O analiză corectă a unei situații dramatice în care se află America astăzi

America USA

Articolul de mai jos nu este o predicție cu privire la „meciul anului”, ci o analiză corectă a unei situații dramatice în care se află America astăzi. De mâine se va vedea mai bine direcția în care va merge această mare națiune…și nu numai…

trump-clinton-hillary-foto-berniementum-blogspot-com

„President Trump

E foarte posibil ca, în noaptea de marţi spre miercuri, cineva, fie Hillary Clinton, fie Donald Trump, să cîştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Tîmpenia pe care tocmai aţi citit-o nu e în totalitate creaţia autorului. Ea e, mai degrabă, consecinţa situaţiei ridicole, grave, neserioase, dramatice, stupide, cruciale, dezonorante, meschine, exemplare şi foarte ne-americane în care se află Statele Unite.

Cu alte cuvinte şi acelaşi înţeles, numele viitorului Preşedinte e mai puţin important decît conflictul care va continua să consume America şi după noaptea alegerilor.

Republica americană riscă să alunece în clintonism. Adică să devină un stat administrativ dominat de o ideologie strictă în ciuda apareneţelor ei liberale. Corectitudinea Politică – un cult bazat pe mistica victimei şi apoteoza minorităţii rasiale sau sexuale – va deveni, odată cu victoria dnei. Clinton, ideologie de stat şi va încerca să lichideze ultimele forme de autonomie, gîndire critică şi libertate individuală. Bătălia pentru Casa Albă nu mai e, aşadar, o competiţie de valori politice şi economice într-un cadru protejat de garanţii democratice. Bătălia e o încercare existenţială, o cotitură de civilizaţie care poate bloca instinctul american al libertăţii sau îl poate salva, dar numai cu preţul unei crize extinse. Ştim toate astea după decenii de ascensiune a fanatismului stîngist în viaţa publică şi după un an de campanie care n-a lăsat instituţie neotrăvită.

Ipocrizia elitară a dnei Clinton se exprimă în sloganuri ultra-liberale, dar poartă în miez o aroganţă aristocratică – un frison nobiliar de castelan luminat care acordă lumii dreptul de a se purifica prin dogmele justiţiei sociale. Acest elitism crud a pus în centrul politicii, educaţiei şi culturii cîteva idei fixe pe care le-a extins apoi asupra întregii naţiuni americane. Pornită de sus şi aşternută ca un giulgiu atotcuprinzător, operaţia de reeducare a americanilor a trimis în defensivă şi apoi în boxă valorile clasice ale vieţii libere: dezbaterea, dreptul la cuvînt şi curajul iniţiativei. Libertatea indivduală a devenit o subspecie a identităţii rasiale şi sexuale. De altfel, Partidul Democrat al dnei Clinton a trecut la practica deschisă a rasismului electoral: subvenţionarea populaţiei de culoare şi hispanice contra voturi. Dreptul de gîndire şi expresie necondiţionată în Universităţi, în mediile de informare şi chiar în viaţa privată a devenit un delict sancţionat cu izgnorea din viaţa publică.

Instituţiile bazale ale statului au fost îndoite de suflul unei campanii în care dna Clinton şi coteria democrată au încercat să îşi camufleze dezgustul faţă de americanii albi din afara elitelor (deplorables – cum i-a numit Hillary Clinton).

Justiţia a fost compromisă de intervenţile indecente ale unui Ministru care n-a ezitat să se opună redeschiderii dosarului Clinton. Abuz în serviciu? Sigur, dar numai în România!

FBI a fost atacat din toate gurile de foc şi dezinformare ale sistemului pentru crima de a relua o anchetă pe bază de probe noi care o incriminează pe dna Clintion. Aşa s-a ajuns la neruşinarea incompatibilă cu spiritul fondator american după care legea trebuie suspendată pe timpul campaniei electorale, dacă ea nu convine candidatului stîngii. Democraţie? Da, dar nu pentru căţei, mai ales dacă e vorba de buldogi.

Instituţia presei s-a prăbuşit sub greutatea propriului partizanat. Toate, dar absolut toate marile reţele media au intrat, fără jenă şi reţinere, în campanie, pe post de fabrici de propagandă. Un val de mistificare şi dezinformare care face din Antena 3 o televiziune de mînăstire, a luat la prelucrat minţile publicului. Rezultatul e descalificarea unei instituţii care a renunţat pînă şi la aparenţele onestităţii.

Procesul de impunere şi şantaj etic a urcat pînă la Casa Albă. Barack Obama, de departe cel mai slab Preşedinte american înregistrat în istorie, a plonjat, cu soţie cu tot, în campania de susţinere a dnei Clinton. De la Pacific pînă în Siria, Obama va lăsa în urmă o lume răvăşită de o incompetenţă statuară. Dar asta nu pare de ajuns pentru un politician care a început să creadă în magia propriei persoane. O oratorie de imitator provincial al lui Bonaparte a luat locul omului de stat. Pozînd tot mai paranoid în rol de Mesia ambulant, Obama a devenit un amuzament, un debutant perpetuu, luat peste picor de guvernele străine şi utlizat cu ora de campania Clinton. Decenţa şi credibilitatea jocului politic american au fost măturate de dramaturgia ieftină a instructajelor mitraliate TV către electorat. Spiritul american s-a devalorizat masiv sub presiunea farsei politice.

Cea mai titrată democraţie a lumii e pusă într-o situaţie penibilă de setea de putere şi mitomania noului cult stăpînitor. Peste tot în lume, mesajul clasic american e o lozincă dejucată de proprii ei purtători. La Bucureşti, de pildă, apariţiile ambasadorului american seamănă cu prestaţia unui diriginte care afuriseşte corupţia în alte ţări, dar e mulţumit de cazinoul trucat de acasă. În fond, un ambasador n-ar trebui să uite că e reprezentantul unei administraţii de stat, nu al unei ideologii de clan politic.

Dar Donald Trump? Un singur lucru. Clar şi urgent. Trump poate opri căderea. Un grobian, un fustangiu, un demagog fără perdea? Se ştie şi nu contează. Jump Trump!

Mai bine scandal decît bigotism. Şi, cu mult mai bine, gură mare decît mască perfidă. Aşadar, President Trump.” (Traian Ungureanu)

P.S. La sfârșitul acestei zile vom ști dacă democrația liberală (cu plusurile și minusurile ei) va mai avea vreo șansă de redresare, sau „Statul asistențial socialist” se va impune, inclusiv în America. Pentru cei care „nu dorm ca ceilalți” asta înseamnă pregătirea pentru intrarea în scenă a „acelui Nelegiuit” pe care Domnul Isus îl va distruge „când se va arăta la venirea Sa”.

Samy Tuțac
Anunțuri

10 comentarii (+add yours?)

 1. Dan Cristea
  Noi 08, 2016 @ 08:11:51

  Sa nu uitam insa, noi nu vrem ca America sa fie o democratie, ci o republica. Lozinca Americii este: „This is a Republic, Not a Democracy, Let’s keep it that way!”

  • rodi
   Noi 08, 2016 @ 08:18:48

   aveti dreptate, chiar si in pledge of allegiance repetam asta –
   “I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.”

 2. dininimapentrutine
  Noi 08, 2016 @ 08:19:18

  A republicat asta pe Pastor Ciprian Barsan .

 3. Cristian
  Noi 08, 2016 @ 08:22:56

  Chiar ma gandeam …la alegerile din US. Dincolo de aparente, de manipulari si campanii electorale, mie mi se pare un scenariu aproape identic cu alegerile din Romania, cand a fost votat presedintele Iohannis! Vad doi candidati, unul „bad guy” (Hillary Clinton, respectiv Ponta cand au fost alegerile din Romania) si altul „good guy” (Trump, respectiv Iohannis cand au fost alegerile in Romania). Candidatul „bad guy” din US …nu prea stiu ce promite, dar „good guy” afiseaza valori aparent morale, incearca sa sprijine crestinismul etc. (cum facuse candva si Iohannis)

  Deocamdata este prematur sa ne gandim la orice scenariu… dar eu ma intreb: oare Trump, daca iese presedinte, va ramane credincios acelorasi valori din campania electorala? Sau se va intoarce la 180, ca al nostru Iohannis? Sper sa ramana statornic in cele spuse in campania electorala… Si, in alta ordine de idei, imi doresc ca Domnul sa aiba foarte mare mila de America, indiferent cine va iesi in urma alegerilor!!

  Sunt foarte intristat sa aflu (chiar de pe acest blog) cum si in America, exact identic ca si in Romania, oameni ai Domnului, chiar botezati cu Duhul Sfant, se implica in alegeri spunand oamenilor sa voteze cu X sau cu Y!! Oare Domnul Atotputernic asa ar face?! S-ar ruga Domnul de oameni, sa voteze oamenii intr-un anume fel, ca daca nu voteaza oamenii, gata nu mai poate lucra Dumnezeu?! Daca noi suntem slabi si facuti din tarana, Domnul oare o fi tot slab? Depinde Dumnezeu de un vot, de un numar de alegatori?! Eu altfel IL cunosc pe Domnul!! EL, cand vrea sa faca ceva, chiar de-ar vota 100% gresit, planul Domnului tot se face!! Dumnezeu pe care eu IL cunosc, NU SE SUPUNE CI EL SUPUNE TOTUL!!

  Cat de trist este sa vezi (parca din ce in ce mai des) oameni ai lui Dumnezeu care se abat… Prooroci care „proorocesc” in Numele Domnului, spunand de fapt ce au vazut pe la televizor sau …pe facebook (in Romania exact asa a fost: Iohannis a fost foarte mult promovat prin facebook si chiar au fost proorocii pro-Iohannis, ca si cum Domnul ar fi spus cu cine sa votam, ca si cum Domnul nu ar mai fi fost Atotputernic si ar fi avut nevoie sa votam noi cumva ca altfel EL nu ar fi putut lucra; dar azi vedem limpede cum am votat, dupa ROADE – avem in Romania presedinte pro-gay, nu evanghelic!!). Domnul sa aiba mila de noi toti!

  • rodi
   Noi 08, 2016 @ 09:02:25

   Cristian, e o alegere intre doua platforme. Una foarte sangeroasa in care se vrea sa se legifereze avortul chiar si in a noua luna, iar apoi s-a confirmat in presa ca doamna este deschisa pentru relatii si cu femei (deja din anii 90). Politicienii nu sunt cei mai morali oameni, desi sunt cativa crestini in guvern care nu se compromit.Niciodata, noi nu am votat persoana, ci platforma. De data asta se vor numi judecatori noi la Curtea Suprema, posturi pe viata, si daca dna Clinton ajunge presedinte, legile de aici vor fi schimbate radical si Curtea Suprema are decizia finala. Deci, majoritatea voteaza impotriva platformei democrata si pentru platforma republicana promisa de Trump, care are in jurul sau un grup mare de pastori evanghelici (Baptisti si penticostali) cu care s-a consultat de la inceputul campaniei. Suntem constienti caci rezultatul e in mana lui Dumnezeu, dar ne-am dat si noi cuvantul prin votsi speram in mila Lui, mai ales pentru copiii nostri si pentru copiii copiilor nostri care vor veni dupa ei, ca sa nu isi traiasca zilele ca Noe si Lot in mijlocul unei generatii viclene si chiar si mai destrabalate decat este deja astazi.. Dumnezeu sa aiba mila de noi!.

   • Cristian
    Noi 08, 2016 @ 10:02:59

    Nu ati inteles… Spuneam ca Dumnezeu nu are nevoie de voturile oamenilor si lucreaza foarte bine si cu si fara voturi! Depinde insa in ce sau cine ne punem noi increderea: in politicieni si platforme sau in Dumnezeu!

    Iar legat de proorocii adormiti care au ajuns sa faca politica, chiar alaturi de ce scriu acum vad linkul spre postarea despre John MacArthur, care spune cum sa voteze americanii (si spune ca el „simte” ca are „obligatia biblica” sa spuna oamenilor cu cine sa voteze!). Conditia lui Dumnezeu de fapt nu este votul CI POCAINTA (ca in 2 Cronici 7:14).

    Repet inca o data: NADEJDEA ESTE LA DUMNEZEU nu la politicieni sau platforme!! Orice politician, orice platforma poate sa insele (ca in Romania de exemplu)! Dar Dumnezeu nu inseala niciodata!!…

    • rodi
     Noi 08, 2016 @ 10:49:28

     Dar desi Dumnezeu poate sa faca o lucrare supranaturala, tot trebuie fizic sa voteze cineva. Si cine va vota impotriva raului decat crestinii? Sigur ca putem sa fim amagiti pana la urma, dar din informatiile care le avem va trebui sa facem o alegere. Iar cine nu e cu constiinta impacata, sa nu voteze.

 4. Cristian
  Noi 08, 2016 @ 08:32:59

  Observati diferenta, in acelasi timp subtila dar si majora/grava, intre a indemna pe frati sa se roage pentru binele unei tari si a indemna pe frati spre un candidat oarecare? De cine atarna binele oricarei tari? De candidati oare?! Sau de Dumnezeu si de ascultarea cetatenilor tarii de Dumnezeu?? Indiferent de tara!!… Ce spune Biblia oare?

  „dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu, se va smeri, se va ruga şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul şi-i voi tămădui ţara.” (2 Cronici 7:14)

  – vedeti in acest verset scris ceva despre alegeri sau candidati?!

  • Adriana
   Noi 10, 2016 @ 17:33:42

   Dumnezeu lucreaza prin oameni, si ne-a cerut de la inceput sa alegem intre bine si rau…E clar ca Dumnezeu conduce instoria, dar in acelasi timp citim in Biblie despre imparati care nu au cautat fata Domnului sau nu au facut ce este bine in fata Domnului, si Dzeu a pedepsit tot poporul…A fost o diferenta pentru Israel cand a avut imparat pe Saul sau cand l-a avut pe David… Pastorii din America au sugerat enoriasilor sa studieze platformele si care se apropie mai mult de Legea lui Dumnezeu aceia sa fie punctul de reper in votare…N-am auzit nume rostite…

 5. SILVIA
  Noi 09, 2016 @ 00:21:55

  Intru totul de acord cu Cristian.Acesti doi virtuali presedinti sunt expresia poporului american si-a evangheliei dulci care se predica de multa vreme.Problema nu este presedintele ci poporul care a avut Cuvantul si l-a nesocotit.”Pe cine ma nesocoteste si nu primeste nu Eu il judec ……Cuvantul pe care l-am vestit Eu,acela il va osandi in ziua de apoi „.(Ioan 12 ).N-a spus Isus „Imparatia mea nu este din lumea aceasta”……dar noi asteptam tot de la oameni pentru ca inima ne este la doi stapani iar fata de asta Isus a zis : Imposibil

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: