In memoriam: Cristian Silaghi 22 noiembrie, 1982 – 10 august, 2016

Cristian Alina Silaghi Love

In memoriam: Cristian Silaghi 22 noiembrie, 1982 – 10 august, 2016

Nori negri s-au abătut asupra celui mai însorit stat din SUA, marţi 9 august, 2016, umbrind seninătatea unei familii fericite de români din Phoenix, Arizona.

CristiSilaghi

Cristian Silaghi ajunsese acasă la ora 15:00 dintr-o „cursă” de la New York (deţinea un business de transporturi maşini), când prin minte îi trece gândul să-l viziteze pe vecinul Bill, un medic veterinar, prieten de familie. Era aproximativ ora 16:30. „Ce face Bill?” o întreabă Cristi pe Mary, soţia vecinului, care se afla în faţa porţii în momentul în care se îndrepta spre casa lor. „A intrat în siloz de ceva vreme şi nu s-a mai întors. Îl tot sun pe celular dar nu răspunde. Se aude telefonul sunând dar niciun răspuns. L-am trimis pe asistentul lui să vadă ce se întâmplă dar nici el nu a ieşit”. Mary tocmai apelase numărul de urgenţă 911.

Dr. William Tryon (Bill) opera cabinetul veterinar pe proprietatea pe care locuia, care deţinea un teren mare, similar cu cel al familiei Silaghi. Aici veneau clienţi cu diverse animale. În curte, Dr. Tryon avea o magazine subterană (un fel de siloz) adânc de 8,5 metri, unde se pare că ţinea grâne.

Cristi era un om săritor, un suflet mare, gata să ajute la nevoie, pe oricine, oricând. Aşa că, fără ezitare a făcut pasul fatidic coborând şi el pe scară în siloz. La aproximativ patru minute după aceea a sosit echipa de pompieri. Victimele au fost duse la spital cu elicopterul. Bill deja decedase. Cristian suferise, se pare, un atac cerebral (sau de cord), dar din păcate nu a mai putut fi reabilitat şi puţin după miezul nopţii, miercuri, 10 august, a părăsit această lume.

Potrivit agenţiei federale OHSA (Occupational Safety & Health Administration) atmosfera normală conţine între 20.8 şi 21% oxigen. Tot ce este sub 19,5 % este considerat „deficienţă de oxigen”. În cazul de faţă, nivelul de oxigen era doar de 4 % la punctul cel mai jos al gropii (silozului). Pompierii din Phoenix au declarat că, atunci când grânele intră în contact cu apa, reacţia cauzează emiterea unor gaze care dispersează oxigenul. “The Brain Injury Foundation” susţine că procesul de deteriorare ireversibilă a creierului începe la 5 minute după ce o persoană nu mai primeşte oxigen. Incidentul din Nordul oraşului Phoenix este încă sub investigaţie. Una dintre posibilităţi este că, datorită lipsei de oxigen, victimele ar fi leşinat sau chiar căzut de pe scara în timpul coborârii în subteran. În Arizona avusese loc recent o inundaţie, în urma căreia apa pătrunsese în pivniţă.

CristiAlinaFam5

În timp ce televiziunile de ştiri din Arizona îl prezintă pe Cristian Silaghi ca pe un erou, care şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să-i salveze pe alţii, familia se află în stare de şoc. În urma lui a rămas soţia Alina (30 de ani) şi cele două fetiţe: Christine Briana (8 ani) şi Natalie Anemarie (4 ani).

Cu lacrimi în ochi Alina relatează: „Luni, când a venit din ultima cursă, s-a dat jos din maşină şi i-am văzut faţa cum radia de bucurie… Avea faţa luminată parcă de o lumină cerească. Ne-am îmbrăţişat şi s-a uitat mai lung la mine şi mi-a zis: «Eşti aşa de frumoasă iubire!». Am zis «Mulţumesc!» dar el a mai repetat o dată «Iubire eşti foarte, foarte frumoasă». Ne este foarte greu să acceptăm situaţia aceasta dar suntem Fetitele_lui_Cristiîncredinţaţi că într-o zi vom fi toţi împreună. Lui Cristi îi plăcea să le alinte pe fete spunându-le «prinţesele lui tati». Erau dimineţi în care el era plecat în cursă la New York şi Natalie şi Christine luau telefonul meu ca să îl sune pe tata. Ori de câte ori îl sunau fetele avea o dragoste şi duioşie în vocea lui şi avea foarte mare răbdare să le asculte pe fiecare dintre ele, tot ceea ce ele doreau să îi povestească. Când le răspundea la telefon le spunea «iubitele lui tati»”.

Cristian Silaghi s-a născut la 22 noiembrie, 1982 la Satu Mare. Părinţii săi, Gheorghe şi Maria Silaghi, au avut şapte copii, 4 băieţi şi 3 fete: Maria, Beniamin, Samuel, Ligia, Dorin, Cristian şi Tabita. Cristi a fost cel de al şaselea copil al familiei. Gheorghe Silaghi (tatăl lui Cristi) născut în Homorodul de Sus, Satu-Mare (în 1950), a lucrat ca brutar şi maistru brutar timp de 32 ani la fabrica de pâine din Satu Mare. În anul 1998 emigrează în SUA şi se stabileşte cu toată familia în Phoenix, Arizona. Cristian avea pe atunci 15 ani. S-a integrat uşor la şcoală, a învăţat limba engleză iar apoi a avut diverse locuri de muncă. A fost pasionat de fotografie, desen şi muzică.

Cristian Alina SilaghiPe 22 mai 2005 Cristian se căsătoreşte cu Alina Ana-Maria Perţe, din Oradea, (absolventă a liceului „Mihai Eminescu”), o fată frumoasă, pasionată de muzică. A cântat în corul de tineri şi în grupul de worship la biserica penticostală „Speranţa” din Oradea. Alina mai are două surori, ea fiind cea mai mică. Sora ei mai mare, Emilia (căsătorită cu Emil Pop, ambii bihoreni) a venit în SUA în anul 2000, când era studentă în anul 5 la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Cealaltă soră, Daniela Lucaci, locuieşte în Oradea dar acum se află în vizită SUA, a venit la înmormântare. Părinţii Alinei, Emanuel şi Florica Perţe, sunt stabiliţi în Phoenix.

Cele două familii, numeroase, după cum se vede, s-au integrat perfect în viaţa americană, trăind în armonie. Desigur, purtând în suflet nostalgia locurilor natale!

După căsătorie, Cristian şi Alina au fost foarte activi în grupul de worship al bisericii „Happy Valley” din statul Marelui Canion. Cristi cânta la chitară şi mai ales la chitară bas. De asemenea, era captivat de tehnologie: ştia să repare aproape orice „device” (computer, tabletă, celular etc). Nu de puţine ori oferea celor apropiaţi „asistenţă tehnică” prin telefon, explicând cu răbdare cum să programeze un model nou de telefon sau să instaleze o nouă aplicaţie.

Crisana articol Cristian Silaghi„Am avut aşa de puţin timp alături de el aici pe pământ. Aceşti 11 ani împreună mi se par acum secunde”, a declarat Alina cu lacrimi în ochi la una din televiziunile americane. Demn de notat este şi îndurerarea nepoatei Jennifer, de 15 ani, fiica Emiliei Pop (sora Alinei) care a dat un interviu impresionant unui post local de televiziune din Arizona despre ceea ce înseamnă pentru familie pierderea unchiului ei, Cristian Silaghi.

Priveghiul va avea loc vineri, 26 august, orele 19:00 (7:00 pm) la biserica „Happy Valley” Christian Church, la adresa 25435 N 15th Ave, Phoenix, AZ 85085. Serviciul de înmormântare va avea loc sâmbătă, 27 august, ora 10:00 dimineaţa, la Arrowhead Memorial Gardens 21000 N 75th Ave, Glendale, AZ 85308.

Comunitatea românească din Phoenix este alături de familiile Silaghi şi Perţe în aceste momente grele. Dumnezeu să le mângâie inimile îndurerate!

Octavian D. Curpaş

Phoenix, Arizona

Cotidianul Crisana din Oradea, editia de  23 august, 2016 – http://www.crisana.ro/

Familia Silaghi

8 comentarii (+add yours?)

 1. Mike Olari
  aug. 22, 2016 @ 23:29:02

  Reblogged this on DREPTATE ÎN DRAGOSTE.

 2. douavieti2015
  aug. 23, 2016 @ 11:53:40

  O mare pierdere pentru pamant…
  Domnul s-o intareasca pe Alina… El este aparatorul vaduvelor si orfanilor! Numai noi sa ne trezim si sa realizam ca Domnul lucreaza prin oameni, probabil 90% prin copiii Lui! Lucreaza si prin oameni din lume, insa noi suntem direct responsabili de cauzele Domnului pe care le aduce inaintea noastra…

  Citind ce ati postat si vazand pozele pe care le-ati afisat, vad o asemanare izbitoare cu alte 3 cupluri ale caror vieti le-am citit.
  Asemanare intr-o dragoste autentica, fierbinte si neprefacuta de Dumnezeu, sotie, copii, oameni.
  Asemanare in faptul ca Domnul i-a luat pe acestia foarte devreme Acasa.
  Asemanare in faptul ca fiecare din ei a avut o moarte neobisnuita, violenta chiar.

  Viata lui Marius Grocea este povestita de vaduva lui, Marcela Gorcea in cartea „O viata sub semnul slujirii”.
  Viata lui Keith Green este povestita de vaduva lui, Melody Green in cartea „Fara compromis”.
  Viata lui Jim Elliot este povestita de vaduva lui, Elisabeth Elliot in cartea „Umbra Celui atotputernic”.

  N-am putut sa nu ma intreb in lacrimi, dupa fiecare carte: oare de ce? Si o fac si acum, intr-o tacere plina de reverenta inaintea lui Dumnezeu care este suveran! Insa inima mea sopteste: Tata, de ce pe ei?… Nu vezi cat sunt de frumosi? Nu vezi cat de putini ai ca ei pe pamant? Iar Tata imi raspunde de fiecare data soptind: Pai tocmai asta e, ca Mi-e atat de drag cand il vad, ca nu mai pot rabda sa ajunga pana la batranete…

  Nu stiu daca a fost un raspuns real al Domnului, sau daca inima mea l-a fabricat incercand sa gaseasca o logica la aceste asemanari izbitoare din vietile acestor oameni cu o dragoste CEREASCA, insa parca incep acum iar sa cred ca asta e: Tata nu mai poate de bucurie cand ii vede (Tefania 3:17)…

  Intuind sarbatoarea din cerul care i-a primit cu bratele deschise, situatia este minunata: ei sunt deja Acasa!
  Privind la GOLUL deplin lasat in urma lor, situatia pare una grozava pentru cei ramasi. Si suferinta, oricat de mare, este de INTELES…
  Si nimeni sa nu spuna ca un crestin nu trebuie sa sufere, caci stie ca cel drag e in cer, pentru ca cine zice asa, inca nu a pierdut pe cineva… Si nu are nici intelepciune.
  Suferinta are atatea fatete! Cine nu sufera, nu a iubit.

  Dar Domnul face rana, si tot El o vindeca…
  Iar noi nu intelegem de ce e asa…

  Cuvintele sunt insa de prisos… Ce poti sa spui vaduvei unui astfel de om?… Cand ea insasi e o femeie RARA…

  Domnul sa aduca vindecare sufleteasca Alinei si fetitelor, iar noua intelepciune si dragoste, rugaciuni si fapte…
  Domnul sa fie inaltat prin viata lor… trei…., iar parintii si fratii lui Cristian sa fie mangaiati de Domnul! La fel si parintii si surorile Alinei!

  • rodi
   aug. 23, 2016 @ 13:02:02

   foarte frumos ai scirs… ca de obicei. Multumim si Domnul sa ne asculte rugaciunile pentru familiile greu incercate si sa ne ajute sa invatam si noi sa pretuim timpul care ni l-a dat tuturor aici pe acest pamant, in familiile noastre, ca este foarte scurt si cand Domnul cheama acasa, doar amintirile raman pana in ziua revederii.

 3. douavieti2015
  aug. 23, 2016 @ 13:32:23

  Amin!

 4. Trackback: Scrisoarea Alinei Silaghi despre cel care a fost sotul ei, Cristian Silaghi – In Loving Memory of My Dear Husband | agnus dei - english + romanian blog
 5. Trackback: VIDEO – Serviciul de PRIVEGHI Cristian Silaghi | agnus dei - english + romanian blog
 6. Trackback: Petru Lascau – Furtuna de foc va veni peste fiecare dintre noi… | agnus dei - english + romanian blog
 7. Trackback: Serviciul de Priveghi – Cristian Silaghi – Phoenix, Arizona | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: