„Intre Scriptura si ziar” – Ghita Mocan – Poemele tatalui

ghita-mocan-intre-scriptura-si-ziar-poemele-tatalui

Marius Cruceru: ….. Sa ne restauram perspectiva uitandu-ne in Sfintele Scripturi. Il am din nou invitat in aceasta zi pe pastorul Ghita Mocan. As vrea sa ne indreptam pornind de la ultimele declaratii ale oamenilor politici, de la ultimele probleme aparute in presa scrisa si presa audio/video si anume despre FAMILIA TRADITIONALA, relatiile normale in familie. Ce inseamna o familie traditionala?

Ghita Mocan: O familie traditionala, cred ca isi gaseste imaginea si argumentul in prima carte a Bibliei. Cred ca nu e intamplator ca revelatia Scripturii, canonul Scripturii incepe cu Geneza, o carte a familiilor. Mereu m-am intors si eu in aceste ultime zile, ultimele saptamani, cel putin mental  si uneori in discursurile mele la ideea de familie din Geneza, acolo unde exista parinti, exista bunici, unde este o relatie interesanta, patriarhala, sigur, asa cum era epoca. Intre tata si fiu, in transmiterea binecuvantarii, in care tot mai putini cred. In relatia bazata pe ascultare, pe respect, pe cultivarea valorilor, pe o anumita promovare a valorilor, inclusiv familiale, de clan poate, de la o generatie la alta. Un transfer natural de la o generatie la alta, intr-o familie heterosexuala care poate sa procreeze si unde parintii aceia din acea vreme, patriarhii, au inteles ca trebuie sa-i dai mai mult decat o caza, in cazul acela un cort. Mai mult decat sa-i pui in mana o meserie, sa-i creezi oarecum un context multumitor de viata, sa-i oferi o relatie educationala, mai mult decat o relatie biologica.

Ce mi se pare interesant este ca traim vremuri atat de zdruncinate incat pana si relatia biologica este pusa in discutie, incat fiziologia relatiei a ajuns sa fie in prim planul dezbaterii- problema homosexualitatii, problema incestului discutata in tarile civilizate ale Europei. Ne-am dus mult, asta e senzatia mea, spre fiziologie. Suntem ecologisti. Suntem orientati spre trup. Suntem atenti cum ii hranim pe copii, sa-i crestem sanatosi din punct de vedere fizic. Sa le oferim recreatie. Sa le oferim sisteme de invatamant cat mai eficiente. Aproape toate acestea parca le facem fugind de propria noastra responsabilitate, cea educationala.

Marius Cruceru: Nu numai Geneza, cum ati amintit, dar continua acest fir rosu in Exod, in Levitic, in Deuteronom. Acolo este o realitate multigenerationala si transgenerationala. Sunt valori care se transmit dintr-o generatie in alta. Vorbim despre familie, vorbim despre familii disfunctionale, familii formate din parinti singuri. Mame singure, tati singuri care isi cresc copiii din diverse motive. Ce sanse are o asemenea familie disfunctionala sa realizeze totusi obiectivul educatiei despre care vorbeati? Eu provin dintr-o asemenea familie. Mama ne-a crescut singuri si cred ca a facut o slujba peste puterile ei, destul de buna pana la un moment dat. Ati avut pentru o scurta perioada dvs. propria experienta.

Ghita Mocan: Cu asta doream sa incep. Exista in viata mea, cum stiti, un intermezzo intre doua mariaje. Intre 2005 si 2008 am trait experienta familiei monoparentala. Sotia mea a decedat in 2005 si pana m-am recasatorit, i-am crescut pe cei doi copii singur. E cumva, spun la propriu ca nu recomand. Asta se intampla. Dar, ce bine ca dupa acea perioada de trei ani, aprox., s-a sfarsit pentru ca nu numai ca nu am putut sa fiu mama pentru copii, deci, nu numai ca nu am putut sa fiu mama, frate Marius, n-am reusit sa fiu uneori nici tata. Pentru ca incepi sa le faci pe amandoua si te trezesti la un moment dat ca ai frustrarea ca n-ai reusit sa faci nici una, nici alta. In acest context, recomand recasatoria. Sigur, nu in orice timp, nu cu orice persoana. Sigur, nu ne pripim. Sigur, nu ne lasam oarecum impulsionati in ideea de recasatorie doar de aspectul trupesc, fizic. Dar, cu bagare de seama, cu calauzirea lui Dumnezeu, recomand ca pe cat posibil copiii sa fie crescuti de ambii parinti.

Marius Cruceru: Cunoscandu-va familia, este o familie pe care as putea-o exemplifica drept model si faceti o slujba, cel putin cat se vede din afara, excelenta ca parinti. Parintii fiind, copii rezultati din prima casatorie, s-au adaptat foarte bine la noul context. Din aceste presiuni, din necaz, din suferinta prin care ati trecut, din experienta pastorala, din lecturi, a rezultat o carte. Aceasta carte se numeste ‘Poemele Tatalui”.

O discutie foarte educativa continua…

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: