Chemarea „vameșilor” – Viorel Udriște

matthew-tax-collector-foto-free-bible-images

Chemarea „vameșilor”

„Hristos Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoși.” (1 Tim. 1:15)

Când omul se depărtează în mod voit de direcția pe care i-a trasat-o Dumnezeu, ajunge să afle că Dumnezeu îl lasă să suporte consecințele, ceea ce pentru el va însemna și mai mult rău, pentru că nu se poate pune la îndoială fermitatea cu care Dumnezeu va judeca păcatul ! „dar, dacă neamul acesta face ce este rău înaintea Mea şi n-ascultă glasul Meu, atunci Îmi pare rău şi de binele pe care aveam de gând să i-l fac.” (Ier. 18:10) Dar cine se întoarce la Dumnezeu, acesta găsește un Dumnezeu al îndurării și al dragostei, nu un Dumnezeu al judecății. „dar, dacă neamul acesta… se întoarce de la răutatea lui, atunci şi Mie Îmi pare rău de răul pe care Îmi pusesem în gând să i-l fac.” (Ier. 18:8)

Viorel UdristeChemarea la pocăință a omului este o chemare de a se întoarce de la starea de independență de Dumnezeu, la starea de dependență de Dumnezeu; una din pledoariile pentru pocăință exprimate cu cea mai mare elocință le găsim în cartea profetului Osea care zice: „Veniţi să ne întoarcem la Domnul ! Căci El ne-a sfâşiat, dar tot El ne va vindeca; El ne-a lovit, dar tot El ne va lega rănile. El ne va da iarăşi viaţa… ne va scula şi vom trăi înaintea Lui.

Să cunoaştem, să căutăm să cunoaştem pe Domnul! Căci El Se iveşte ca zorile dimineţii şi va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară, care udă pământul ! (Osea 6:1-3) „Întoarce-te… la Domnul, Dumnezeul tău! Căci ai căzut prin nelegiuirea ta. Aduceţi cu voi cuvinte de căinţă şi întoarceţi-vă la Domnul. Spuneţi-I: Iartă toate nelegiuirile, primeşte-ne cu bunăvoinţă, şi Îţi vom aduce… lauda buzelor noastre.” (Osea 14:1-2)

Biserica nu este un hotel pentru sfinți cum tindem să credem… ci un spital pentru cei suferinzi după neprihănire, pentru cei suferinzi după Hristos ! Știm că vameșii nu aveau voie să intre în Templu (erau considerați cei mai josnici, dealtfel și expresia „vameșii și păcătoși” care o găsim frecvent în evanghelii indică acest lucru), totuși Hristos a intrat în casele lor, a mâncat cu ei și le-a vorbit despre Împărăția lui Dumnezeu, atrăgându-și critici din partea „povățuitorilor orbi” (care strecurau țânțarul și înghițeau cămila) și „mormintelor văruite” (care pe dinafară erau frumoase, iar pe dinăuntru erau pline de oasele morților și de orice fel de necurățenie). Lucrarea pe care a făcut-o Hristos dă dreptul oricărui „vameș”, nu numai să intre în Casa de închinare dar să și primească iertare și vindecare pentru sufletul său.

Chemarea la pocăință nu implică doar un sentiment de părere de rău, o regretare sau o răzgândire, ci implică o schimbare radicală a motivației de bază și a direcției vieții unui om. Hristos oferă iertare reală pentru o vină reală; cei ce se consideră pierduți și vin la Hristos sunt salvați și vindecați de orice fel de suferință sufletească, aceasta fiind cea mai mare nevoie a sufletului.

Interesant este de văzut că, la ospețele la care Domnul Isus a participat… (în casa lui Matei, vameșul și în casa lui Zacheu, mai marele vemeșilor) păcătoșii erau totalmente fericiți, iar liderii religioși care priveau erau plini de invidie și mohorâți ! De ce…? Practic ei au acuzat tot ce a făcut Hristos, toată lucrarea lui Isus a fost acuzată și denigrată cu scopul de a-și menține marea influență pe care o aveau asupra poporului; aceasă „balanță” începuse să se încline spre Hristos.

Hristos a venit în lume nu doar să fie un exemplu sau să arate că ne iubește, El a venit să mântuiască pe cei pierduți, pe cei păcătoși din starea lor de decădere morală și spirituală.

Încercăm și reușim dealtfel… să arătăm bine la exterior, dar Hristos știe prea bine ce este sub haină. tocmai de aceea trebuie să ne indentificăm cu Hristos, având o atitudine de pocăință, umilință și supunere față de Acesta (Iacov 4:7), așa cum El S-a supus voii Tatălui din ceruri.

Reclame

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: