La ordinea zilei – Alegeri – Familie – Universitatea Emanuel – Interviu Paul Negrut – 23 Noiembrie 2016

paul-negrut-coalitia-pentru-familie

La Universitatea Emanuel din Oradea a avut loc o prezentare la initiativa Colaitiei pentru familie, o prezentare a unor dintre politicieni care candideaza. Este o dezbatere acum in spatiul public. Invitat: dr. prof. Paul Negrut, rector al Universitatii Emanuel Oradea.

Paul Negrut: Coalitia pentru Familie a lansat o invitatie tuturor partidelor politice care au candidati la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 ai a partidelor care ii sustin, fata de initiativa cetateneasca, semnata de peste 3 milioane de cetateni ai Romaniei. Credem ca este fara precedent,  in istoria Romaniei, aceasta amploare a preocuparii cetatenilor  fata de sanatatea familiei si implicit a societatii. In istoria Romaniei nu a mai fost o asemenea situatie in care 3 milioane de oameni, ca unul singur, au cerut parlamentului Romaniei sa declanseze procedurile pentru un referendum, pentru ca societatea romaneasca, cetatenii Romaniei sa se pronunte prin vot  in ceea ce priveste identitatea, natura, rolul si locul familiei in societatea romanesca.

Ioan Ciobota: Nu v-a fost teama ca se asociaza numele  numele Universitatii Emanuel, care este un nume de referinta in educatia evanghelica contemporana din Romania, se asociaza cu diversi politicieni?

Paul Negrut: Acum, printr-o rastalmacire rau intentionata, orice poate fi asociat cu orice. Identitatea Universitatii Emanuel este clara. Este o Universitate Evanghelica conservatoare de confesiune baptista care nu este afiliata politic nici unei formatiuni politice din tara sau din strainatate. Suntem echidistanti politici, din punct de vedere politic. In acelasi timp, Universitatea Emanuel are studenti la facultati de management, IT, asistenta sociala, oameni care vor lucra  in spatiul public si de asemenea la teologie pastorala. Noi nu credem  ca studenti si personalul Universitatii Emanuel trebuie sa fie niste persoane deconectate de la viata publica din Romania si ca n-au dreptul sa se intalneasca cu personalitati publice, n-au dreptul sa intrebe sau sa afle raspunsuri la intrebarile lor doar pentru ca suntem evanghelici. O asemenea interpretare ar insemna sa ne inchidem portile, ochii si urechile si ca noi nu suntem preocupati de ceea ce se intampla in Romania.

Suntem profund preocupati,  ne rugam si lucram ca Romania sa fie o tara cu frica de Dumnezeu, cu familii sanatoase, biserici sanatoase, societate sanatoasa. Dar, repet, fara a ne transforma in partid politic si fara a ne atasa unei anumite formatiuni politice. Credem ca este important sa dialogam cu toti oamenii care sunt implicati in viata parlamentara a Romaniei pentru ca acolo se dezbat si se voteaza legile. Legi, care odata adoptate, afecteaza toti cetatenii Romaniei inclusiv pe cei evanghelici care spun: noi nu facem politica. Adevarul este ca orice cetatean al Romaniei, prin simplul act ca voteaza, face politica. Sau, daca nu se duce la vot,  si atunci face politica pentru ca este politica de a nu se implica si de-a lasa pe altii sa decida in locul lor in ce directie va merge tara. O lege, odata votata, afecteaza deopotriva toti cetatenii Romaniei, indiferent ca sunt evanghelici, ca sunt catolici, ortodocsi sau sau atei. Ori, credem ca intr-o societate care are libertatea pentru cetatenii ei sa se pronunte, a nu se pronunta inseamna a abandona responsabilitatea.

Ioan Ciobota: Exista o anumita perceptie in general, in popor, si anume, cand vezi politicieni in campanie electorala ca se afiseaza in diverse biserici, capela este un loc sacru, capela Universitatii Emanuel? Pentru ca exista perceptia aceasta ca s-a alaturat un loc sacru cu persoane nesacre.

Paul Negrut: Doua aspecte. 1.) Capela este Aula Magna a Universitatii Emanuel din Oradea care are intrebuintari multiple. Acolo ne adunam la rugaciuni si la studierea Cuvantului lui Dumnezeu. Acolo au loc conferinte pe teme spirituale sau pe teme de afaceri pentru facultatea de management sau pentru aspecte sociale de la colegii de asistenta sociala. Sau, cu concerte sau cu intalniri care le avem cu reprezentantii oamenilor care conduc, fie comunitatea locala, respectiv municipiul Oradea sau judetul sau tara. Deci este o sala cu intrebuintari multiple. A spune ca s-au adus oamenii la biserica, in sensul acesta este neadevarat. Este o  Aula Magna a unei universitati. Si inainte de a raspunde la partea a doua, ati vazut ca dezbaterile primare in SUA intre diversi candidati la presedintia Americii, de obicei, se poarta in spatii universitare. Aleg o universitate sau alta pentru dezbatere.

2) Acum, in al doilea rand, ca sa va raspund intrebarii dvs. reprezentantii pentru Coalitia pentru Familie si sustinatorii pentru Coalitia pentru Familie din zona Oradiei si a Bihorului au sugerat sa avem intalnirea  tocmai in Campusul Universitatii Emanuel din  Oradea datorita mediului propice pentru dialog fara alte manifestari nepotrivite si pentru a pastra dialogul pentru reprezentantii parlamentului sau a candidatilor pentru functii parlamentare intr-un mediu cat se poate de linistit, corect si clar din punct de vedere  a moralitatii publice. Pentru ca, daca ne-ar fi vazut  undeva intr-un restaurant si pe peretele din dreapta erau pahare si in stanga erau alte lucruri, s-ar fi zis: Uite unde s-au dus reprezentantii bisericilor sa se intalneasca. Deci, ochiul rau totdeauna va vedea lucrurile prin perspectiva raului pe care il provoaca ochiul. A fost optiunea tuturor sa ne intalnim la Universitatea Emanuel din Oradea si vreau sa va spun ca marturia pe care o da campusul Universitatii Emanuel pentru toti cei care ne viziteaza, este una despre care suntem bucurosi si multumim lui Dumnezeu ca putem depune o asemenea marturie. Un campus universitar curat, asezat cu studenti  cu un comportament normal, cu viata normala si cu  marturie frumaosa care are un impact deosebit asupra vizitatorilor.

3.) Si al treilea lucru, In dezbaterile pentru legea educatiei sau cum a fost in anii ’90 si 2000 pentru legea cultelor, eu am plecat la Bucuresti de nenumarate ori. Am intrat inca in cladirea parlamentului. M-am intalnit cu reprezentanti ai parlamentului, cu senatori si cu deputati indiferent de partidul politic si i-am rugat sa asculte perspectiva crestina  asupra unor articole din legea educatiei. Oamenii aceia au avut decenta, bunavointa sa stea de vorba cu mine. Si a le spune acum, n-aveti voie sa intrati in campusul Universitatii Emanuel pentru ca sunteti necurati, este o atitudine care n-are nimic de a face cu sfintenia crestina, cu morala crestina si mai ales cu dragostea crestina. Si as vrea sa aduc aminte  tuturor ascultatorilor ca Domnul Isus Hristos a fost criticat tocmai pentru ca s-a intalnit cu  vamesii si cu pacatosii. Ori, El a venit sa fie marturie pentru toti. Si cred ca un crestin sau o scoala crestina trebuie sa fie marturie pentru toti cetatenii si pentru toti oamenii care doresc sa intre pe poarta unei asemenea institutii (11:00).

Ioan Ciobota: As vrea sa va intreb acum: ce incredere avem ca politicienii care au semnat protocolul cu coalitia pentru Familie, vor sustine pana la capat implementarea in Constituitie a specificarii faptului ca ea este formata dintr-un barbat si dintr-o femeie?

Paul Negrut: La modul absolut nu avem nici o garantie. Singurul pe care putem conta este Domnul Dumnezeu care nu se schimba. Este Acelasi din vesnicie in vesnicie. In acelasi timp insa, noi credem ca atunci cand oameni care opteaza pentru o pozitie publica in parlamentul Romaniei isi dau cuvantul sub forma unui protocol semnat, il vor onora. Deci, noi pornim de la aceasta presupozitie ca  isi vor onora promisiunea facuta prin acest angajament. Si ne dorim sa fie asa. In eventualitatea in care nu si-ar pastra cuvantul, problema pe care o vor avea asemenea oameni, va fi sa stea in fata a milioane de cetateni ai Romaniei cu aceasta imagine a unui om a carui cuvant nu valoreaza doi bani. Ma intreb, ce viitor are un asemenea politician cand va veni din nou in fata cetatenilor tarii sa solicite din nou incredere? Deci, eu pornesc de la presupozitia ca oamenii acestia sunt constienti, sunt maturi si cand isi exprima un angajament,il vor onora. In cazul in care nu-l vor onora, vor sta inaintea lui Dumnezeu in ziua judecatii si in fata cetatenilor Romaniei la judecata cetatenilor.

Dar, trebuie sa mai spun ceva. Ca sa treaca acest proiect de modificare a Constitutiei, el trebuie sa parcurga toate procedurile parlamentare. Deocamdata s-a oprit dupa Comisia Juridica si Constituionala a Senatului. N-a ajuns in plenul senatului. Daca se va intruni noul senat, atunci va trebui sa ajunga in plen. De acolo, sa plece la Camera prin comisiile de specialitate in plen si apoi sa se intruneasca cele doua Camere si sa fie votulcelor doua Camere. Deci, procesul este indelungat si eu cred ca e important pentru toti cetatenii Romaniei sa se roage si sa pastreze dialogul cu acesti politicieni si sa ne asiguram ca procesul acesta legislativ isi urmeaza cursul firesc, normal in parlament.

Ioan Ciobota: Cum vedeti deznodamantul si „Noi nu facem politica” in campania electorala, chiar nu facem politica. Ne rugam, asa ne invata Biblia, sa ne rugam pentru cei inaltati in dregatorii. Dar, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si putem sa spunem numele lui pentru ca nu este implicat. Este apolitic, teoretic, presedintele. Dl Klaus Iohannis a avut o reactie interesanta si anume, spunea, folosea sintagma: Sa nu mergem pe calea fanatismului religios sau cei care sustin familia, sa nu facem o asociere intre toleranta  si tantalai sau ceva de genul. Cum vedeti pozitia? Cum se va pozitiona presedintele vizavi de problema familiei?

Paul Negrut: Nu stiu cum se va pozitiona presedintele Romaniei in viitor, dar stiu cum s-a pozitionat pana acum. Cand a fost primar al Sibiului si a mai fost o initiativa cetateneasca de adunare de semnaturi pentru convocarea unui referendum, primaria Sibiului a invalidat mii de semnaturi ca sa nu se intruneasca numarul legal pentru validarea acelui demers. De asemenea, am stiut din surse apropiate ca pozitia dlui Klaus Iohannis nu este favorabila unui demers  definirea stricta a familiei, ca este mult mai aplecat a da curs agendei celorlalti si celeilalte parti. S-a exprimat domnia sa, cetatenii Romaniei au auzit. Vor judeca si vor actiona in consecinta. Eu continui sa ma rog pentru presedintele Romaniei si cred ca Dumnezeu, care este Stapanul absolut al universului, poate sa intervina si sa schimbe si convingerile si directia de actiune a presedintelui Romaniei.

Este insa regretabil si ar fi o tragedie ca presedintele unei tari sa dea curs initiativei  unei minoritati care ia cu asalt societatea. Si va rog sa va uitati, dle Ciobota, la statutul elevului, care a iesit de curand sub semnatura Ministrului Educatiei. Aproape in fiecare articol, al acelui statut al elevului, este cuprinsa sintagma „fara deosebire de orientare sexuala”. Alaturi de cetatenie, de etnie, de sex, -orientare sexuala. Aceasta expresie „orientare sexuala” include absolut toate aberatiile sexuale  pe care le poti imagina sub soare. Ori, sa ai un statut al elevului care obliga scoala  si obliga elevii care au functii de reprezentare in scoala, sa apere si sa promoveze interesele elevilor indiferent de orientare sexuala, este dincolo din ce imi pot imagina intr-o scoala normala sanatoasa unde elevii trebuie sa fie preocupati de carte si de bunele moravuri si sa nu fie aruncati in dezbaterea sau in manifestarea unor asemenea aspecte.  Ma uit la faptul ca atunci cand o grupare de cateva sute de oameni care sprijina casatoriile intre persoane de acelasi sex, ies in spatiu public toata mass media. Acorda spatiu extins si manifestarilor si cerintelor si agendei lor in timp ce solicitarea a 3 milioane de cetateni ai Romaniei care este sprijinita de toate cultele crestine din Romania (asta implica milioane si milioane de Romani) este catalogata drept fanatism religios sau o amenintare la pacea sociala. Este regretabil si cred ca trebuie sa intram in logica democratiei, in care cetatenii au dreptul ca sa-si defineasca tara in care traiesc.(18)

Ioan Ciobota: Este cumplit. N-am stiut aceasta precizare din statul elevului despre care ati amintit dvs.

Paul Negrut: Este infiorator sa ajungi in anul 2016 in Romania, s aai trecuta orientarea sexuala langa etnie, religie si sex. Deci, ajungem intr-o situatie in care va spun, daca Romania nu se trezeste, vom ajunge in situatia altor tari in care acum tinerii cer legalizarea necrofiliei si a pedofiliei. Deci, imaginati-va ca se duce societatea intr-o directie in care o grupare care nu reprezinta nici 1% din populatia Romaniei, impinge tara folosindu-se de pirghii si de structuri care isi au originile in alte parti ale lumii. SI nu cred ca Romania poate fi condusa de un grup de ONG-uri care sunt finantate de mai stiu eu unde si care au aceasta agenda.

Ioan Ciobota: Foarte interesant ca deja in Canada s-a legalizat zoofilia. Deci, sunt lucruri scarboase care acum 20 de ani nici in particular nu discutam si acum s e discuta de pe acoperisul caselor daca sunt normale sau nu. Ce parere aveti? Cum comentati? Sunteti si psiholog prin formare. Cum comentati rezultatele alegerilor sin Statele Unite unde doamna Hillary Clinton miza pe voturile a femeilor albe cu diploma sau cu studii medii carora le-a promis avorturi pana in ultimul trimestru ale sarcinii si cu toate acestea, acele femei nu au votat-o. Credeti ca mai exista totusi un bun simt ancestral, pus de Dumnezeu in sufletul omului si oamenii voteaza pe baza acelor valori?

Paul Negrut: Am fost in Statele Unite la exact o saptamana inainte de alegeri si in ziua alegerilor. Si ce va pot spune, ca unul care am avut posibilitatea aceasta, sa stau intre oamenii obisnuiti si m-am intalnit si cu oameni politici. Am observat ca existau doua Americi. O America fabricata mediatic de marile trusturi de presa ale Statelor Unite ale Americii….

Ioan Ciobota: 90% din mass media din America au sustinut-o pe doamna Clinton.

Paul Negrut: Oamenii acestia au fabricat, au construit o America imaginara, care este o America a comunitatii LGBT, o societate fara garduri morale, fara principii de viata in care frica de Dumnezeu si decenta sa-si aiba locul lor, element care intareste si echilibreaza societatea. De partea cealalta, o America tacuta a unor oameni care n-au acces la mass media, nu apar pe marele canale de televiziune ale Americii. Dar, care au credinta in Dumnezeu, care se duc linistit la serviciu, se intorc acasa si se bucura de familia lor, isi platesc taxele.

Oamenii acestia au spus: Enough is enough. E de ajuns. Nu mai putem rabda o America peste care copiii nostri, baieti sau fete, intra in WC public persoane de alt sex. Nu mai putem suporta o America in care sunt hartuiti crestinii pentru ca nu accepta sa faca torturi pentru doua persoane de acelasi sex la casatorii. Biserici care nu accepta sa oficieze  slujbele religioase, sa fie amenintate. Scolile care nu accepta agenda LGBT sa fie hartuite in tribunale a spus ‘Enough is enough’. Aceasta America tacuta n-a fost fascinata de excesele dlui Donald Trump, ci au votat platforma republicana. Platforma care le mai dadea speranta ca se mai pot opri lucrurile in aceasta avalansa a imoralitatii si a degradarii vietii moralein societate. Aceasta America tacuta s-a dus la vot si au stat ore in sir ca sa voteze si au votat. Am fost acolo cand au aparut rezultatele din asa numitele ‘swing states’- statele care puteau inclina balanta. Si marii reporteri a marelor trusturi de televiziune erau nauciti in studiou cand primeau informatie dupa informatie ca au pierdut si statul cutare si statul cutare. Cred ca atunci cand politicienii sunt amagiti de o imagine fabricata mediatic, rupta de realitate, se pot trezi intr-o asemenea  situatie ca si America de astazi cu dna Hillary Clinton si cu dl Barack Obama si cu Domnul George Soros care a finantat masiv campania partidului democrat.

Ioan CIobota: Din fericire, aceste valori sunt luate in considerare inclusiv pe un candidat la prezidentiale din Franta, Francois Fillon. Deci, este bine ca aceste lucruri sa se ia in considerare. La final, as vrea sa va rog sa inaltam o rugaciune pentru politicieni, pentru cei care vor fi .

Paul Negrut: Vreau sa adresez urmatorul mesaj celor care ezita sau care comenteaza ca n-ar trebui ca crestinii sa se implice in asemenea dezbateri sau in asemenea proiecte sociale. Daca vor suporta asemenea manifestari in clasa in care ii va merge copilul, daca vor suporta asemenea manifestari in locul de munca unde vor fi, atunci daca tac astazi, isi vor merita soarta. In ce ma priveste, cred ca este datoria mea de om care crede in Dumnezeu. Este datoria mea ca cetatean a Romaniei, sa spun clar: ceea ce a creat Dumnezeu si binecuvanteaza Dumnezeu nu poate fi distrus, nu poate fi nimicit. Nu poate sa fie dispretuit fara sa existe consecinte teribile. Deci, daca astazi tac si nu-si folosesc dreptul lor de cetateni de-a lupta si de-a lucra pentru ca Romania sa ramana o tara cu credinta in Dumnezeu, cu familii normale si sanatoase, isi vor merita soarta. Nu ne dorim asa ceva. Vreau sa precizez faptul ca Sodoma si Gomora n-au pierit din cauza crizei economice, ci din pricina crizei morale. A te duce inspre alegeri doar pe partea economica, crezand ca daca vom avea mai multa mancare pe masa si mai multi bani in buzunar, am rezolvat toate lucrurile. Fara sa-L onoram pe Dumnezeu si sa umblam in credinta in Dumnezeu si dragostea fata de El si de tara, tara se indreapta intr-o directie fundamental gresita si periculoasa. De aceea, este important sa ne rugam pentru Romania si sa facem tot ceea ce putem ca cetateni, sa aducem binecuvantarea lui Dumnezeu peste tara noastra in umblare, in moralitate biblica, in frica de Dumnezeu, in dragostea fata de El si fata de semeni.

Urmeaza o rugaciune…

CITESTE si –

2 comentarii (+add yours?)

 1. octavpelin
  nov. 24, 2016 @ 02:03:08

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 2. eliodora
  nov. 24, 2016 @ 13:39:14

  De aceea, este important sa ne rugam pentru Romania si sa facem tot ceea ce putem ca cetateni, sa aducem binecuvantarea lui Dumnezeu peste tara noastra in umblare, in moralitate biblica, in frica de Dumnezeu, in dragostea fata de El si fata de semeni.

  Un „om frumos”; Domnul sa ne faca pe toti frumosi la minte inima si suflet !
  Intotdeaun l am apreciat pe fr Negrut !Un om incoruptibil.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: