ce trebuie să facă. Aceasta este părerea mea. Am stat de vorbă cu reprezentanți din ambele tabere. Există o dispută cu privire la acest subiect. Cred că trebuie să ne rugăm pentru ei și dacă putem să îi ajutăm cu bani, cu provizii, în construcții, cu orice, ar trebui să o facem.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 139 – august 2016 – ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: