VIDEO Rădăcinile morale ale „liberalismului” și conservatorismului

În SUA, noțiunea de „liberal” are un cu totul alt înțeles decât în Europa…

Psihologul american Jonathan Haidt studiază cele 5 valori morale care formează baza opțiunilor noastre politice – Stânga, Dreapta și Centru – și subliniază valorile morale pe care liberalii și conservatorii le respectă. O producție TED – 2008.

Notă: În SUA, noțiunea de „liberal” are un cu totul alt înțeles decât în Europa. Simplificând la maxim, „liberalismul” american se suprapune peste „Stânga” (socialism, social-democrație) în accepțiunea ei europeană. Liberalismul în înțeles european este mult mai aproape de Dreapta politică, având de altfel rădăcini comune cu Conservatorismul. Tot pentru uzul celor mai puțin familiari cu politica americană, un „liberal” tinde să fie un votant al Partidului Democrat, iar un conservator, un votant al Republicanilor.

via CULTURA VIETII

2 comentarii (+add yours?)

 1. Ghita Lavric
  nov. 23, 2016 @ 22:20:59

  Un articol scurt, cat este tradus in romaneste ,dar care pentru noi romanii spune multe si clarifica perceptia si interpretarea tuturor stirilor,deci care spune multe…

  • rodi
   nov. 23, 2016 @ 22:30:00

   am vazut multe discutii pe tema aceasta care au provocat neintelegri tocmai pentru ca se vorbea de doua lucruri diferite si nici o parte nu intelegea de ce oponentii lor erau asa de gresiti (sau asa credeau/credeam ei/noi). Acum stim ca sunt doua concepte diferite din cauza istoriei Europei vs. SUA. E un articol excelent, dar si video e superb, explica foarte bine cele doua filosofii.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: