Programul de Vineri seara din Chicago la – A 48-a Conventie a Bisericilor Penticostale SUA si Canada – Mesaj Nelu Filip, Corneliu Birsan

Programul de vineri in reluare – 

Mesaj Pastorul Nelu Filip, Biserica Maranatha Phoenix, Arizona – La minutul 1:39:30

Mesaj Pastorul Corneliu Birsan, Kitchener, Canada – La minutul 3:05:00

 

FORMAREA BISERICII – Nelu Filip

NELU FILIP Conventie Chicago 2016

FORMAREA BISERICII – Nelu Filip

Biserica este singura institutie care se uita inspre trecut si trebuie sa semene cu cea din trecut. Bserica nu este o institutie umana, biserica este a lui Hristos.

Biserica locala, la randul ei, este formata din credinciosi. Acesti credinciosi, conform unor statistici, sunt credinciosi nascuti din nou, pe care-i numim duhovnicesti. Si sunt credinciosi care nu-s nascuti inca din nou si pot sa fie crestini firesti. Acestia impreuna totalizeaza biserica. Marea problema a bisericii este atunci cand sunt mai multi crestini firesti decat crestini duhovnicesti. Cea mai grava problema a bisericii noastre de astazi este ca avem mai multi crestini firesti decat crestini duhovnicesti. Si mai grav, cand crestinii firesti ajung in pozitii eclesiastice. 

FORMAREA BISERICII Ioan 1:1-14

1 La început era* Cuvântul, şi Cuvântul era cu** Dumnezeu, şi† Cuvântul era Dumnezeu††.
2 El* era la început cu Dumnezeu.
3 Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El.
4 În El* era viaţa, şi** viaţa era lumina oamenilor.
5 Lumina* luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o.
6 A* venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan.
7 El* a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el.
8 Nu era el Lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină.
9 Lumina* aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om venind în lume**.
* Ioan 1:4; Isa 49:6; 1 Ioan 2:8; ** Ioan 1:3; Evr 1:2; Evr 11:3;
10 El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut.
11 A venit la ai* Săi, şi ai Săi nu L-au primit.
12 Dar tuturor* celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;
13 născuţi* nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.
14 Şi* Cuvântul S-a făcut trup** şi a† locuit printre noi, plin de har†† şi de adevăr. Şi noi am*† privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl.

Tema care imi revine sa o dezbat in aceasta seara este ‘Formarea Bisericii’, unul din lucruri si o invatatura pe care fiecare crestin consider ca trebuie sa o cunoasca. Ce este mai important  decat sa stii cum s-a format biserica. Sa stii de ce faci parte dintr-o biserica. Sa stii ce este biserica. Este un lucru important pentru orice crestin. Si asta pentru ca sa stim sa estimam valoarea bisericii. As vrea sa definim mai intai ce este biserica pentru ca in aceste vremuri, vremuri de sincetism religios, de amestec de lume si biserica, parca nu mai stim cat de valoroasa e biserica. Biserica a fost valoroasa pentru insasi Isus Hristos. Si vom vedea, parcurgand aceasta tema, ce este biserica.

Mai intai, as vrea sa vedem ce nu este biserica si as vrea sa definim cateva lucruri care spun ca biserica nu este ceea ce unii azi au definit-o. Si apoi vom vedea ce este biserica. Pentru a dezvolta acest subiect, formarea bisericii, vom discuta patru lucruri esentiale si anume:

 1. Fondatorul bisericii – Cine a fondat biserica?
 2. Componenta bisericii – Din ce este compusa biserica?
 3. Conditiile formarii bisericii – In ce conditii s-a format biserica?
 4. Scopul existentei bisericii

Haideti sa vedem ce nu este biserica.

In primul rand as vrea sa subliniati si sa subliniez faptul ca biserica nu este o institutie umana. Expertii de azi incearca sa defineasca biserica ca fiind o institutie umana. In momentul in care noi spunem, ‘biserica este o institutie umana la fel ca celelalte institutii’, riscam sa desacralizam biserica. Biserica nu se coordoneaza, nu se conduce dupa  principii omenesti. Biserica se conduce dupa standarde divine. Biserica este sfanta. Biserica este a lui Hristos. Toate celelalte institutii din lumea aceasta cauta noi forme de dezvoltare, de manifestare privind inspre viitor. Biserica este singura institutie care se uita inspre trecut si trebuie sa semene cu cea din trecut.

Biserica nu este o cladire. Avem astazi cladiri si multumim lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa construim biserici, dar biserica nu este cladirea. Avem cladiri impunatoare astazi, edificii extraordinare, foarte frumoase, cu conditii si cu lux extraordinar. Dar cladirea, luxul, nu este biserica.

Biserica nu este locul de divertisment. Nu este locul de programe. Biserica este locul unde se manifesta slujbe, slujbe in cinstea Dumnezeului nostru, a Imparatului nostru Isus Hristos. Biserica n-are programe. Un copil se intorcea de la biserica cu copilul si parintii erau putin intelepti pentru ca tot timpul nemultumirile din biserica le discutau in prezenta copilului. Nu faceti greseala aceasta. Nu discutati problemele bisericii in prezenta copiilor dvs. Si a inceput el , tata: „Astazi, vai cum a fost la slujba. A cantat corul si a falsat. Vai cum a cantat fanfara. A falsat. Vai cum a predicat ala, mai bine nu predica.” Si la un moment dat, copilul intrerupe discutia lor si le spune: „Tata si mama, pentru dolarul care l-ati dat, eu zic ca programul a fost destul de bun.” Biserica nu este un loc de divertisment.

Biserica nu este o sursa de profit financiar. Biserica nu este locul unde se fac bani. Biserica este locul unde se mantuiesc suflete.

Biserica nu este un club. De ce te duci la biserica cutare? Acolo merg prietenii. Daca Dumnezeu ti-ar vorbi sa schimbi biserica, ai fi gata sa te duci in alt loc unde nu iti sunt prietenii? Biserica nu este un club.

Ce este totusi biserica?

Termenul de biserica provine din doua cuvinte grecesti si anume din prepozitia ek care inseamna din si verbul caleo care inseamna afara. Combinate cele doua cuvinte  dau termenul eklesia care inseamna adunare, care inseamna multime, care inseamna intrunire cu un scop special. Termenul era folosit de romani . Apoi, a aparut chiar pana la noi.

Ce este biserica si as vrea sa vedem cateva lucruri. In primul rand, as vrea sa definesc biserica cum a definit-o Isus. Matei 18:20 –Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” Slavit sa fie Domnul! Asta inseamna biserica. Din punct de vedere teologic, unii experti au definit biserica ca fiind comunitatea umana vie in Isus Hristos care are o intreita misiune, de:

 1. Edificare
 2. Multiplicare
 3. Ucenicizare

I. Fondatorul bisericii – Cine a fondat biserica?

Apostolul Ioan, in textul pe care l-am citit, mentioneaza in versetul 12 – 12 Dar tuturor* celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu13 născuţi* nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. Cine a facut posibil acest proces? Cine a fondat biserica? Unul dintre lucrurile care-l descrie aici Ioan este intruparea lui Dumnezeu, intruparea lui Hristos. Venirea lui Isus Hristos in lumea noastra a fost unul dintre cele mai mari minuni. Dumnezeu care este nelimitat, Dumnezeu care este atemporal, Dumnezeu care e de infinit, care nu poate fi cuprins a vrut, a hotarat si a dorit sa se limiteze, sa se intrupeze, sa vina in lumea noastra. Si asta din cateva motive: ca sa-L putem atinge pe Dumnezeu. Ca sa putem vorbi cu Dumnezeu. Ca sa-L putem intelege pe Dumnezeu.

Unul dintre motivele pentru care Hristos a venit in lumea noastra este sa fondeze biserica. Si El, in dialogul care-l are cu Petru, in Matei 16:18 spune asa: „Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui. Biserica, dragii mei, este a lui Isus Hristos pentru ca El a fondat-o. Biserica nu este a mea. Nu este a noastra. Biserica este biserica Sa. Nici Petru, nici Papa, nici o alta institutie n-a fondat biserica. La baza bisericii, fondatorul ei este Isus Hristos. Auzim de multe ori spunanduse ca fondatorul bisericii e fratele cutare. Probabil ca a inceput o biserica, dar adevarata fundatie, fundamentul , baza pe care sta fundatia bisericii este Isus Hristos. Nu putem sa-L substituim pe Isus. Nu putem sa-L scoatem pe Isus din ecuatie. Pentru ca astfel biserica nu mai este biserica. Trebuie sa-L laudam, sa-L onoram pentru ca El a fondat biserica. Apostolul Pavel cand vorbeste Efesenilor spune ca atunci cand nu exista biserica, Hristos a murit pentru biserica si a sapat-o cu inasai sangele Sau si i-a aratat aceasta mare biruinta si victorie. Biserica este a lui Isus Hristos.

In Faptele Apostolilor cap. 2 ni se vorbeste cum a fondat Hristos biserica. El a vorbit cu ucenicii despre biserica inainte ca ea sa existe. Apoi, dupa invierea Sa, 40 de zile s-a aratat ucenicilor. La 10 zile dupa inaltare s-a coborat Duhul Sfant peste acei 120 care asteptau sa vina acea putere. A venit puterea peste ei si este momentul nasterii bisericii lui Isus Hristos. De atunci si pana azi, biserica a trecut prin diverse procese. Un al doilea lucru:

II. COMPONENTA BISERICII

Din ce este compusa biserica? Apostolul Ioan spune ca biserica este compusa din oameni nascuti din nou. Nascuti, nu din voia lor, nici din voia firii lor. Ci nascuti din Dumnezeu. Acest proces al nasterii din nou este extraordinar. Teologii vorbesc astazi despre o biserica universala. Biserica universala nu este altceva decat totalitatea credinciosilor de pe intreg pamantul care au existat vreodata. In aceasta categorie unii teologi sunt de acord  ca este vorba de toti credinciosii, chiar si acei din Vechiul Testament care au fost credinciosi lui Dumnezeu si au fost integrati conform textului din Evrei 12 ca suntem inconjurati cu un nor asa de mare de martori. In cadrul acestui nor de martori sunt incluse si nume din Vechiul Testament.

Apoi, mai definesc biserica ca fiind biserica mondiala. Biserica mondiala este totalitatea bisericilor locale luate intr-un anmit timp. Adica, toate bisericile locale puse impreuna formeaza biserica mondiala, totalitatea credinciosilor luate intr-un interval de timp. Tu si eu, noi, suntem parte dintr-o biserica locala. Nu putem face parte din biserica mondiala, ci fiecare facem parte dintr-o biserica locala.

Biserica locala, la randul ei, este formata din credinciosi. Acesti credinciosi, conform unor statistici, sunt credinciosi nascuti din nou, pe care-i numim duhovnicesti. Si sunt credinciosi care nu-s nascuti inca din nou si pot sa fie crestini firesti. Acestia impreuna totalizeaza biserica. Marea problema a bisericii este atunci cand sunt mai multi crestini firesti decat crestini duhovnicesti. Cea mai grava problema a bisericii noastre de astazi este ca avem mai multi crestini firesti decat crestini duhovnicesti. Si mai grav, cand crestinii firesti ajung in pozitii eclesiastice. Biserica risca sa devina o biserica fireasca. De ex. avem in Biblie exemple de crestini firesti. Oameni care s-au botezat  in apa, dar nu s-au nascut din nou poate niciodata. Avem pe Imeneu si Filet. (Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească. – 1 Timotei 1:20 Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet,18 care s-au abătut de la* adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa unora.2 Timotei 2:17-18) Avem pe Dima – 2 Timotei 4:1-10) Avem pe Simon vrajitorul – Faptele Apostolilor capitolul 8

Diferenta intre crestini firesti si crestini duhovnicesti o face insasi viata fiecaruia. Si mai mult decat atat, Dumnezeu cunoaste pe cei ce sunt ai lui, ne spune ap. Pavel la 2 Timotei 2:19. Biserica trebuie redefinita mereu si mereu, mai ales in vremurile noastre de astazi. De-a lungul istoriei, biserica nu s-a numit nici ortodoxa, nici catolica, nici penticostala. Ci biserica s-a numit crestina. Pana in anul 1054, biserica n-a fost numita sub forma unei denominatiuni. Ci se numea simplu biserica crestina. In 1054 s-a realizat marea schisma, marea rupere cu un centru la Constantinopol, biserica numita orotodoxa,  si cu un alt centru la Roma, biserica catolica. Trecand rapid prin istorie, biserica, in momentele ei a avut niste treziri, in special in sanul bisericii catolice pentru ca unul din lideri arhicunoscut a vrut sa redefineasca biserica. Este Martin Luter. Cand in 1517 a inceput un proces de redefinire a bisericii, deoarece biserica s-a abatut de la scopurile , de la principiile ei, de la ceea ce de fapt era biserica si asa s-a nascut in perioada aceea o reforma bisericii. S-au nascut bisericile protestante- luterana, calvinista, unitariana, prezbiteriana, anglicana. Dar cu timpul si prin trecerea timpului, componenta bisericii din nou parca se dilueaza.(1:55)

III. Conditiile formarii bisericii – In ce conditii s-a format biserica?

IV. Scopul existentei bisericii 

 

 

 

6 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Ravi Zacharias invitat special in seara aceasta la a 48-a Conventie a Bisericilor Penticostale din SUA si Canada | agnus dei - english + romanian blog
 2. dininimapentrutine
  sept. 04, 2016 @ 00:39:49

  Reblogged this on Pastor Ciprian Barsan .

 3. Ana
  sept. 04, 2016 @ 03:21:05

  Multumesc pentru link-ul inregistrarii de vineri!

 4. eliodora
  sept. 04, 2016 @ 12:47:11

  Daca „am simti” toate cele de mai sus; daca am da mai mare importanta CUI a fondat Biserica; daca am nutri frica aceea sfanta din dragostea dintai la fel de
  puternic; cred ca s ar produce o schimbare, necesara de altfel.Daca numai eu cunosc cativa pastori care o fac fara urma de evlavie, fiind indiferenti la trairea oilor si oiltelor; apoi cum o fi in rest?
  Doamne adu vremuri de inoire spirituala in mine in primul rand si adu ne pe toti la Crucea Ta, ca sa nu obosim pe Cale.

 5. Trackback: Lazar Gog – ORGANIZAREA SI SLUJIREA BISERICII (A 48-a Conventie a Bisericilor Penticostale din SUA si Canada 2016) | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: