Descoperire arheologică istorică – cum arăta Templul în care Isus dădea învățătură?

second-temple-floor-tiles-restored_2

Al doilea Templu FOTO www.realmofhistory.com

Descoperire arheologică istorică – cum arăta Templul în care Isus dădea învățătură?

Arheologii israelieni au anunțat că au descoperit cum arăta podeaua din al Doilea Templu evreiesc. E o poveste despre felul în care noile descoperiri aduc la viață trecutul și Biblia. Această descoperire a fost făcută pe când arheologii reconstruiau gresia de 2000 de ani din cel de-la Doilea Templu, construit de împăratul Irod.

Acestea sunt podelele pe care au pășit preoții cei mai de seamă, ceilalți preoți și chiar pelerinii care veneau la Muntele Templului. Aceasta e podeaua pe care a pășit Isus când a venit la Muntele Templului.

Acest lucru a fost descoperit în 1999 când molozul de sub Muntele Templului a fost îndepărtat ilegal pentru a se construi o moschee subterană.

Acum avem piesele plăcilor ceramice de podea obținute în 12 ani de muncă, din molozul de la Muntele Templului. Le-am identificat în urmă cu zece ani și ne-am deat seama că au fost parte din acele podele.
Proiectul de cernere de la Muntele Templului a început în 2004. Timp de mai mult de un deceniu, voluntari și arheologi din lume au examinat resturile construcțiilor de la Muntele Templului, ajungând la descoperiri istorice. Aceasta e pentru prima dată când am putut să restaurăm un element arhitectural din cel de-al Doilea Templu.

Arheologii au confirmat autenticitatea acestor piese, cunoscând dimensiunile, materialele și tehnica originală.

Nu credeam că voi găsi ceva atât de apropiat templului.
Directorul de proiect, Gaby Barkay a punctat de ce e importantă această realizare pentru creștini.
Aceasta e chiar podeaua pe care s-au împrăștiat monedele când Isus a răsturnat mesele negustorilor. Pe aceste podele s-au împrăștiat toate acele monezi. Avem câteva relatări în care Isus ședea împreună cu ucenicii, și le dădea învățătură în porticuri. Ei ședeau pe aceste podele.

Cercetătorul și matematicianul Frankie Sneyder a jucat un rol cheie în asamblarea plăcilor ceramice. Sneyder a reconstituit modelele combinând teoremele geometrice și comparându-le cu modelele din palatele lui Irod.

Am descoperit în aceste modele, precizia e impecabilă. Sunt fascinante atât dimensiunile, formele cât și tehnica de asamblare. Până acum, s-au descoperit 600 de plăci de ceramică. E asemenea unui joc de puzzle, dar lipsește poza de pe cutie.

Nu știi de la început rezultatul și ai mereu doar 1 % dintr-o placă. Nu e nimic de demonstrat, templul a existat. Însă vă putem arăta în detaliu ce era înăuntrul lui.

Multă vreme, vizitatorii de la Muntele Templului și-au imaginat că Templul lui Irod era construit din piatră albă. Barkay zice că restaurarea podelelor oferă o înțelegere și o apreciere mai profundă a măreției celui de-al Doilea Templu evreiesc.

Templul era pe Muntele Templului acum 2 000 de ani, până când a fost distrus de către romani, în anul 70 d.Hr. Acum, pe suprafața templului e construită Moscheea Al-Aqsa, una dintre cele mai recunoscute construcții islamice, și doar zvonul că Israel ar amenința situl îi face pe toți musulmanii să devină frenetici. E o tactică necinstită, care subminează nu doar Israelul, ci și valorile iudeo-creștine.

Muntele Templului e unul dintre cele mai sfinte și contestate locuri din lume. Zeci de ani, liderii islamici au incitat musulmanii la violență spunându-le că Moscheea Al-Aqsa e în pericol. Inițial susțineau că israelienii destabilizează fundația, ca aceasta să se prăbușească. Acum, ei consideră că e o amenințare chiar și rugăciunea evreilor pe acest platou.

Extremiștii cred că Israel plănuiește construirea celui de-al Treilea Templu și distrugerea sanctuarului lor sfânt.

Sanctuarul nobil, în arabă Haram al-Sharif, e locul unde erau construite cele două temple evreiești. Cel de-al doilea a fost distrus în anul 70 d.Hr., de către romani. Acum, moscheile musulmane împânzesc locația. Al-Aqsa a fost construită în anul 705 d.Hr.

Conform teologiei musulmane, locul există dinaintea evreilor și trimite la creație. Când Adam a coborât din rai, a venit și s-a rugat aici. Nu există nicio diferență între Solomon și regele David și toți ceilalți profeți. Toți au stat în Moscheea Al-Aqsa. Astăzi, întregul platou e cunoscut sub denumirea de „Al-Aqsa”.
Nadav Shragai a scris „Al-Aqsa is in Danger Libel, The History of a Lie”. El spune că atunci când liderii islamici vor să unească masele, declară că Muntele Templului este în pericol.

Combustibilul ce aprinde musulmanii și îi scoate pe străzi îndemnându-i la violență este următoarea calomnie: ”Al-Aqsa este în pericol”, însă nu au fundamente. Arheologul dr. Gabriel Barkay spune că s-au făcut excavații în apropierea Muntelui Templului, dar niciodată dedesubt.
În jurul anului 2 000, autoritățile religioase islamice au dezgropat mii de ani de istorie de sub Muntele Templului, făcând loc unei moschei uriașe.

Barkay a condus o operațiune pentru salvarea artefactelor din materialul aruncat. Astăzi, arheologii și voluntarii încă cern molozul.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 145 – septembrie 2016 – ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

4 comentarii (+add yours?)

 1. barzilaiendan
  sept. 20, 2016 @ 22:27:36

 2. octavpelin
  sept. 21, 2016 @ 02:14:55

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

 3. eliodora
  sept. 21, 2016 @ 03:09:01

  Ce fantastic arata..cum ne am putea inchipui macar cum a fost in Eden ? daca in Templu era asa ceva de bun gust; nu ca astazi toate imitatiile; si cum spune apostolul Pavel ca nu s a suit la intelegerea sau imaginatia noastra; cum poate fi in
  CER? si cat s/ar merita numai pt aceasta sa traim frumos ca in timpul zilei.Doamne TE RUGAM ajuta ne!

  • rodi
   sept. 21, 2016 @ 09:12:34

   bine ziceti! Poate ca ar trebui sa ne uitam mai mult i nsus, in aceasta nadejde, decat sa ne uitam in jos si in jur tot timpul, mai ales in vremurile acestea tulbure.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: