Sărbătorile evreiești încep în Israel – care e rolul șofarului?

shofar-jerusalem

Sunetul șofarului ne spune ceva, ne reamintește de ceva. Ne reamintește de crearea lumii, de venirea lui Mesia într-o zi, de instaurarea împărăției Sale pe pământ.

Intrăm într-o perioadă specială de sărbători biblice. Aceste zile sfinte încep cu Rosh Hashanah (Septembrie), noul an tradițional evreiesc și includ Yom Kippur, Ziua Ispășirii (Septembrie). Biblia ne arată că nu e vorba doar de simbolism în această perioadă. Rosh Hashanah înseamnă „capul anului”, anul nou. Dar din punct de vedere biblic, e mult mai mult decât atât.

În cartea Leviticul, este numit Yom Terua, Ziua Trâmbițelor, sau a Judecății. Singurul lucru poruncit de Rosh Hashanah e să auzim sunetul de șofar. Toată lumea merge la sinagogă pentru a auzi sunetul șofarului.

E ceva pentru sufletul oamenilor. Sunetul pătrunzător al șofarului are menirea de a reaminti ascultătorilor să se pocăiască de păcate și să se împace cu frații și surorile lor. Rabinii spun că împăcarea cu Dumnezeu și cu oamenii duce la înfrângerea dușmanului.

Șofarul e un instrument muzical făcut din corn de berbece. Acesta este cel mai vechi instrument muzical. Evreii ortodocși sunt credincioși în a asculta sunetul de șofar de anul nou, Ziua Judecății.
Ca parte a unei afaceri a două familii, Ellie Reebok e a treia generație de confecționeri de șofare.
Le șlefuim, le lustruim și le creăm un orificiu pentru suflat. Pare un proces rapid, însă e rodul unei experiențe îndelungate și s-a lucrat mult de mână pentru că fiecare corn are dimensiuni și grosimi diferite.
Trebuie să fii experimentat pentru a face un șofar bun. Cornul de berbece e folosit ca șofar în mod tradițional fiindcă, atunci când Avraam a ales să-l jertfească pe Isaac, Dumnezeu i-a arătat un berbec care să ia locul fiului său.
Toate tipurile de corn de animal sunt potrivite, cu excepția celui de vacă.
Asta fiindcă poporul evreu nu dorește să-I amintească Domnului de momentul în care s-au închinat vițelului de aur.

Nu sunt doar diferite tipuri și mărimi de corn, ci sunt și trei tipuri de sunete diferite. Din șofar se suflă în sinagogi și la Zidul Plângerii, în fiecare dimineață, timp de o lună, înaintea sărbătorii, pentru a da vreme suficientă pentru pocăință.

Știm cu toții că avem nevoie să ni se reamintească deseori ca să ne pocăim și să ne gândim la lucrurile lui Dumnezeu. E ca o alarmă pentru suflet.
Reebok spune că nu doar evreii sună din șofar – Trimitem șofare în toată lumea, la evrei, la creștini, la mesianici, la evanghelici.

Rosh Hashanah e sărbătoarea din luna a șaptea, însă, în tradiția evreiască, ea reprezintă anul nou. La încoronarea regilor Israelului, se suna din șofare. Ele anunțau învestirea noului împărat sau sosirea lui.
În lumea creștină, se suflă din șofar în tot timpul anului, însă în tradiția evreiască, asta se întâmplă doar de câteva ori pe an, în timpul lunii Elul și de Rosh Hashanah.
Boaz Michael, fondator al „First Fruits of Zion”, spune că aceasta e o prefigurare pentru cei care cred în Isus.

Sunetul șofarului ne spune ceva, ne reamintește de ceva. Ne reamintește de crearea lumii, de venirea lui Mesia într-o zi, de instaurarea împărăției Sale pe pământ. Șofarul ne reamintește de toate aceste lucruri și ne vorbește în fiecare zi, când auzim acel sunet.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 148 – octombrie 2016 – ultimele stiri crestine:http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: