Desertul infloreste, o planta straveche revine la viata. Poate fi folosita in viitorul templu?

desertul-israelian-planta-pentru-templu

Desertul infloreste, o planta straveche revine la viata. Poate fi folosita in viitorul templu?

Era al cincilea ingredient al tămâiei mirositoare de la Templu. iar în vremea celui de-al doilea Templu, era uleiul de ungere pentru împărații Israelului. În secolul al VI-lea, a dispărut, odată cu poporul evreu…

Biblia vorbește despre leacul alinător din Galaad. A fost o plantă din Țara Sfântă antică, folosită în medicină, în cosmetică și chiar la închinarea în templu. Acum, un fermier israelian reînvie acea plantă biblică, împreună cu tămâia și smirna. După cum relatează Julie Stahl, el are parte și de opoziție.

Faceți cunoștință cu Guy Erlich, vizionar, fermier și posibil furnizor de plante necesare la prepararea tămâiei pentru cel de-al treilea Templu.
Ne aflăm la ferma „Balm of Gilead”. Viziunea e să cultivăm leacul alinător de Galaad și apoi aceasta să devină o industrie.

Erlich se află încă în primele faze ale proiectului, dar a ajutat deja deșertul să înflorească pe o porțiune de pământ dintre Marea Moartă și Ierihon.

Am cultivat o colecție de plante menționate în Biblie, plante cu uz medicinal și cosmetic. Există plante interesante în colecția noastră care au un mare potențial de a face bine umanității.
A început cu arbustul Balsamon, cunoscut sub denumirea de „leac alinător de Galaad”. Vreme de un mileniu, fermierii evrei de la Marea Moartă erau singurii din lume care cultivau această plantă exotică, folosind-o în scopuri medicinale și cosmetice. Acum, afacerea lui Erlich reînvie acel comerț, și nu numai.

Știau cum să realizeze unul dintre cele mai importante medicamente din lumea antică. Parfumul era considerat a fi cel mai bun din Imperiul Roman. Era al cincilea ingredient al tămâiei mirositoare de la Templu. iar în vremea celui de-al doilea Templu, era uleiul de ungere pentru împărații Israelului. În secolul al VI-lea, a dispărut, odată cu poporul evreu.
Erlich spune că a obținut prima sa plantă dintr-un jgheab sustras din Arabia Saudită de un om de știință german și adus în Israel. Plantele pe care le cultivă o duc bine în căldura și solurile sărate de pe țărmurile Mării Moarte.

Credem că va deveni un medicament în viitor, însă, înainte de asta, cred că va fi folosit în scop cosmetic. Mai devreme sau mai târziu însă, ar putea fi folosit ca al cincilea ingredient pentru tămâia mirositoare de la Templu.
Erlich are deocamdată două hectare și jumătate de leac alinător de Galaad și încă 5 000 de plante gata de sădire.

În acest moment, sunt singurul care crește această plantă în lume. Atât rășina, cât și fructele și frunzele pot fi folosite, fiecare având arome și proprietăți deosebite.
Erlich mai crește și tămâie pe plantația sa.

Este ce-a de-a doua plantă, după leacul de Galaad. Am pornit cu viziunea de a aduce înapoi leacul alinător de Galaad pe malurile Mării Moarte, însă după câțiva ani, am realizat că am și alte plante interesante în colecția mea, pe care aș vrea să le comercializez. Există mai mult de 20 de varietăți de tămâie, însă aceasta este cea menționată în Biblie și e considerată o specie pe cale de dispariție.
Aceasta e tămâia folosită la Templu. Această plantă nu se mai cultivă. Ea crește sporadic în diferite țări din Africa și, fiindcă există o cerere mare, planta e foarte solicitată.

Erlich mai crește și smirnă.
S-ar putea să existe o conexiune cu darurile aduse de magi la nașterea Domnului. Un alt mod de a mă prezenta e „Magul”. Știm că magii au adus Mariei cadouri: tămâie, smirnă și aur. Unii spun că aurul ar fi fost leacul alinător de Galaad, fiindcă pe atunci era mai prețios decât aurul. Acesta e diamantul tămâiei și al plantelor medicinale.

Erlich, care se descrie ca fiind un om al credinței, dar nu religios, mai crește și alte plante necesare pentru tămâia de la Templu. Acest lucru a atras atenția unor evrei religioși care ar dori să vadă construit cel de-al treilea Templu, la Ierusalim.
Cu siguranță nu am spus că vreau să construiesc un templu și am fost surprins de numărul de vizitatori pe care l-am avut. Rabinului Ariel i-am spus că aș fi bucuros să aprovizionez templul cu tămâie și că îmi voi da toată silința să fiu pregătit pentru asta, până vor construi ei templul, dar că eu nu-l voi construi.

În ciuda entuziasmului său, Erlich s-a confruntat și cu provocări. Plantația sa e în Iudeea biblică, cunoscută ca Cisiordania. Asta a intimidat o companie americană care a lucrat cu Erlich ani la rând. Motivul ? Reacțiile negative din partea mișcării BDS.
Îmi pare rău pentru compania care a cedat în fața mișcării, dar ce pot face eu? Pot să o combat doar câștigând, chiar și fără ei.

El a mai trebuit să concedieze angajații palestinieni și să se bazeze pe voluntari, precum Kinneret și prietenii ei, care au petrecut o săptămână aici, smulgând buruieni.
Așa putem ajuta, așa putem face lumea mai bună. Aceasta e slujba noastră.
Obstacolul nu l-a oprit pe Erlich. El dorește să înființeze un centru de cercetare și dezvoltare pentru plante medicinale, despre care spune că va fi de ajutor în zonă și va face deșertul să înflorească, după cum spune Biblia. Julie Stahl, Știrile CBN, „Вalm of Gilead”, Marea Moartă
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 144 – septembrie 2016 – ultimele stiri crestine:http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: