Un tanar complet – Lazar Gog

cross-youth-teen

Cum trebuie sa arate un tanar care face un legamant cu Domnul? Cum trebuie sa arate un tanar in credinta? 

1 Timotei 4:12 – 12 Nimeni* să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii** o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.

De la bun inceput trebuie sa mentionez ca in multe manuscrise grecesti ale acestei epistole, ap. Pavel insereaza 6 caracteristici distincte pentru un tanar, nu cinci, cum avem noi in aceasta traducere Cornilescu. Intre dragoste si credinta, cele mai multe manuscrise au inserat de asemenea „in duh”. Eu cred ca intentia originala a ap. Pavel, inspirat de Duhul Domnului, a fost sa prezinte sase lucruri distincte pentru un tanar. Si aceasta datorita faptului ca numarul sase este numarul omului. Numarul sase este numarul caderii in pacat. Numarul sase este numarul raului, de asemenea. Si Dumnezeu a intentionat sa-l regenereze pe om complet- o reegenerare insesita, in sase directii pentru ca un tanar credincios si un om a lui Dumnezeu sa poata sa fie util. M-am uitat in traducerea, in varianta bisericii ortodoxe romane din 1999 si 1988 si ei includ aceasta remarca a ap. Pavel „in duh”. De asemenea, m-am uitat in traducerea Bibliei de Iasi de la 1874 si traducerea de Iasi include de asemenea si spune „fii exemplu in inspiratiune”. Cum am spus, omul a fost asaltat de cel rau, omul care a fost creat in ziua a sasea. A fost corupt in toata personalitatea lui si de aceea omul trebuieste regenerat complect. Inca odata, numarul sase este numarul omului si numarul raului. Iar atunci cand omul este regenerat, el este regenerat complet pentru a fi util in lucrarea lui Dumnezeu. Deci, haideti sa urmarim in aceasta zi de botrz in apa si pentru instruirea spirituala sa urmarim un mesaj pe care l-am intitulat ‘Un tanar complet’.

Cum trebuie sa arate un tanar care face un legamant cu Domnul? Cum trebuie sa arate un tanar in credinta? Sigur are sase caracteristici distincte. Le voi prezenta pe rand intr-o forma aliterata pentru o mai usoara memorare a adevarului. Deci fiecare idee principala va incepe cu aceeasi litera.

CONVERSATIE – Ca sa poti sa fii util in lucrarea lui Dumnezeu, ca sa poti sa fii un exemplu sau o pilda pentru crednciosi in primul rand trebuie sa fii pilda in CONVERSATIE. Aici, ap, Pavel spune: fii o pilda pentru credinciosi in vorbire. Deci, Domnul are in vedere conversatia noastra. Nu vorbi vulgar. Nu vorbi cu doua intelesuri. Nu votbi sa manipulezi. Fii constient ca in puterea limbii stau doua lucruri mari: viata si moartea. Proverbe 18:21 – Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte îi va mânca roadele.. Fii constient, de asemenea, ca in puterea vorbirii se reveleaza continutul inimii= Matei 12:34-35 –

34 Pui* de năpârci, cum aţi putea voi să spuneţi lucruri bune, când voi sunteţi răi? Căci** din prisosul inimii vorbeşte gura.35 Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.

Isus Hristos ne spune ca din surplusul inimii vorbeste gura. De aceea, ce vorbim reflecta ce traim in inima. Si ce comunicam reflecta intentia: vrem sa ridicam sau vrem sa omorim pe cineva. Trebuie sa stie biserica intreaga, nu numai tinerii, poti sa omori cu adevarul pe cineva pentru ca daca scoti adevarul in evidenta numai ca sa se vada ca ai avut dreptate si lipseste de acolo ingredientul acela „dragoste” si interes sa ridici, sa refaci, ai omorit in suflet. De aceea, Cuvantul Domnului spune: Vorbiti intre voi , fiecare spunand adevarul aproapelui Sau in dragoste.

Deci, primul lucru pe care Domnul il are in vedere pentru aputea fi o pilda printre credinciosi este sa fii un exemplu in conversatie.

COMPORTAMENT – Apoi, in al doilea rand, fii un exemplu in comportament. Aici, Pavel spune: fii o pilda in purtare. Purtare si comportament este unul si acelasi lucru. Te porti cum esti. Te comporti dupa caracter. Te comporti dupa ceea ce cunosti. Biblia ne spune sa fim un exemplu in comportament. De aceea trebuie sa cunoastem, ca sa stim cum sa ne comportam.

Poate ati auzit marturia mea in alte ocazii, cu ani in urma. Practic, in 1981, cand am venit pentru prima data in Statele Unite, am venit pentru studiu, pentru Master. AM sosit undeva dupa miezul noptii, 2-3 dimineata cu fratele Delong. Era greva la controlorii din turnurile de control la avioane si multe avioane au intarziat, cum si al nostru cu care am venit din Frankfurt in Atlanta. Ne-am odihnit in noaptea aceea, cat ne-a ramas la dispozitie si a doua zi dimineata, la ora 10, am avut un breakfast cu liderii mondiali din Church of God. A fost o onoare pentru mine sa ma pun in compania lor si sa ma cunoasca si sa-mi spuna ‘bun venit’ in America. A fost dr. Ray Hughes care era General Overseer pentru vremea aceea, staff-ul lui, directorul misiunii mondiale, lideri europeni care erau in America, lideri din America Latina si de asemeni presedintele Institutului Teologic Penticostal  din Germania, dr. Heinrich Shurtz. Mi i-a prezentat pe rand pe toti si sigur dupa ce mi i-a prezentat, de emotii, am si uitat fiecare cine e. Ne-am asezat la masa si acum, grija mea a fost sa ma comport de asa maneira, sa nu ma fac de ris. Pentru tineri poate este greu sa ma intelegeti. Nu iesisem niciodata din Romania. Nu stiam cum sa ma comport intr-o societate mare si nu stiam cum se mananca la o masa de felul acesta. Asa ca fratele Delong s-a intors catre mine  si m-a intrebat: „Lazar, ce mananci?” Eu am spus: „Ce sa mananc, ca nu stiu ce se manaca aici. Mancati dvs., cereti-mi si mananc si eu.” Dinsul spune: „Aici in Sud se manaca grits. Vrei sa mananci grits?” Am zis: „Ok, grits,” nestiind ce-i ala. Asa ca ne-au adus ou cu grits si cu bacon (clisa fripta) si asteptam sa incepem sa mancam. Dar ei tot se uitau la mine si tot imi puneau intrebari despre Romania comunista si eu muream de foame. Si vroiam sa vad pe cineva ca incepe sa manace ca sa procedez si eu, sa tin furculita sa si cutitul si sa vad cu ce incep sa mananc? Am vazut ca nu incepe nimeni, am zis, las ca incep eu. Erau niste borcanele cu dulceata pe masa si stiu cand sotia facea gris acasa, punea dulceata pe gris. Dar grits nu se manaca cu dulceata. Nestiind ce-i ala, eu am luat doua borcane si le-am intins peste grits in farfurie. Dr, Shertz, in dreapta mea, s-a uitat la mine si a zis: „Lazar, asta nu asa se manaca!” Era tocmai ce am vrut sa evit, sa nu ma fac de ris la masa. Si dr. Shertz tocmai asta spune, sa auda toti ca eu n-am mancat bine. Sigur, m-am simtit mizerabil. Dar am avut inspiratie. Am zis: „Dr. Shertz, asta e prima mea vizita, prima mea zi intr-o tara libera si si aici trebuie sa-mi spuna cineva cum sa mananc?” S-a uitat la mine surprins si a zis: „I-m sorry. I-m sorry. Mananca cum iti place.” Numai eu stiu cum l-am mancat.

Adevarul este acesta: ne comportam dupa ce cunaostem. Fii o pilda in comportament. Poarta-te dupa ceea ce cunosti si straduieste-te sa cunosti adevarul. Si daca cunosti adevarul, stii ce sa faci. Stii cum sa te comporti. Te comporti decent in Casa lui Dumnezeu. Te comporti decent intre tineri. Cum va spuneam deseori aici tinerilor, va spun din nou, mai ales fetelor: imbracati-va frumos. Imbracati-va decent. Nu va imbracati provocativ. Pentru ca in lumea business-ului exista acest proverb: Daca nu ai ce vinde, nu face reclama. Deci, daca nu aveti ce vinde, tineti-va cinstea. Nu faceti reclama cu imbracamintea voastra. Comportate decent. Fii o pilda in comportament.

CARITATE – In al treilea rand, fii o pilda in caritate. Pavel traduce aici, dragoste. Insa termenul agape folosit aici insemneaza deopotriva caritate si dragoste jertfitoare. Ce iubim vorbeste despre caracterul nostru. Dragostea curata din Dumnezeu te determina la mila, la binefacere, la sacrificiu, la lepadare de sine, la facere de bine. Si Biblia spune: fii o pilda in caritate. Fii inimos. Daca vezi pe semenul tau ca este in lipsa, nu intoarce spatele. Cum va spune mai tarziu ap. Iacov: daca vezi pe un om flamand, nu spune: „Du-te ca o sa-ti poarte Dumnezeu de grija. O sa te saturi tu cindva.” Iar tu sau eu nici nu mai poti ride cat de satul esti dupa doua gratare si o farfurie de sarmale, plus 3-4 mici. Nu poti sa-i spui unui om: du-te ca o sa te saturi si tu. Da-i sa manance. Fii pilda in caritate. Nu vorbi altora sa faca, sa ajute. Fa tu prima data lucrul acesta.

CONSACRARE – Apoi, in al patrulea rand, este ceea ce lipseste din traducerea Cornilescu: fii pilda in CONSACRARE. Termenul folosit in unele manuscrise de ap. Pavel este Fii un exemplu in spirit, in duh. De ceea ce este in spiritul nostru, apoi vorbeste consacrarea noastra. Daca in noi este Duhul lui Dumnezeu, vom fii oameni consacrati pentru Dumnezeu. La ce sursa ne disciplinam sa invatam? Care este inspiratia la care ascultam? Cui demonstram consacrarea, daruirea naostra? Un adevarat crestin arata zel si entuziasm pentru lucrurile Domnului. De aceea, incurajez pe tineri: fiti o pilda in consacrare. Pentr aceasta, lasati-va sa fiti plini de Duhul Domnului.

CREZ – Apoi, in al cincilea rand, spune: Fii o pilda in crez. (Aici traduce: fii o pilda in credinta.) Important este sa stii ce crezi. Sa poti sa-ti definesti credinta. Sa fii biblic in credinta ta ca si David. Uitati-va, va aaduc aminte de acest pasaj glorios: psalmul 23:1a – Domnul este Păstorul meu. In aceste patru cuvinte, David face una dintre cele mai frumoase marturisiri si declaratii de credinta. Sa vedem, ce spune David, cum trebuie sa arate credinta? Cum trebuie sa fii pilda in crez?

  1. Primul lucru, David identifica in cine crede. Spune: Domnul este Pastorul meu.
  2. In al doilea rand, el certifica crezul lui: Domnul este
  3. In al treilea rand, el aplica crezul lui: Domnul este Pastorul meu. In momentul acela avea nevoie de un pastor. Dar in alta parte va spune: Domnul este izbavitorul meu. Domnul este stanca mea. Domnul este taria mea. Aplica ce  crede. Domnul este Vindecatorul meu.
  4. Si in al patrulea rand, David personalizeaza credinta. El nu vorbeste despre credinta lui Avraam, Isac si Iacov ca sa impresioneze pe cineva cand isi pune mainile si se roaga in fata tuturor: „O, Dumnezeul lui Avraam, Isac si Iacov…” Nu este gresit sa spui aceasta. Dar trebuie sa poti sa spui: „O, Dumnezeul meu.” Ca atunci poti sa spui: Eu stiu in cine m-am increzut. Acela in care m-am increzut imi poate purta de grija pana la capat. El este Dumnezeul meu. Rascumparatorul meu. Taria mea. Mangaierea mea.

O pilda in crez.

CASTITATE = Si apoi, in al saselea rand, forma completa a rascumpararii noastre, a omului, fii un exemplu in CASTITATE.Aici, termenul folosit de Pavel spune ‘o pilda in curatie’, in purity, in engleza. Trebuie sa fiti o pilda in castitate. Asta inseamna sa dam la o parte impuritatea morala. Da la o parte promiscuitatea. Nu lasa sa iti incolteasca in mintea ta aprobarea gandului homosexualismului. Indeparteaza compromisul din viata ta. Furtul. Comportamentul imoral. Nimic din ce este rau nu trebuie sa puna stapanire peste noi. Ne trebuieste puritate. Puritate in viata, puritate in casatorie, puritate in comportament. puritate in vorbire. Puritate in atitudine. Si puritate in gandire.

Prin urmare, frati si surori, omul a cazut in pacat. Dar Dumnezeu s-a gandit la ridicarea lui. Si vrea sa inceapa cu noi de tineri. Fie ca esti tanar in viata, fie ca esti tanar in credinta- si in textul pe care l-am citit, ap. Pavel spune: Voi puteti sa fiti o pilda, un exemplu pentru credinciosi, un exemplu insesit (6x). Dumnezeu va ridica din toata caderea voastra. Fii exemplu in conversatie, in comportament, in caritate, in consacrare, in crez si in castitate. In felul acesta vei fii o marturie pentru Domnul. Efectul influientei tale va fi unul mare. Cei din jurul tau vor cunoaste ca tu traiesti cu Domnul si pentru Domnul. Si la vremea cercetarii lui sau ei, se vor grabea sa zica: Vreau sa traiesc si eu la fel. Vreau sa fiu si eu un om cu un comportament frumos, cu un crez sanatos. Vreau sa imi refac castitatea. Vreau sa fiu un om care este plin de caritate. Un om pe care il poate folosi Dumnezeu.  Si nu se poate o concluzie mai buna decat aceasta: De ce sa nu fiu eu omul acela? De ce sa nu fii tu omul acela? Va incurajez, tinerilor care va botezati, va incurajes tinerilor care va ganditi sa va botezati sau nu, va incurajez pe cei ce sunteti tineri in credinta: sa ne straduim cu totii sa fim un exemplu bun. Un exemplu dupa Scriptura. Exemplu in familie. Exemplu in biserica. Exemplu intre prieteni. Un exemplu inaintea Domnului. Si sigur, Domnul se bucura sa poata conta pe tine si pe mine, ca sa avem in noi acea pilda de traire care sa-L onoreze pe El. Si ma rog Domnului ca cei ce incheie astazi botezul sa fie aceste exemple. Amin

Anunțuri

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: