Nelu Brie – Care este misiunea bisericii penticostale romane in diaspora Americana si Canadiana?

Nelu Brie FOTO by

Nelu Brie FOTO by Smarties Social Media (Facebook unde veti gasi albume de poze de la Conventie)

Ce va fi peste 30 de ani? 50 de ani? Eu cred ca vor fi biserici de romani si atunci. In final, suntem la a 48-a conventie. Vor fi si atunci biserici si vor fi frumoase. Dar, ma doare sa spun, ca nu vor fi cu nepotii dvs. daca nu se face ceva.

Ce faceti pentru poporul care v-a primit, ce faceti? Pentru acesti oameni care traiesc o criza spirituala, pe care dvs. o vedeti mult mai bine decat reusesc eu sa o vad. Ce face biserica romana? Cred ca de la aceasta intrebare trebuie sa porneasca o viziune.  

Frati si surori dragi, avem o realitate pe care nu o putem ignora. Copiii dvs., nascuti aici, nu vorbesc limba romana. Nepotii dvs. nici atat. Intelesurile fine ale invataturii crestine nu poate sa ajunga in inima lor, in limba pe care o iubesc cel mai mult. Atunci intreb, ce-i de facut?

Nelu Brie – Care este Misiunea Bisericilor Penticostale Romane din Statele Unite?

Fragment din predica de la Cea de-a 48-a Conventie a Bisericilor Penticostale Romane din SUA si Canada. (Gasiti predica integrala in video de mai jos):

Nelu Brie:

Ce sa mai vorbim, pericolul din partea umanismului crestin, care a adus la divertisment religios in biserici. Inchinatorii din aceste biserici, care mustesc de gandire umanista, nu se mai tem de Dumnezeu si isi cauta implinirea propriilor dorinte. Sau pragmatismul care a facut din biserica o piata. Astea sunt vremurile pe care le traim. Astea sunt vremurile pe care le traim. Dati-mi voie sa va spun, stimati frati si stimate surori, ca suntem chemati in aceste vremuri de pe urma sa aparam invatatura sanatoasa a Domnului nostru Hristos. Sa nu cedam nici o palma. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze.

Biserica, apoi, este chemata sa Il astepte pe Domnul Hristos cu o slujire sanatoasa, invatatura sanatoasa si mi-as fi dorit sa mai fi avut macar un ceas  sa spun despre asta, ca vad atata umanism in bisericile noastre. Bisericile transformate in sali de spectacol  si inchinatorii in consumatori. E dureros. Trebuie, in aceste vremuri de pe urma, bsierica lui Dumnezeu sa straluceasca. Si eu cred ca Biserica Penticostala Romana din Statele Unite are ceva de oferit poporului american si trebuie sa-i ofere. Si cu asta voi vorbi despre a doua responsabilitate a ei. Adica, chemare sau stare de pregatire. Biserica este chemata sa Il astepte pe Domnul cu o slujire sanatoasa. Pregatirea pentru venirea Domnului inseamna sa fim gasiti la locul  in care ne-a asezat Dumnezeu.

Fiecare este chemat sa aiba o slujba. Fiecare a primit de la Dumnezeu un dar. Pentru fiecare dintre noi exista o misiune, un loc, o lucrare de facut. Pe pamant suntem straini si calatori. Dar cum a zis Nicolae Steinhard: nu turisti. Noua ni se cere sa asteptam slujind. Asteptarea nu este o forma de pasivitate, de stat cu ochii pierduti in gara in care nu mai vine trenul. Biserica asteapta in ogor. Biserica asteapta slujind. Noua nu ni se cere sa fim ocupati cu asteptarea, noua ni se cere sa fim ocupati cu lucrarea. Si lucrandsa asteptam. Asa asteapta biserica sa vina mirele. Ni se cere sa slujim. Stapanul plecat in calatorie din pildele asteptarii, lasa fiecarui slujitor lucrarea lui. Portarul trebuie sa stea sa astepte. Slujitorul, pus mare peste celelalte slugi, trebuie sa-si faca datoria. Si ce este interesant de observat  este ca Domnul Isus alege ca modele ale asteptarii, categoriile de jos.

Modelele asteptarii sunt categoriile de jos: niste fete, domnisoare de onoare in anturajul unei mirese. Un portar.. pe scara ierarhica, a sclavilor. Dupa intelegerea  greco-romana, cel mai de jos sclav dintre sclavi era portarul. Ma gandesc ca Isus a ales aceste categorii defavorizate pentru ca a stiut ca ei, cei de jos, stiu mai mult despre asteptare decat stapanii si regii. Stiu mult mai mult despre asteptare. Ei n-au agenda lor. Ei asteapta. Si asteapta slujind, cu ochii in zare ca poate sa vina oricand Domnul lor. Asa ne-a chemat Domnul Isus sa asteptam. Ni se cere sa ne concentram pe acel lucru anume care ni s-a dat. Ni se cere sa fim gasiti facand ceva. Facand potrivit cu chemarea noastra si cu slujirea la care Dumnezeu ne-a chemat. Ni se cere sa slujim, in acealasi timp, detasati. Exista un risc, riscul de-a te lasa prins in asteptare. Prins in lucrare. Ni se cere sa ne detasem, sa stam in acest veac cu gandul la Cel care va veni. Dumnezeu sa ne ajute sa ne binecuvanteze.

Dati-mi voie, in acest moment al propovaduirii, sa ridic doua intrebari grele:

Am meditat mult in aceste zile si m-am rugat mult. Prima intrebare este, s-a vorbit despre misiunea bisericii: care este misiunea bisericii penticostale romane in diaspora americana si canadiana, in mijlocul acestor doua natiuni? Ce faceti in Romania stim si multumim frumos. De n-ati fi fost dvs., am fi inchis poate Institutul Teologic. Stim ce faceti acolo. Dar, va intreb: ce faceti pentru poporul care v-a primit, ce faceti? Pentru acesti oameni care traiesc o criza spirituala, pe care dvs. o vedeti mult mai bine decat reusesc eu sa o vad. Ce face biserica romana? Cred ca de la aceasta intrebare trebuie sa porneasca o viziune.

Si apoi, a doua intrebare grea: Ce face biserica penticostala romana pentru copii, pentru adolescenti, pentru tinerii care ii iubim ca pe ochii nostri din cap si care nu mai viseaza romaneste? O fata a cantat o cantare tare frumoasa, despre parintele ceresc. Nu m-am abtinut, am mers sa o felicit. Am intrebat-o daca a inteles. A zis ca ‘da’. Dar inainte ca sa ne despartim a intrebat: si ce inseamna cuvantul parinte?

Frati si surori dragi, avem o realitate pe care nu o putem ignora. Copiii dvs., nascuti aici, nu vorbesc limba romana. Nepotii dvs. nici atat. Intelesurile fine ale invataturii crestine nu poate sa ajunga in inima lor, in limba pe care o iubesc cel mai mult. Atunci intreb, ce-i de facut? Ei n-au vina. Si nici nu e relevant sa spunem cine are, doar vedem problema. E suficient sa constatam. E normal ca ei sa vorbeasca in limba engleza. Dar e anormal ca noi sa nu facem ceva. Ei sa vor casatori, vor avea copii si in mod sigur, copiii lor nu vor vorbi nici cat parintii lor pentru ca va intreb: copiii dvs. vorbesc romaneste cu dvs.? Si atunci, ce vor face nepotii dvs.? Nu pot sa-mi refuz intrebarea ca dorim prin frumoasele noastre comunitati, biserici extraordinar de frumoase, care vor rezista generatiei acesteia.

Ce va fi peste 30 de ani? 50 de ani? Eu cred ca vor fi biserici de romani si atunci. In final, suntem la a 48-a conventie. Vor fi si atunci biserici si vor fi frumoase. Dar, ma doare sa spun, ca nu vor fi cu nepotii dvs. daca nu se face ceva. Si cred ca sunt doua directii:

Intai, se poate incepe in mod sistematic, perseverent si cu sacrificiu, si financiar daca trebuie, un program de invatarea limbii romane. Asta se poate face. Sa dea Dumnezeu sa se poata. Varianta a doua este sa sarim saltul cultural, pragul cultural si lingvistic si sa predicam in engleza. E prea serios ce vorbim aici. Eu stiu destul de putine ca sa pot sa spun ce ar trebui facut. Dar, dati-mi voie totusi sa observ ceva: trei momente din istoria poporului Israel. Doua, legate strict de fiinta poporului Israel si unul de biserica.

Cand au venit din robia asiriana, dupa 70 de ani de robie, nu mai stiau ebraica bibliei. Ajunsi in noua tara, Israel, ei vorbeau aramaica a celor meleaguri. Ezra si Neemia au decis impreuna cu alti intelepti sa traduca Biblia ebraica  in limba aramaica, asta a facut ca poporul a ales intre limba si adevar. Greu moment, dar n-au avut alta cale. La cateva sute bune de ani a aparut, in spatiul grecesc, o comunitate de evrei care nu a mai stiut nici aramaica. Vorbeau greceste. Aceste comunitati aveau sinagogi de limba greaca. In Alexandria s-a luat o decizie grozava: vom traduce Scriptura ebraica in greaca. Cand batranii de la Ierusalim au aflat acest lucru s-au scandalizat atat de mult incat au considerat  ca este o slujba pentru Dumnezeu  sa o arda cand le-a cazut in mana. Dar rezultatul curajos al acelei decizii a facut ca in toata lumea greceasca sa fie sinagogi evreiesti cu Tora, cu legile, cu legaturile cu Ierusalimul, cu taierea imprejur si jertfele de peste ani din Ierusalim. Dar, in greceste. Ciudat. Lectii ale istoriei. Cand Pavel a vizitat, acolo a predicat Evanghelia. Si acolo a gasit evrei din tata si din mama si evrei dintre greci si intre romani. Evrei dintre neamuri. Prozeliti.

Unde sunt membri americani in bisericile dvs. ? Aici ar fi saltul. Va rog foarte frumos sa-mi iertati indrazneala si sa-mi iertati greseala daca-i greseala de-a va impartasi povara mea. Sunt roman. Imi iubesc poporul. Imi iubesc limba. Si as vrea sa vad biserici de romani puternice vorbindu-se in limba romana in ele. Dar ma uit la acesti copii care n-au viitor in adunarile noastre. Daca ati gresit neinvatandu-i romaneste, sa nu gresiti mai departe lasandu-i in seama altora care-i vor invata ce vor vrea ei. Aceste lucruri am spus cu povara si cu drag in numele Domnului Isus.

Pe de alta parte, dati-mi voie sa va spun ca bsierica Domnului Hristos este chemata sa vegheze, sa se pregateasca  in asteptarea venirii lui Hristos cu o morala sanatoasa. De aceea, preaiubitilor, fiti gata. Siliti-va sa fiti gasiti inaintea Lui fara prihana, fara vina si in pace. Dumnezeu este sfant. Voia Lui este sfintirea noastra. Biblia ne spune ca in Imparatia lui Dumnezeu vor intra  doar aceia care vor trai in sfintenia Domnului nostru Hristos. Traim vremuri in care poporul lui Dumnezeu are o nevoie de o trezire spirituala in vederea sfintirii. Sunt multi oameni religiosi, putini sfinti. Din nefericire, stari de pacat precum minciuna, fatarnicia, vorbirea de rau, mandria, consumul de alcool, fumatul, imbuibarea, lipsa de etica in relatiile conjugale. Cupluri care se inspira din pornografie. Masturbarea, lenevirea, gelozia toate acestea au slabit vina poporului lui Dumnezeu.

Se cere trezire si sfintire. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze. La asta suntem chemati. E voia lui Dumnezeu ca in aceasta vreme sa o rupem cu pacatul si sa fim aproape de Domnulnostru Hristos. Cred ca darul frumos care-l puteti face acestei natiuni este o comunitate sfanta. O invatatura curata care face misiune aici. Misionarii nostri dragi pleaca in tari straine si muncesc pe coate, pe branci sa invete limba poporului si sa vorbeasca acel popor. De aici ar trebui invatat ceva. Statele Unite, poporul acesta  are nevoie de etosul, de spiritualitatea, de vlaga pe care a pus-o Dumnezeu si sa stiti ca nu o avem de la noi. Tot de la El o avem, dar am stiut sa o conservam mai bine. Si trebuie sa o redam. Dumnezeu sa lucreze.

Pregatirea si asteptarea Bisericii! – Nelu Brie

2 comentarii (+add yours?)

 1. Dorian C
  sept. 09, 2016 @ 21:34:39

  Reblogged this on Trezire si Restaurare.

 2. moreconnection
  sept. 14, 2016 @ 19:26:06

  Preaiubitilor, ma bucur de predica fr. nostru Nelu Brie, dar din nefericire cei care au auzit-o au luat doar jumatate. Ei nu se axeaza pe invatarea limbi romane a noii generatii ci pe trecerea la engleza. Din nefericire romanii au luat tot ce nu trebuie de la americani si vor sa transforme bisericile romane in stil liberal de la americani si nu sfintirea si adevarul invatat in bisericile din Romania. mi s-a spus ca noi suntem imaturi si ei sunt maturi care parta moda lumii si noi nu trebuie sa ne impiedecam in astfel de lucruri, numai ca la ei nu se vede sfintirea.
  2. imaturitatea si fatarnicia bintuie bisericile. Lupta dupa putere si impunere fara sa tina cont de nimic, indobitocirea si fanatismul stapinesc multe biserici.
  3. Nici poveste de largirea imparatiei intre americani, de predicarea si invatarea adevarului la americani. este doar un vis neimplinit.
  3. Tinerii vor libertate si nu vor ascultare in dragoste , nici supunere, nici invatarea adevarului si transmiterea mai departe noii generatii.
  4. Fortarea predicarii in limba engleza in bisericile romane este o aberatie. Copii nu asculta nici in engleza. Daca doar se predica in engleza fara a avea impact atunci prefer sa merg la o biserica americana cea mai apropiata. Nu mai bat drumul degeaba 45 de minute pina la biserica romana.
  Eu va doresc tuturor multa sanatate si binecuvintare.
  Dumnezeu sa va lumineze.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: