COMUNICAT OFICIAL – Se VA SERBA Crăciunul în şcoli!! (2) Punctul de vedere al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pe tema organizării serbărilor școlare

Acest anunt  a fost postat intr-o gradinita. La acea gradinita anuntau ca nu vor mai fi serbari, inclusiv ce de Craciun, gradinita intelegand ca acesta este noul ordin al Inspectoarei de la Ministerul Învăţământului, Viorica Preda. Ziarul de Cluj a solicitat

CITESTE si – Inspectoarea de la Ministerul Învăţământului, Viorica Preda, a dat ordin ca să nu se serbeze Crăciunul în şcoli şi grădiniţe.

B. Daniela: Asa este ne-a anuntat invatatoarea ca nu se mai da voie sa se faca serbari.Deci la scoala si probabil si la gradinita.

Estera C.: si la noi la Oradea a ajuns aceasta știre! La băiețelul meu care este in clasa 0, din exact același considerent nu se va mai tine serbarea de Crăciun.

Ovidiu Si Andreea P.: Astazi ni s-a comunicat la sedinta cu parintii aceasta nota 

Ce s-a comunicat scolilor:

Reprezentanţii unei grădiniţe au postat pe pagina lor despre o idee dezbătută, cum că ar putea fi interzise serbările care se desfăşoară „în sensul în care era înţeles până acum acest concept.”

Extrasul dintr-o minută din cadrul videoconferinţei desfăşurate în 15 septembrie arată că inspectorul general Viorica Preda este cu interzisul serbărilor de iarnă. Mai mult, inspectorul general Preda a mai făcut şi recomandări legate de împodobirea claselor, minuta apărută sugerând inclusiv că le este interzis educatoarelor se afişeze orare cu ceea ce predau la clasă, singura lor obligaţie fiind cea de a urma programa.

„Nici poveste de interzicerea serbărilor, noi le încurajăm”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general şcolar.

Acesta, după ce l-am sunat, s-a interesat de situaţie, a precizat că a fost doar propagarea pe calea internetului a unei greşeli a unei grădiniţe, care a interpretat greşit o sugestie şi a mai şi postat în spaţiul public, ca să vadă şi alţii.

Sursa – ZIAR DE CLUJ: Cum, din cauza recomandărilor unui inspector școlar, era să se transforme Cioloș în Grinch

viorica-preda-interzice-serbarile-la-o-teleconferinta

„REVENIREA” Doamnei Preda pe Facebook si cateva comentarii din partea parintilor:

Doamna draga se pare ca acel comunicat transmis de dvs chiar a avut efect, precizez ca la gradinita unde este înscrisă fetita mea nu se va mai tine nicio serbare de Crăciun! Eu propun sa reventi respectuos la cel comunicat si sa va faceti mai explicita! Un părinte nemultumit!!!

Este interesant sa descoperi cum ti se rastalmacesc vorbele… Asadar, pentru cei care nu au inteles ce am spus eu la videoconferinta din 14 septembrie 2016, pentru cei care nu au citit sau nu au inteles nici Scrisoarea metodica de anul acesta si pentru cei care isi ascund propriile decizii. punandu-le in seama Consiliului de Administratie sau a mea, anunt public faptul ca in invatamantul prescolar se pot derula serbari cu copiii si orice fel de manifestari care aduc bucurie si implinire acestora si parintilor lor.

Comentarii la postarea doamnei Preda Victoria:

Adrian Soiman Mateiu Roza Da d-na Roza, aceasta nu este o directiva ministeriala ci este o circulara anonima nesemnata si nestampilata trimisa catre toate gradinitele ca litera de lege. Ati citit aici reactiile educatoarelor din toata tara ca toti au luat deja masuri in acest sens sa interzica serbarile? Despre ce dreptate vorbiti dvs? Daca stiti sa cititi limba romana va mai dau inca o data subliniat sa cititi ceea ce au primit toate gradinitele. Eu nu cred ca ministerul trimite circulare ca sa aiba educatoarele din gradinite hartie pe care s-o foloseasca pe post de hartie igienica.

 viorica-preda-interzice-serbarile-la-o-teleconferinta

Oancea Alexandru-Catalin Inseamna ca poza cu comunicatul respectiv, care circula pe net, in care se interzice orice serbare de Craciun, este falsa? N-o mai dregeti acum ca nu tine. Ati incercat o magarie si nu v-a iesit. Sa va fie rusine si sa interziceti serbarile de Craciun la voi in ograda. Faceti tara asta de rusine…

Gheorghe Barjovanu Pentru elucidarea adevarului, avem nevoie de filmuletul video conferintei…sa vedem cine minte…Simplu !

Angela Angela-Claudia: Mulțumim frumos pentru intenția de a schimba si a diversifica activitățile de tip ,, serbare,, îndoctrinati fiind părinții, nu înțeleg că se poate si alt fel însă e spre binele lor.
Multa sănătate și putere de munca!

 1. Gradinita Doisprezece (BistrițaVă mulţumim pentru precizări. Din păcate, au inţeles şi transmis denaturat şi persoane care sunt la un nivel decizional important.
 2. Sirbu Mihail Virgil Craciunul e Craciun nu s-a nascut nu se va naste cineva care sa poata lua aceasta bucurie crestina…
 3. Gabriel Bintia Ce frumos este cand cineva vine, cu greseli de poziționare a virgulei, sa clarifice ca părinții sunt îndoctrinați si sa precizeze că este spre binele lor! 🙂 Superb!
 4. Gabriela Ceuca Poate ar fi bună pentru copii de Crăciun vreo paradă ghei sau de ce nu un nou Halloween….
  Stiu unii ce e mai bine pentru copiii altora….
  Acest inspector ar fi trebuit să si dea demisia. Cata nesimțire!
  Si mai si fac parintii îndoctrinați.

  Nu va e rusine..
  Rusine cadrelor didactice care ii canta in struna. Va crește salarul daca i cantati ode tovarășei ?
 5. Angela Angela-Claudia Da,stimat domn ,este spre binele dumneavoastră să vedeți și altceva înafară de aceleași scenete,ati putea participa la mese rotunde,ateliere de lucru alături de copii,consider ca e mult mai util!
 6. Angela Angela-Claudia Da ,doamna părinții stiu una si buna sceneta ,cântecul și cam atât,pai asta nu e îndoctrinare?
  În rest despre afirmațiile dumneavoastră nici nu vreau să discut.
  Eu mi-am spus părerea !
 7. Cosmin Paunescu Referitor la ateliere și mese rotunde, chiar va rog sa le organizați, nu e neapărat nevoie sa fie de sărbători. Nu cred ca este deontologic sa vorbiți în modul acesta generic despre parinti. Preocupările părinților și cele ale cadrelor didactice ar trebui sa fie convergente. În România părem a fi doua tabere diferite cu astfel de discursuri.
 8. Cosmin Paunescu […..] Părinții și cadrele didactice ar trebui sa aibă aceleași obiective. Nu înțeleg însă de ce Ministerul creează ambiguitate în chestiuni simple, care nu presupun efort bugetar – serbari, activități opționale la preșcolar. Nu ne putem schimba mentalitatea?
 9. Angela Angela-Claudia Ministerul consider că încearcă să reformeze sistemul de învățământ,sa ușureze taxele pe care unii părinți le plătesc pt . Opționale ,cred că asta este rațiunea,iar în ce privește serbările știm foarte clar de ce se cere renunțarea la ele oarecum,insa aici depinde de fiecare cadru didactic in parte .
 10. Cosmin Paunescu De ce nu ne-au informat înainte de începerea anului? De ce inspectoratele emit proceduri de avizare care lasă loc la interpretări? De ce în București normele se aplica diferit? Toate acestea sunt și treaba MEC

Sirbu Mihail Virgil Deci ca sa intelg, asa asteptata serbare de Craciun a celor mici are voie sa se tina sau nu in gradinita???? Scurt fara nu s-a inteles mesajul sau nu stiu ce…

Preda Viorica Evident ca nu am spus ca nu se tine. Se tine !

 1. Mali Dragoi Doamna draga se pare ca acel comunicat transmis de dvs chiar a avut efect, precizez ca la gradinita unde este înscrisă fetita mea nu se va mai tine nicio serbare de Crăciun! Eu propun sa reventi respectuos la cel comunicat si sa va faceti mai explicita! Un părinte nemultumit!!!
 2. Preda Viorica Din pacate nu am dat eu comunicatul si chiar asta am semnalat in mesajul meu. Cine l-a dat sa isi asume si sa nu se ascunda in spatele numelui meu.
 3. Doru Ionica Pina la urma, ce anume s-a rastalmacit, doamna? Comunicatul este de o claritate revoltatoare. Nicio serbare. Eventual una, la sfarsit de an scolar. Este un fals? In acest caz, de ce nu luati masuri certe, nu doar vorbe fara dovezi, pentru a afla si noi – parinti sau educatori, care este adevarul? Nu exista o inregistrare a acelei videoconferinte?
 4. Sirbu Mihail Virgil Ori sunt nebun, ori… am citit de n ori acel ordin si vad niste pupisti […] pe aici, fratilor sunt cadru didactic si eu si nu mi e teama sa vb, vino cucoana cu o dezmintire

Besa Catalina Elena Cred ca nu ați vrut sa înțelegeți. Adică se poate face și în cadru restrâns ,doar cu copiii,nu cu toate neamurile începând cu părinții și terminandu -se cu vecinii(sa mai schimbam puțin din vechiul sistem )
Seara frumoasa!

Adrian Soiman Besa Catalina Elena, d-na, matale ai studiat cumva la academia lui Soros? asa se pare

Andreea Şi Valentin Stancu Păcat ca în județul Olt s a înțeles și transmis greșit! Parintii așteaptă mult mai mult serbarea de Crăciun, decât copiii.Acum trebuie iar sa le comunicam părinților, informația înțeleasă greșit care s a transmis chiar și săptămâna trecută la cercul pedagogic .

Mali DragoiAșa s-a inteles si in jud Arges...pentru ca asa a fost transmis!

Cristian Vântu ”din data de 22.11.2016, NU vor avea loc SERBĂRI DE CRĂCIUN, în sensul în care era înțeles până acum acest concept, în grădiniță”. Crăciunul este un simplu ”concept”, nu nașterea Domnului și nici măcar o sărbătoare ? Cam marxistă abordare, nu credeți ? Ridicola orientare acum cand toate țările din jurul nostru, chiar si SUA, se reintorc spre traditie si morala creștină.

Fotografia postată de Cristian Vântu.
Mircea Morar Dna Preda Viorica oare ce se poate rastalmaci din aceasta afirmatie ” ”din data de 22.11.2016, NU vor avea loc SERBĂRI DE CRĂCIUN, în sensul în care era înțeles până acum acest concept, în grădiniță” ? Cum se vor organiza serbarile de Craciun ? Sper ca nu ca si in Franta, intr-un mod corect politic si care sa evite simbolurile crestine ca sa nu se ofenseze oarescine . Oare cum se face ca acest ordin nu a inclus si sarbatorirea Haloween-ului in scoli si gradinite ?
Gabriel Bintia Deci, copiii pot cânta colinde creştine? Ori e îndoctrinare, spre deosebire de Halloween, care înseamnă progres?
 • Ana Maria progres către satana.. că de Dumnezeu s-or săturat.. bag de seamă.

Cristina Leordeanu Hârtia prezentată de dl Vantu in postare este un proces verbal probabil al videoconferinței. Doamna inspector neagă, dar cam cu jumate de gură, cam fără convingere. Sunt absolut convinsa ca a spus ceea ce s-a consemnat.

 • Cristina Leordeanu Au consemnat ce s-a discutat in videoconferința ai apoi au transmis-o pe fax sau scanata, depinde cum se face comunicarea. De aia nu are ștampila si antet. Sunt absolut convinsa ca oricat ar nega doamna ca nu a spus, a spus. A foarte spus. Ce nu inteleg e de ce? Sau ma rog, pot sa-mi inchipui. Dar o merita cat sa tradezi Craciunul?

Ivanescu Dan Stimata doamna, faceti o videoconferinta in care nu stiti sa va exprimati, iar normele de aplicare le faceti pe facebook?

Adrian Soiman pentru cine nu a abservat aceasta doamna a interzis TOATE SERBARILE nu numai de Craciun. Vorbim de Paste, 1 iunie, 1 decembrie etc DEMISIA URGENTA!

Marius Din Multumesc de raspuns. Noua la gradinita ni s-a spus ca nu se mai pot face serbari si din cate citesc nu e singulara situatia.

Adrian Iosif ” nu se vor mai realiza serbări ” cum adică nu reiese ? Poate nu înțelegeți semnificația cuvântului „nu”…

Tamara Miclea Incercati sa clarificati niste lucruri rusinoase, sa va auto-aparati. Sarbatoarea Craciunului ii cea mai frumoasa dintre toate. Copiii o percep in oarecare masura ca pe un „dar” si este un dar. Incercati sa scoateti tot ce este sfant si sublim di inima copilului. Invata-l lucruri frumoase si strecoara-i niste principii sanatoase ca sa te respecte, sa poti preda materia nu sa-si faca de cap la ore.

Scrisoarea metodica pentru anul scolar 2016-2017 

Punctul de vedere al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pe tema organizării serbărilor școlare

25 noiembrie 2016 (postat 26 noiembrie)

punctul-de-vedere-al-ministerului-educat%cc%a6iei-nat%cc%a6ionale-s%cc%a6i-cerceta%cc%86rii-s%cc%a6tiint%cc%a6ifice-pe-tema-organiza%cc%86rii-serba%cc%86rilor-s%cc%a6colare
Data publicării:
25 Noi 2016

Referitor la informațiile inexacte apărute în spațiul public pe tema organizării serbărilor școlare în preajma sărbătorilor de Crăciun/sfârșitului de an, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice face următoarele precizări:

În cadrul videoconferinței din data de 15 septembrie 2016, la care au participat, în principal, inspectorii școlari pentru învățământul preșcolar din toate județele țării și din cele șase sectoare ale municipiului București, a fost prezentată tema generică a anului școlar 2016 – 2017 pe acest segment de învățământ: „Trăiește, cultivă și promovează bucuria unui timp de calitate, ca bucurie a creșterii personale!”. Alegerea și abordarea temei au ținut cont de perspectiva celor trei actori implicați în educație: cadre didactice/educatori, copii și părinți. În acest context, una dintre recomandările care viza părinții a fost organizarea unor evenimente/momente, implicit sebări, în care părinții și copiii pot petrece un timp de calitate împreună la grădiniță.

Afirmația inspectorului general pentru învățământ preșcolar din Ministerul Educației a avut ca scop accentuarea rolului pe care un cadru didactic/educator trebuie să-l aibă pentru a crea un dialog robust între școală și părinți, nicidecum interzicerea sau restricționarea desfășurării unor astfel de evenimente.

În concluzie, serbările școlare pot fi organizate în continuare și eventual completate cu alte activități interactive, dedicate oricărui eveniment din an, cu activități de tip atelier sau de tip proiect, toate având ca țintă implicarea și participarea părinților din dorința de a crește dimensiunea participativă a comunității în viața școlii.

BIROUL DE COMUNICARE

Anunțuri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: