Iohannis, în faţa studenţilor despre Referendum, toleranţă, Viorel Iuga… (VIDEO)

iuga-iohannis

Întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu studenții la științe politice de la Universitatea din București și de la SNSPA mi-a dat motive de speranţă şi optimism. Tinerii cu care am discutat aproape două ore m-au provocat la un dialog foarte aplicat despre teoria şi practica politică, dar au avut și multe întrebări referitoare la politica externă la zi, alegerile din SUA, Brexit, Republica Moldova. I-am încurajat ca, după terminarea facultăţii, să ia serios în calcul o carieră în sectorul public. Este nevoie de forţa lor analitică în instituţiile noastre. Că decidem sau nu să ne implicăm, spațiul politic nu rămâne nepopulat. Haideți atunci să îl populăm cu experți, cu oameni competenți, integri, care vor să contribuie la bunăstarea colectivă, care vor să se pună în serviciul cetățenilor.

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei discuţii cu studenţi ai facultăţilor de ştiinţe politice din Capitală despre declaraţiile sale, făcute luna trecută, privind toleranţa pentru căsătoriile gay care au stârnit protestele Bisericii. Iohannis a declarat că este important să „avem grijă” în ceea ce priveşte iniţiativele de modificare a Constituţiei pe tema familiei, potrivit EVZ.ro

Urmăriţi cu atenţie minutele 22-27 din video:

Raspunsul pastorului Viorel Iuga:

Viorel IugaCredeam că voi avea o seară liniştită, dar mi-a stricat-o domnul preşedinte. Am deschis calculatorul, am ascultat şi nu mi-a venit să cred. Am avut impresia că nu aud bine. După aproape un an de discuţii pe toate fronturile, este drept, discuţii camuflate de massmedia aservită agendelor multicolore, după decizii luate la cel mai înalt nivel juridic, în cadrul dialogului deschis cu studenţii de la Ştiinţe Politice, mai precis la întrebarea studentului Andrei Popa, domnul preşedinte a afirmat câteva lucruri care m-au lăsat mască.

În primul rând, domnul preşedinte ne spune că declaraţiile făcute de cei care susţin familia tradiţională nu au avut vreun impact în a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. Apoi, preşedintele ne spune că deşi tema a fost ridicată cu 3 milioane de semnături şi are susţinători importanţi „nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească”. În final, după alte câteva afirmaţii, domnul preşedinte ne spune şi care este soluţia: compromisul!

Domnule Preşedinte, pentru că în seara aceasta tot aţi îndemnat studenţii să ceară politicienilor „să joace cu cărţile pe masă”, vă rog frumos, ne puteţi spune şi nouă despre ce grupuri este vorba? De unde ştiţi dumneavoastră ce atitudinea au aceste grupuri faţă de familie şi faţă de iniţiativa cetăţenească?
Pe de altă parte, domnule Preşedinte, de unde ştiţi dumneavoastră ce şi cât a penetrat societatea românească, dacă nu aţi făcut ceva pentru ca ea, societatea, nu grupurile, să se poată exprima? Ştiţi cumva ce este în sufletul cetăţenilor români creştini? Cum puteţi afirma că pe cetăţenii români nu îi interesează protejarea familiei tradiţionale? Nu v-aţi gândit niciodată că lângă cele 3 milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituţiei, mai sunt şi familiile şi prietenii lor? Nu aţi luat în calcul, cel puţin, faptul că Biserica Ortodoxă Română, biserica majoritară din România, a afirmat clar, public şi în mod repetat că susţine familia tradiţională? Sau gândiţi că afirmaţiile acestea nu au nicio susţinere în teren? Şi dacă, prin reducere la absurd, ar fi aşa cum spuneţi dumneavoastră, de ce nu s-a discutat în spaţiul public mai mult acest subiect? Când aţi chemat sau aţi încercat să ajutaţi la iniţierea unui dialog sincer şi deschis între toţi cei interesaţi de subiect? Dacă dumneavoastră sunteţi singurul care ştie cine sunt “actorii relevanţi” ai societăţii, de ce nu i-aţi chemat la o discuţie? Noi am crezut că cei mai relevanţi actori sunt cetăţenii ţării? Oare ne-am înşelat chiar aşa de tare?

Domnule Preşedinte, în seara aceasta aţi spus deschis că „am făcut acele afimaţii cu bună credinţă şi le-aş repeta oricând.” Eu am înţeles aceasta foarte bine. Sper că acum lucrurile sunt mult mai clare şi pentru cei care au crezut că ceea ce aţi spus atunci a fost o gafă politică. În seara aceasta ne-aţi confirmat că atunci ne-aţi spus sincer ce credeţi. Mai mult, aţi jucat, din nou, cu cărţile pe faţă şi ne-aţi spus deschis că nu poate exista pace socială fără compromis.

Domnule Preşedinte, să ştiţi că noi, cetăţenii români creştini, nu suntem tăntălăi, ci suntem toleranţi şi ştim ce înseamnă toleranţă. Pentru că ne dorim din inimă pace socială, nu am demarat o acţiune împotriva cuiva, ci pentru familie, în general. Noi, cetăţenii români creştini, ne rugăm pentru pace, încercăm să trăim ca oameni ai păcii şi propovăduim pacea. O facem cu orice preţ? În niciun caz. Aici ne diferenţiem mult de tot. Noi vrem pace socială, dar nu aşa cum o înţelegeţi dumneavoastră, prin compromis. Compromisul nu trebuie admis nici în conştiinţă, nici în relaţia cu semenii, nici în biserică şi nicidecum în relaţia noastră cu Dumnezeu. O naţiune cu lideri compromişi, care folosesc compromisul, nu va avea un viitor binecuvântat. Noi ne iubim ţara şi ştim că binecuvântarea ei depinde, în primul rând, de binecuvântarea lui Dumnezeu. Ştiţi când vom pierde toţi, aşa cum afirmaţi dumneavoastră? Nu când vom sta aproape de Adevăr şi de valorile autentice, ci când vom urma sfatul dumneavoastră, când vom accepta şi vom folosi compromisul.

Dacă dumneavoastră vreţi să mergeţi în continuare pe calea compromisului, este alegerea dumneavoastră. Noi vedem lucrurile altfel şi vom continua să ne spunem convingerile în dragoste, până când poporul, nu grupurile pe care le menţionaţi, va avea şansa să se exprime în mod democratic.

Viorel Iuga

12 comentarii (+add yours?)

 1. mike
  nov. 09, 2016 @ 20:43:10

  – cameleonul–politica nu e un spatiu rau –-sa nu fie putere de decizie ,,a celor putini impotriva celor multi”– pai tocmai asta se intimpla in Romania domnule Iohanis – si domnia ta ,sustii cu vehementa – deci una spui si alta faci – Oare cum se numesc astfel de oameni?? Daca pe bro. Viorel la lasat masca –eu ,am ramas ca la dentist– Spun si eu cum spun unii demonstranti ( plingind pe doamna Clinton) impotriva -noului presedinte al Americii -Trump – tu nu esti presedintele meu– poate ma intrebi de ce?? fiindca nu -mi plac presedinti vopsiti.– Carol -1- a fost un adevarat patriot – tu ,un vinzator de tara, tradator al crestinismulu isi distrugator al valorilor morale – Step down please !!

 2. thetrouth
  nov. 09, 2016 @ 23:22:06

  Din lac in put… asa poate fi numita evolutia domnului Iohanis. Ca presedinte ; dezastruos, ca om ; faliment, ca si crestin ; o mare dezamagire . „Domnule Iohanis mai bine mergeti servitor la Bruxel ,ca si presedinte ne-ti lamurit demult sunteti o catastrofa „

 3. thetrouth
  nov. 09, 2016 @ 23:26:30

  Din lac in put… asa poate fi numita evolutia domnului Iohanis. Ca presedinte ; dezastruos, ca om ; faliment, ca si crestin ; o mare dezamagire . „Domnule Iohanis mai bine mergeti servitor la Bruxel ,ca si presedinte ne-ati lamurit demult sunteti o catastrofa „

 4. octavpelin
  nov. 10, 2016 @ 02:37:30

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 5. MediaTV
  nov. 10, 2016 @ 07:17:47

 6. Eli
  nov. 10, 2016 @ 09:36:11

  Trădător, om de nimic! Nu am crezut ca va veni vremea cand vom dori ca in 89 sa scapam de mizeria in care o mână de nemernici vor sa ne împingă iar.

 7. eliodora
  nov. 10, 2016 @ 11:00:24

  Scapa NE TU DOAME!
  Mi este deja sila sa l mai vad vorbind; nu are SARE!
  Va place mancarea fara sare?
  Aceea macar iti face bine o perioada.
  Acest om isi fac doar lui bine.

 8. Trackback: VIOREL IUGA: „ A fi TOLERANT nu înseamnă a fi TĂNTĂLĂU!” | agnus dei - english + romanian blog
 9. Lund
  nov. 11, 2016 @ 03:56:18

  Daca unii care au comentat aici sunt crestini atunci imi este rusine, in primul rand, de educatia lor. Un crestin nu va rosti astfel de cuvinte „”Trădător, om de nimic!”” fata de Presedintele tarii tale, mai ales in spatiul public.
  Nu inteleg cine v-a stricat seara, dle Iuga, cand dl Presedinte nu a dat un raspuns obiectiv si nici macar unul evaziv. La ce v-ati fi asteptat sau nu ati inteles intrebarea studentului? Mai degraba m-ar fi deranjat viitorul politic al romaniei vizand strict, atentie! Interesul manifestat de studentul respectiv. Fondul intrabarii lui e mult mai profund.

  • mike
   nov. 11, 2016 @ 21:18:51

   Domnule -lund- cum numesti domnia ta pe unul care zice ceva –inainte de alegeri–lucrul bine facut–crestin autentic etc– dupa alegeri altceva– voi 3 milioane de cetateni sunteti –nimeni – fara compromis nu e pace sociala -realy??-(prea mult compromis duce la rebuturi socale si anarhie-)-dar cei citva anormali sunt ascultati si sprijiniti – Pai, cine la ales presedinte?? cei anormali sau -crestinii– numiti de pesedinte intoleranti -fanatici religiosi ?? gasesti un cuvint mai deosebit –decit -mincinos ,tradator al maselor care lau ales??– si mai rau, tradator al legilor Lui Dumnezeu –Ma doare atitudinea lui si a acolitilor lui– In fond domnul Iohanis nu e decit un om ca oricare dintre noi – ca a fost ales,nu inseamna ca e -Super Man -si face cei doreste inima – el trebuie sa asculte de -MAJORITATEA- populara nu de o minoritatea anormala -care i-si cer niste drepturi -stupide-impotriva vointei Lui-DUMNEZEU si a NORMALITATI.- God bless you

 10. Rodica Axente
  nov. 11, 2016 @ 17:38:07

  Johannis este o catastrofa nationala!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: