Moartea in biserici? Lazar Gog

Lazar Gog

2 Imparati 4:38-41

38 Elisei s-a întors la Ghilgal*, şi în ţară bântuia o foamete**. Pe când fiii prorocilor şedeau† înaintea lui, a zis slujitorului său: „Pune oala cea mare şi fierbe o ciorbă pentru fiii prorocilor!”
39 Unul din ei a ieşit pe câmp să culeagă verdeţuri; a găsit viţă sălbatică şi a cules din ea curcubete1 sălbatice, până şi-a umplut haina. Când s-a întors, le-a tăiat în bucăţi în oala cu ciorbă, căci nu le cunoştea.
40 Au dat oamenilor acelora să mănânce. Dar, cum au mâncat din ciorba aceea, au strigat: „Omule al lui Dumnezeu, moartea* este în oală!” Şi n-au putut să mănânce.
41 Elisei a zis: „Luaţi făină.” A aruncat făină* în oală şi a zis: „Dă oamenilor acestora să mănânce.” Şi nu mai era nimic vătămător în oală.

Ce istorie interesanta. Ce minune mare din partea lui Dumnezeu. Ce lucruri profunde putem sa invatam si in aceste zile, din acest eveniment care s-a petrecut in timpul profetului Elisei. In scoala profetica era un fel de seminar, daca vreti, de Institut Biblic, pe care profetul Elisei il conducea  si in care pregatea lucratori pentru campul misionar din Israel si din Iuda. Pentru ca traim intr-o vreme de mare apostazie, apostazie spirituala, este foamete spirituala, nu numai foamete in tara, cum spune aici- foamete naturala, fizica. Nu uitati ca suntem in perioada in care la Betel, in Israel, s-a instituit un Institut Teologic, o scoala biblica, un seminar care sa invete idolatria. Sa invete slujirea celor doi vitei de aur, un seminar care sa pregateasca pe Israel, sa-l departeze de Dumnezeu. Asa cum v-am vorbit la vremea potrivita, dintre studentii acestia (cred eu) de la Betel, de la scoala lui Ieroboam, au fost tineri care s-au ridicat impotriva profetului Elisei cand au strigat dupa el:„Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!”2 Imparati 2:23  Si bineinteles, ca tinerii acestia, in toata puterea, deci, oameni maturi, chiar daca spune ‘niste tinerei’, este vorba despre o terminologie ebraica care vorbeste despre tineri adolescenti trecuti deja de adolescenta. Acestia, nu numai ca au strigat dupa Elisei. Insa, dupa comportamentul care l-au avut este limpede ca au vrut sa il linseze. De aceea, Elisei s-a intors spre ei si  a chemat numele Dumnezeului sau impotriva lor, pedepsandu-i cu moartea, in cazul de fata, 45 de studenti din acestia de la scoala lui Ieroboam.

Iata, in istoria noastra, profetul Elisei, impreuna cu scoala lui biblica, cu proorocii, cu fiii proorocilor, sunt intr-un loc unde sa studieze si fiind foamete, a venit si timpul sa manance, profetul Elisei a pus pe slujitorul lui, posibil Gehazi,  sa pregateasca acestor studenti in teologie o ciorba. O hrana. Ceva simplu, dar hranitor. Slujitorul lui Elisei, se vede ca a pus oala de ciorba, sa pregateasca toate lucrurile, Unul dintre fii proorocilor s-a dus sa culeaga ceva verdeturi si se vede ca neconsultanduse cu nimeni, a adus niste dovleac salbatic foarte otravitor pe care l-au pus in ciorba. Si evident ca atunci cand au vrut sa manance, au remarcat imediat ca ceva este rau cu mancarea aceasta. Ce-au putut sa remarce? Este posibil, culoarea ciorbei din pricina otravii care a fost puse acolo. Este posibil ca gustul si mirosul ciorbei i-a alertat imediat. ori este posibil ca efectele otravii deja au inceput sa se vada in cativa dintre studenti pentru ca probabil sau comportat cu convulsii si cu manifestari care sunt tipice otravirii si imediat si-au dat seama si au zis: moartea este in oala. Elisei a luat nota de lucrul acesta si bineinteles, inspirat de Duhul Domnului, a  intervenit imediat ca sa rezolve problema. Si toti acesti oameni ai lui Dumnezeu sa fie salvati de la moarte si ciorba, mancarea sa fie buna de acoale incolo.

Care poate sa fie aplicatia practica pentru biserica Domnului de astazi dintr-o intamplare de felul acesta? Aplicatia este mare. Noi venim la Casa Domnului sa ne hranim. Venim la Casa Domnului sa ne rugam. Venim la Casa Domnului pentru rugaciune, pentru inchinare in cantare. Insa Casa Domnului, ca si ciorba asta a proorocilor, poate sa se gaseasca in pericol de foarte multe ori datorita nevegherii. Se vede ca slujitorul acesta a lui Elisei n-a vegheat asupra pregatirii mancarii. De asemenea, aici in Casa lui Dumnezeu, se poate intampla in biserica locala oriunde in lumea aceasta cand nu este veghere. Se poate intampla oriunde in lumea aceasta.

Diavolul isi trimite slujitorii lui despre care Biblia spune ca:

  • Se prefac in ingeri de lumina – 2 Corinteni 13:14.
  • Se prefac in slujitori ai neprihanirii – 2 Corinteni 13:15
  • Vin si isi arunca otrava aici invatatori mincinosi, prooroci mincinosi, cantareti lepadati de Domnul. Oameni care pe din afara pot sa para foarte piosi, foarte evlaviosi. Insa, in lucrarea pe care o au, sa fie foarte otravitori si sa duca la nimicirea bisericii, la nimicirea lucrarii Domnului, la imprastierea unui grup de rugaciune, a unui grup de inchinare, la nimicirea unei biserici, la frangerea si la dispersarea lucrarii lui Dumnezeu. Este lucrarea celui rau pe care a facut-o dintotdeauna si o face si astazi.

MOARTEA IN BISERICI?

In cazul lui Elisei, moartea a fost acolo in oala, in oala aceea cu ciorba, cu hrana. Dar, moartea spirituala se poate intampla de multe ori si in biserici. De aceea este nevoie ca poporul Domnului sa fie un popor vegheatorin toate timpurile. Un popor care sa se uite bine la locul unde se afla, la locul unde traieste, la slujitorii pe care-i are, la liderii pe care-i are, la cantaretii pe care-i are, la cei ce ne viziteaza, la cei ce vin in Casa lui Dumnezeu si vor ca sa aiba cuvantul lor si spusa lor in Casa Domnului pentru ca sunt tot felul de oameni.

Imi aduc aminte ca intr-o imprejurare, intr-o duminica, o familie m-a abordat. Incepuse sa vina la biserica. Si venise cateva duminici sistematic. Si in aceasta duminca, m-au abordat si au spus: „Frate Gog, ati vorbit cu noi. Ati observat ca venim mai regulat in ultima vreme, aici la biserica.” Si am zis: „Da. Am observat si ma bucur. Cu ce v-as putea eu ajuta?” i-am intrebat. Uitati ce mi-au zis: „Stiti ce? Noi ne facem membrii aici la biserica, daca schimbati asta, schimbati asta, schimbati asta..” si mi-au pus vreo 5-6 puncte pe care vroiau ei sa le introduca in biserica. M-am uitat direct in ochii lor si am spus: „Nu in biserica aceasta.” Pentru ca noi nu intoarcem 500 de oameni dupa o persoana. Si nu dam peste cap o biserica dupa ideile nimanui, pot sa vina ei coborati din cer. Nu au mai venit niciodata de atunci. Poate veti zice: „Nu ati vorbit bine cu ei, frate Gog.” Ba da, cred ca am vorbit bine pentru ca nu ne trebuia otrava lor. Sa si-o manance singuri, ori mai degraba, sa se pocaiasca.

Nevegherea, si in aceste zile, poate sa aduca probleme in biserici. Poate sa aduca probleme la cercurile de rugaciune. Poate sa aduca probleme in grupurile de inchinare. Si poate sa destabilizeze lucrarea lui Dumnezeu. Sa ne uitam la trei lucruri care rezulta din teztul nostru pentru ca sa stim sa le putem aplica la biserica si la viata noastra de slujire din aceste timpuri….

Din primele 12 minute, mai sunt aprox 35 de minute-

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: