Av. Corina Săcrieru: „Un exercițiu de maturizare a societății civile: revizuirea Constituției, urmare a inițiativei legislative validate de CCR”

curtea-constitutionala-ccr

Avocatura.com a discutat cu un avocat din cadrul Baroului Vrancea vizavi de una dintre cele mai recente decizii ale Curții Constituționale, care privește revizuirea Constituției. Avocatul Ana-Corina Săcrieru a detaliat în cadrul unui interviu situația inițiativei legislative „Lege de revizuire a Constituției României”. Concluzia simplă este aceea că „definiția dată de Parlament căsătoriei atunci când a aprobat noul Cod Civil al României este, în esență, exact cea propusă prin inițiativa legislativ.

– Avocatura.com: Pe 20 iulie, Plenul Curții Constituționale a României a constatat că inițiativa legislativă a cetăȚenilor, intitulată „Lege de revizuire a Constituției României”, îndeplinește condițiile prevăzute de articolele 150 și 152 din Legea fundamentală. În ce planuri de discuție pot fi notate semnificațiile acestei decizii?

– Avocat Ana-Corina Săcrieru: Din punct de vedere juridic, principala consecință a acestei decizii este caracterul ei obligatoriu pentru Parlament de a dezbate în procedură de urgență – reglementată de Legea 189/1999 – stabilirea cadrului legal pentru inițierea referendumului. Odată statuat asupra legalității acestei inițiative legislative, pentru Parlament este fără putință de tăgadă caracterul obligatoriu al deciziei pronunțate de Curtea Constituțională, caracter care se traduce, fără niciun echivoc, în obligativitatea stabilirii cadrului legal de organizare a referendumului.

Din punct de vedere social, dincolo de orice altă dezbatere, cea mai importantă semnificație este aceea că, pentru prima oara în istoria democrației noastre postdecembriste, românii au parcurs – raportat la subiectul în discuție – complet și cu rigoare, fiecare detaliu juridic al procedurii complexe prevăzute de Legea privind inițiativa legislativă.

Continuare aici – http://www.culturavietii.ro/

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: