Mișcare de trezire în rândul pigmeilor

screen-shot-2016-11-17-at-9-55-07-pm

Veți vedea imagini care nu au mai fost prezentate până acum. Din adâncul junglei luxuriante din Africa, vă prezentăm unul dintre cele mai vechi triburi de pe acest continent.

Jovanis Nyirakayanje: În junglă am trăit ca niște animale.
Jovanis Nyirakayanje este un pigmeu Batwa . Timp de secole, semenii ei au trăit în junglă.
Jovanis Nyirakayanje: Am fumat, am băut, am practicat vrăjitoria și ne-am închinat diavolului.
Dr. Scott Kellermann, un medic american, studiază tribul Batwa : Sunt de statură foarte mică, au doar 1.35 metri înălțime. Ei vânează cu săgeți otrăvite și cu plase. Strâng roadele din pomi sau de pe pământ.

Au trăit în pădurea Bwindi din sud-vestul Ugandei.
Dr. Scott Kellermann: Au trăit ca în epoca pre-neolitică. Nu au avut unelte din epoca neolitică, Din acest motiv nu există prea multe consemnări despre tribul Batwa .
Tribul Batwa a fost paznicul junglei. Situația s-a schimbat în mod dramatic în 1992 când guvernul din Kampala, capitala Ugandei a decis să transforme habitatul lor natural într-un parc național și a devenit un sit al patrimoniului internațional pentru gorilele de munte aflate pe cale de dispariție. Există vreo 750 gorile de munte în lume și 350 trăiesc în pădurea Bwindi.
Dr. Scott Kellermann: Pădurea a devenit sit al patrimoniului internațional și tribul Batwa a fost evacuat din pădure.

După ce timp de secole au trăit în copaci și în grote, membrii tribului Batwa au devenit refugiați fără vreun drept la pământ, mâncare, haine sau adăpost. Sute dintre ei au ieșit din junglă și au pășit într-o lume care s-a întors împotriva lor.
Tugume Gerald: Nu au primit de lucru. Oamenii au crezut că pigmeii Batwa sunt asemenea unor animale.

Tugume Gerald și soția sa Barbara , au ajutat câțiva dintre pigmeii Batwa .
S-au mutat din capitala Ugandei în Kisoro, un sat mic aflat la marginea junglei ecuatoriale ca să înființeze o lucrare între pigmei.

Tugume Gerald: Am început să vorbesc despre nădejde celor deznădăjduiți.
Sute de pigmei Batwa au auzit despre Isus pentru prima dată. Jovanis Nyirakayanje a fost printre primii convertiți de Gerald.

Jovanis Nyirakayanje: A fost primul care ne-a vorbit despre Isus. Înainte slujeam diavolului. Apoi am auzit că Hristos a murit pentru păcatele noastre și asta ne-a schimbat viața.
În această zi, 37 de pigmei au răspuns la mesajul Evangheliei și au fost botezați în râu. Gerald spune că au loc și miracole în rândul pigmeilor Batwa . Oameni diagnosticați cu virusul HIV s-au vindecat. O fată pigmeu, care a fost la un pas de moarte, și-a revenit.

Barbara Gerald: Au adus copilul aici. A fost la un pas de moarte. Au început să se roage pentru ea timp de cinci ore. Am fost acolo. A fost incredibil. Copilul s-a vindecat.
Iată rezultatul. Este prima biserică Batwa din regiune.
Tugume Gerald: Câteodată vin o mie de pigmei la biserică.

Ei au înființat și o scoală pentru copiii pigmei. Părinții, vânătorii de odinioară, învață să devină fermieri. Au multe nevoi.
Tino Qahoush: Dacă vă imaginați sărăcia din lume, ei sunt cei mai săraci dintre cei săraci.
După ce a vizitat acest loc de mai mulre ori, Tino Qahoush, producător de documentare și absolvent al Universității Regent, a decis să se implice. A convins câteva biserici din Suedia să devină partenerii creștinilor Batwa .

Tino Qahoush: Îmi place că această lucrare este condusă de pigmeii Batwa , au înființat un comitet de conducere. Au grijă de membri bisericii. Îi împuternicim, le dăm resurse pentru a fi autonomi.

Nimeni nu știe cu exactitate, dar conform estimărilor, mai sunt zeci de mii de pigmei Batwa care nu au auzit de Isus Hristos.
Jovanis Nyirakayanje: Așa cum Hristos m-a mântuit pe mine, cred că mesajul Său de mântuire va schimba viețile membrilor tribului meu.
Tino Qahoush: Între timp Gerald invită creștinii din întreaga lume să i se alăture în această aventură de a evangheliza unul dintre grupurile cele mai izolate din lume.
Avem nevoie de oameni care să se roage cu noi pentru ca Dumnezeu să lucreze mai mult prin noi ca să evanghelizăm cât mai mulți pigmei posibil.
stire publicata in Mapamond crestin 642 – 6 noiembrie 2016. Ultimele stiri crestine – http://alfaomega.tv/stiri

Reclame

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: