Vindecarea orbului și darul lui Dumnezeu – Viorel Udrişte

Photo

Vindecarea orbului și darul lui Dumnezeu

«Când trecea, Isus a văzut un orb din naştere …a scuipat pe pământ şi a făcut tină din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta şi i-a zis: „Du-te de te spală în scăldătoarea Siloamului” (care, tălmăcit, înseamnă: Trimis). El s-a dus, s-a spălat şi s-a întors văzând bine.» (Ioan 9:1 & 6-7)
«Isus a auzit că l-au dat afară şi, când l-a găsit, i-a zis: „Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu ? El a răspuns: „Şi cine este, Doamne, ca să cred în El?” „L-ai şi văzut”, i-a zis Isus, „şi cel care vorbeşte cu tine, Acela este.”» (Ioan 9:35-37)

Viorel UdristeAceastă minune a Mântuitorului alături de cea învierii lui Lazăr, într-un fel încununează un an plin de evenimente în viața lui Isus, un an în care opoziția conducătorilor evrei și-a făcut apariția cu destulă înverșunare; aceasta fiind și singura minune evanghelică în care ni se spune că Hristos a vindecat o boală congenitală. Boala acestui orb era fără putință de vindecare pentru că se născuse cu acest handicap și doar Mâna creatoare a lui Dumnezeu a putut să realizeze o astfel de minune; ba mai mult era și o zi de Sabat când „făcuse Isus tină și-i deschisese ochii” (Ioan 9:14), în această zi nu era îngăduit ca cineva să vindece sau să fie vindecat: „Omul acesta nu vine de la Dumnezeu pentru că nu ține Sabatul.” (Ioan 9:16)

Hristos iese din Templu -după o discuție aprinsă cu Iudeii, care probabil au dorit să-l omoare (Ioan 8:59)- și se oprește văzând durerea acestui om; reacția ucenicilor fiind una acuzatoare, evidențiind faptul că urmările păcatului ar fi dus la nenorocirea omului născut orb.

„Eu sunt Lumima lumii” este strigătul lui Isus, iar lumina a fost trimisă celui care ascultă supus, celui drept, celui neprihănit, celui milos și îndurător. Scăldătoarea Siloamului se afla în valea Chedronului (undeva la S-E de Ierusalim), de aici se lua apă în timpul Sărbătorii Corturilor, pentru a o turna peste altar în Templu, iar apele ei erau legate de „izvoarele mântuirii” din Isaia: „Veţi scoate apă cu bucurie din izvoarele mântuiri”, (12:3) Hristos folosindu-se aici de semnificația deosebită și de numele acestei scăldători.

Minunea în sine provoacă o deosebită tulburare; vecinii și cunoștințele apropiate bolnavului rămân uimite; acesta este adus în fața consiliului sinagogii; între farisei se stârnește dezbinare, sunt necredincioși și ajung să-L defăimeze pe Isus, dând dovadă de o falsă religiozitate și ignoranță, pentru ca totul să culmineze cu spaimă și frică. Avem tabloul unui izbitor contrast al cerșetorului vindecat plin de o bucurie sinceră și de conducătorii spirituali ai evreilor care iscodesc și caută motive de tulburare, un tablou des întâlnit adesea în Noul Testament; de asemenea și în zilele noastre lucrurile nu sunt cu mult diferite.

Acolo unde Dumnezeu lasă „darul mântuirii”, duhurile întunericului sunt realmente puse în mișcare pentru a denatura și denigra lucrarea lui Dumnezeu. Mântuirea este lucrarea lui Dumnezeu iar orbii din punct de vedere spiritual nu vor avea niciodată capacitatea de a iniția ei această lucrare, inițiativa acestei lucrări aparține în totalitate lui chemării lui Dumnezeu: „Vă sfătuiesc …să vă purtaţi într-un chip vrednic de chemarea pe care aţi primit-o…” (Efes.4:1) & „Dumnezeul nostru să vă găsească vrednici de chemarea Lui şi să împlinească în voi, cu putere, orice dorinţă de bunătate şi orice lucrare izvorâtă din credinţă…” (2Tes.1:11)

Orbul vindecat acum are o întâlnire specială cu Isus, este față-n față cu Mântuitorul, se închină… cade la pământ… în genunchi… se proșterne înaintea lui Isus, recunoscându-I puterea și suveranitatea; închinarea veche în stilul sinagogii iudaice este înlocuită cu închinarea de tip „în duh și adevăr”.

Sunt lucruri în viață care nu au o desfășurare sau chiar o motivație logică; sunt lucruri care se petrec pur și simplu pentru că Dumnezeu trebuie glorificat și nu este nevoie să explicăm aceasta pentru că se poate să ratăm ideea de bază; sunt lucruri care nu pot fi explicate și e bine nici să nu fie explicate, ci trebuie luate ca venind din Mâna lui Dumnezeu, binecuvântarea Lui, iar suferința ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru că suferința după voia lui Dumnezeu trebuie să aibă ca finalitate schimbarea noastră în bine: „Cei nenorociţi se vor bucura tot mai mult în Domnul şi săracii se vor veseli de Sfântul lui Israel.” (Isaia 29:19)

„Rezultatul vederii spirituale este inima predată, gata de închinare; rezultatul orbirii spirituale este păcatul și pedeapsa sigură” – John F. MacArthur, Jr

Reclame

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: