Poetul Ioan Alexandru despre criza spirituala din Romania

 

ioan-alexander

In 16 septembrie 2016 se implinesc 16 ani de cand poetul Ioan Alexandru a plecat la Domnul. A fost cunoscut ca si poet si ‘evanghelist’ de crestinii romani din toata lumea, dar poate ca multi nu au cunoscut si faptul ca Ioan Alexandru este fondatorul Miscării Pro Vita din Romania. Ascultati un interviu cu Ioan Alexandru, din anul 1994 despre criza spirituala de atunci, cuvintele domniei sale  se potrivesc chiar si astazi si nu numai Romaniei, ci tuturor natiunilor:

Criza este de ordin spiritual si ea provine din faptul ca Evanghelia lui Isus Hristos si persoana Lui nu se afla la locul de cinste  care se cuvine, ca El sa poata sa fie lucrator si in istoria poporului roman. 

Ascultati interviul cu Ioan Alexandru in video de mai jos.

Pe 16 septembrie 2000 trecea la cele veșnice poetul Ion Alexandru. Iată o biografie a poetului realizată de Alex Ștefănescu în România Literară. Ioan Alexandru este fondatorul Mișcării Pro Vita din România.

Ioan Alexandru (în acte: Ion Şandor) s-a născut la 25 dec. 1941 în com. Topa Mică din jud. Cluj, într-o familie de ţărani: Ioan Şandor şi Valeria Şandor (în. de căsăt.: Cozar). A învăţat la Liceul „G. Bariţiu” din Cluj, între 1958-1962. Student, din 1962, al Facultăţii de Filologie a Univ. din Cluj, se transferă, în 1964, la Fac. de Limba şi Literatura Română a Univ. din Buc. Este privit ca o mare speranţă a poeziei româneşti. Imediat după absolvire, în 1968, este numit asistent la această facultate şi pleacă în Germania la studii, ca bursier, pentru o perioadă de patru ani (1968-1972). Se pasionează de studiul lui Heidegger. Călătoreşte şi în alte ţări: Grecia, Turcia, Franţa, Israel etc. Îşi ia doctoratul în litere în 1973 cu o teză despre Patria lui Pindar şi Eminescu. Căsătorit cu Ulvine Alexandru, are cinci copii, pe care îi creşte cu sentimentul participării la o tradiţie românească a familiei numeroase.

După debutul cu versuri în revista Tribuna din Cluj, în 1960, este prezent mereu, cu versuri, dar şi cu eseuri, însemnări, interviuri, şi în alte periodice. Primele sale cărţi – Cum să vă spun, 1964, Viaţa deocamdată, 1965, Infernul discutabil, 1966 – îl propulsează în prim-planul vieţii literare. În noaptea de 21 Decembrie 1989 la București, poetul Ioan Alexandru a purtat Crucea și Icoana Mântuitorului Iisus Hristos printre soldați, răniți și participanți la Revoluție, din Piața Romană pâna în Piața Unirii.

După 1989, Ioan Alexandru se înscrie în PNŢCD, devenind deputat de Hunedoara (în Parlamentul ales la 20 mai 1990) şi în continuare senator de Arad (în Parlamentul ales la 27 septembrie 1992).
În 1995 suferă un accident cerebral şi este transportat, pentru îngrijiri, în Germania, unde îşi petrece patru ani aproape complet paralizat. Îşi revine parţial în cele din urmă, primeşte vizitatori, acordă interviuri, transmite mesaje celor din ţară. Moare pe neaşteptate la 16 septembrie 2000.
Opera poetică: Cum să vă spun, Viața, deocamdată, Infernul discutabil, Vămile pustiei, Vina, Poeme, Imnele bucuriei, Imnele Transilvaniei, Imnele Transilvaniei II, Imnele Moldovei, Poezii-Poesie, Imnele Țării Românești, Imnele iubirii, Imnele Putnei, Imnele Maramureșului, Bat clopotele în Ardeal (roman), Căderea zidurilor Ierihonului sau Adevărul despre Revoluție (publicistică), Amintirea poetului,  Lumină lină: Imne.
SURSA – http://www.activenews.ro/

Convorbire cu Ioan Alexandru 1994: Criza Spirituală Din România, Cauza Tuturor Relelor

 

Ioan Alexandru: „Nu sunt mai multe crize si nu sunt mai multe posibilitati de rezolvarea acestor crize. Exista o singura criza din care deriva toate celelate, dupa parerea mea. Este o criza de ordin spiritual. Noi suntem, dupa 50 de ani de educatie ateista, pe care am trait-o mai vrand, nevrand, scolile, armata romana, invatamantul romanesc, universitatile au fost pustiite de prezenta celui care ne-a facut ca semintie aici, ne-a asezat si i-am adus rodnicie aici. Ne-a aparat de turci si toate popoarele straine care au venit peste noi. Si aceasta persoana care tine si America si toate tarile lumii si in jurul caruia s-au urzit natiunile este Isus Hristos. Trebuie sa avem curajul foarte clar sa vedem ca toata criza si toate crizele care s-au imprastiat ca apa in pustie peste neamul nostru se datoreaza izgonirii lui Isus Hristos cu invatatura Lui….”

Despre criza spirituala din Romania. Interviu realizat in anul 1994
Reporter: Ioan Muresianu
Realizator: Victor Popa

IOAN ALEXANDRU 1941 – 2000

VIDEO by Colaj-Impact-Media Freedom

Anunțuri

5 comentarii (+add yours?)

 1. Mike Olari
  Sep 16, 2016 @ 22:28:00

  Reblogged this on DREPTATE ÎN DRAGOSTE.

 2. octavpelin
  Sep 17, 2016 @ 02:17:41

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

 3. dininimapentrutine
  Sep 17, 2016 @ 03:09:08

  Reblogged this on Pastor Ciprian Barsan .

 4. eliodora
  Sep 18, 2016 @ 07:17:36

  AMIN! AMN! AMIN!

 5. eliodora
  Sep 18, 2016 @ 07:24:13

  O, daca ar auzi acum Ion Alexandru ca America e condusa de cel care a aprobat sodomia , nu spun in casatorie, pt ca este impropriu.Nici nu banuiam acum 16 ani ce va veni.Cata dreptate are si cu Basarabia.Numai Hristos face diferenta.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: