Senatorii Ben-Oni Ardelean si Titus Corlatean la Ambasada României în Canada, Ottawa – întâlnire cu diaspora

Ambasador Maria Ligor, Ambasada României în Canada, Ottawa – întâlnire cu diaspora in mai 2016: Invitati senatorii Ben-Oni Ardelean si Titus Corlatean . Discutie: frontiere, Ucraina, drepturi garantate pentru romani, adoptii internationale, asistenta consulara…

Fragmente din discutie: Este recomandat sa ascultati discutia, conversatia (totdeauna) se intelege mult mai bine ascultand-o, decat citind-o.

TITUS CORLATEAN:

Am discutat cu Ministerul de Externe si i-am spus, treaba asta (adoptia internationala) – este asistenta consulara, dar este mult mai mult. Eu, personal, poate fi o solutie mai geniala decat am sugerat eu, dar, intentionam, ca sa fim cinstiti, sa fac o interpelare catre actualul prim ministru in care sa il intreb sau sa-i sugerez niste lucruri. Pentru ca astfel de situatii implica si asistenta consulara, dar implica mai ales pentru ambasada, consul, cei care se zbat in tara respectiva, sa-i ajute. Implica si aspecte care tin de cunoasterea legislatiei  din tara respectiva. Implica si o contributie a autoritatii de Protectia Copilului din Romania care are expertiza pe acest tip de  lucruri, care are relatii de cooperare  cu celelalte autoritati din celelalte tari. Si care are canale de comunicare, are formule de a propune solutii alternative. De exemplu, reintoarcerea in familia largita, la o matusa… si astfel incat tot la parinti se intorc. Si eu le-am propus constituirea unei- o entitate, o unitate in Ministerul de Externe. Daca sunt aspecte mai delicate ai consulii, ai partea consulara, ai reprezentarea diplomatica.

Dar, in acea entitate  sa fie detasati unul, doi magistrati care sa fie specializati in dreptul familiei, de exemplu. Specialistii din Ministerul de Externe care cunosc tratate internationala, ca Romania a avut o contributie prin modul in care s-a manifestat sa accelereze ratificarea conventiei. Si atunci se va creea baza reintoarcerii copilului in familia largita. Deci, ideea este ca este nevoie de o unitate interdisciplinara de la diferite institutii care sa stie gestiona, sa vina cu propuneri , instructiuni foarte clare catre ambasada. Si daca este nevoie, bine inteles, sa apeleze la parlament. Noi suntem la politica externa. Dar, de fapt, asta tine de comisiile de drepturile omului. Tine poate de comisia care este in cele doua camere privind romanii din afara. Noi ne-am miscat ca nu mai stam sa asteptam sa pierdem vremea. Ne-am miscat pe canal diplomatic, politic si ne-am dus si am discutat cu oamenii care stiam ca au o influenta, in ideea de a ajuta. E nevoie de o chestiune integrata acasa. Deci, sa revenim la chestiunea asta: o unitate integrata, cu specialistidin diferite domenii care sa stie foarte clar, sa dea instructiuni- ce0i de facut? Ce-i de cerut? Ce legislatie functioneaza….

[….] In Norvegia n-am gasit (experti avocati romani). Acolo au fost avocati norvegieni si un faimos luptator pentru drepturile omului. A lucrat exceptional. A castigat cateva procese impotriva statului norvegian si dupa aia, frumos, i s-a tras licenta de avocat.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: