FLORIN BARBU: Sper ca discutiile cu autoritatile din Anglia sa fie benefice si copiii sa fie dati inapoi

florin-barbu-copiii-londra

Delegaţia Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor, a efectuat o vizită de lucru la Londra, în perioada 24-26 octombrie

Florin Barbu

Sper ca discutiile cu autoritatile din Anglia sa fie benefice si copiii sa fie dati inapoi: Delegaţia a avut următoarea componenţă: domnul deputat Mircea Lubanovici, preşedintele comisiei, domnul deputat Mircea Dolha, vicepreşedinte al comisiei şi domnul deputat Aurelian Mihai, membru al comisiei. Vizita a avut ca scop, pe de o parte, realizarea unui dialog cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, dar şi cu reprezentanţii autorităţilor britanice, asupra situaţiei românilor din Marea Britanie, determinată de contextul Brexit-ului şi, pe de altă parte, găsirea de soluţii pertinente în urma discuţiilor publice cu privire la mediatizatele cazuri ale familiilor ai căror copii au fost preluaţi de către serviciile sociale britanice, în vederea adopţiei.

comisia-parlamentara-din-afara-granitelor-tari-la-romanian-cultural-institute-in-london-aurelian-mihaimircea-lubanovici-mircea-dolha

Comisia parlamentara din afara granitelor tari – la Romanian Cultural Institute in London. 

Programul vizitei a cuprins discuţii cu E.S. domnul Sorin Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, cu domnul deputat Jeremy Lefroy, membru al Comisiei pentru drepturile omului a Parlamentului britanic, cu reprezentanţi ai serviciilor sociale din Consiliul Local al Primăriei (borough-ul) Harrow-Londra (unde se află a doua comunitate cea mai numeroasă de emigranţi români din regiunea capitalei britanice), o întâlnire cu reprezentanţi ai diasporei româneşti din Marea Britanie, vizitarea Centrului comunitar românesc deschis în Luton, precum şi participarea la ceremonia ocazionată de sărbătorirea Zilei Armatei Române, care a avut loc la Institutul Cultural Român de la Londra.

Reprezentanţii autorităţilor britanice au apreciat contribuţia importantă adusă societăţii britanice de către românii care lucrează în ţara lor. Totodată, aceştia au fost de părere că românii din Marea Britanie sunt în general bine integraţi. Parlamentarii români şi-au manifestat îngrijorarea faţă de înmulţirea, ca urmare a Brexit-ului, a crimelor de ură comise de către cetăţenii britanici, care pot afecta şi comunitatea românească. Totodată, au transmis autorităţilor britanice faptul că statul român urmăreşte protejarea cetăţenilor săi şi a familiilor acestora, indiferent de ţara în care trăiesc. În acest sens, au fost amintite, în discuţiile cu interlocutorii britanici, cazurile familiilor Barbu/Sutton şi Racolţa. Doamna Racolţa a răspuns invitaţiei de a prezenta cazul la întâlnirea cu membrii comunităţii de români.

Referindu-se la cazurile acestor familii de români, deputaţii români au transmis autorităţilor britanice că, urmare a situaţiilor amintite, intens mediatizate, s-a creat o anumită tensiune atât în cadrul opiniei publice din România, cât şi al comunităţii de români din Marea Britanie. În acest sens, partea română a cerut părţii britanice mai multă transparenţă şi un dialog îmbunătăţit, atât cu românii din Marea Britanie, cât şi cu autorităţile din România, pentru a evita, în viitor, să se ajungă în situaţii similare.

Au fost dezbătute şi alte probleme ale comunităţii româneşti, printre care: dificultatea cu care angajaţii români reuşesc să aibă acces la cursuri de limba engleză, lipsa informaţiilor referitoare la aspecte legale de şedere în Marea Britanie, teama, în anumite situaţii, mai ales sociale, de a purta un dialog cu autorităţile britanice, abuzurile angajatorilor britanici, cazurile de sclavie modernă, abuzurile făcute de unele firme de recrutare, problema aducerii la zi a actelor de identitate etc..

În acelaşi timp, pe tot parcursul discuţiilor cu reprezentanţii comunităţii de români, parlamentarii români i-au încurajat pe aceştia să sesizeze din timp autorităţilor române orice problemă în raport cu autorităţile britanice şi să se informeze cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au în Marea Britanie. În context, deputaţii români au amintit importanţa de a intra în dialog cu Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care poate primi solicitările românilor din diaspora şi le poate oferi sugestiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.

Citeste si –

COMUNICAT DE PRESĂ – Mircea Lubanovici

În perioada 24-26 octombrie a.c., o delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din Camera Deputaţilor, se află într-o vizită de lucru la Londra. Din delegaţia parlamentară fac parte domnii deputaţi Mircea Lubanovici, preşedintele comisiei, Mircea Dolha, vicepreşedinte al comisiei, şi Aurelian Mihai, membru al comisiei.

Luni, 24 octombrie, membrii Comisiei au avut convorbiri cu E.S. domnul Sorin-Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, precum şi întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Discuţiile au fost contructive şi s-au axat pe problemele cu care se confruntă românii din Marea Britanie, dar şi pe contribuţia diasporei româneşti la imaginea României în lume, precum şi importanţa păstrării identităţii româneşti şi a legăturilor cu ţara de origine.

Dintre problemele cele mai importante evidenţiate pe parcursul discuţiilor amintim: incertitudinea legată de viitor, în contextul Brexit, situaţiile de exploatare a unor lucrători români, care lucrează în Marea Britanie, abuzurile făcute de angajatori, ce pot ajunge până la lipsirea de libertate, lipsa de onestitate a anumitor firme de recrutare din România, etc..

De asemenea, discuţiile au abordat şi problemele cu care se confruntă familiile de români din Marea Britanie, ai căror copii fie au fost luaţi de serviciile sociale britanice şi daţi spre adopţie, fie sunt în atenţia acestor servicii. La întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de români a fost invitată şi doamna Diana Racolta, pentru a prezenta situaţia copiilor domniei sale, preluaţi de autorităţile britanice. Doamna Racolta a solicitat parlamentarilor români ajutorul pentru a găsi un avocat pentru a o reprezenta la CEDO.

Totodată, domnii deputaţi au propus Ambasadorului României la Londra să identifice modalitatea prin care domnia sa poate să viziteze copiii doamnei Racolta, pentru a vedea în ce condiţii de viaţă trăiesc. De asemenea, doamna Andreea Sutton, care nu a putut participa la discuţii, şi-a manifestat interesul de a fi contactată telefonic de către parlamentarii români, fiind la o distanţă mare faţă de Londra.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: