O voce pro-Israel în Uniunea Europeană. Israelul își face noi prieteni în Asia, America Latină și Africa

nato israel flags

Odată cu ascensiunea SIIL, că Egiptul sau Arabia Saudită au început să aprecieze Israelul și să-i solicite ajutorul. Poate asta ar funcționa și în UE, în favoarea Israelului. Din culise, putem observa o tendință pozitivă. De altă parte, îl citez din nou pe premier, lumea se schimbă dramatic, iar Israelul își face noi prieteni în Asia, America Latină și Africa.

Tomas Sandell e liderul Coaliției Europene pentru Israel, organizație care promovează consolidarea relațiilor dintre UE și Israel și care luptă cu antisemitismul, în Europa și în cadrul ONU. Am discutat recent cu Sandell în Ierusalim despre câteva provocări cu care se confruntă Israelul.

Tomas Sandell, bine ai venit la „Jerusalem Dateline”! Europa este de multe ori un mediu ostil pentru Israel. Tu lucrezi pentru a susține Israelul. Ai putea să ne spui câteva cuvinte despre ceea ce faceți voi pentru Israel, în Europa?

Puterea majoritară din domeniul politicii externe a UE se află la Bruxelles. Eu lucrez acolo, fiind angajat în relații cu politicienii, transmițându-le rapoarte și date concrete și, totodată, oferindu-le soluții alternative pe care nu le-ar putea obține din altă parte.

Care crezi tu că e cea mai mare amenințare care vine din Europa spre Israel?
Cred că există mai multe amenințări. Una dintre ele iese în evidență când analizăm datele demografice, criza migrației și amenințarea islamului radical. Pe lângă acestea, mai e ceva ce eu numesc „antisemitism sofisticat”. El vine din acele domenii ale societății în care unii încearcă să fie campionii drepturilor omului, dar au totuși o înțelegere ciudată asupra acestora. Ei cred că circumcizia copiilor contrazice drepturile copilului, iar în ceea ce privește jertfele, ei cred că asta este împotriva drepturilor animalelor. Se pare că, în Europa, toți beneficiază de drepturi mai puțin evreii.

Europa era fruntașă în mișcarea BDS. Cum este situația acum? Mișcarea se dezvoltă sau scade în amploare?

Vestea bună e că există semne de scădere. În ceea ce privește aspectul legal, Înalta Curte a Franței a decis că această mișcare e ilegală, că ea contrazice Dreptului Internațional. Există și unele declarații politice, ca cea a guvernului britanic condus de Cameron, care zicea că orice autoritate locală care vrea să boicoteze Israelul va trebui să suporte consecințele și va fi sancționată de guvernul din Londra.

Cu toate acestea, există o tendință puternică în Europa. Când am discutat cu premierul, i-am explicat că mișcarea BDS e o mișcare de mici dimensiuni, însă este o mișcare gălăgioasă și foarte bine finanțată, chiar și din bani europeni proveniți din impozite. Acesta e un alt motiv pentru care am înființat Coaliția Europeană pentru Israel. Știam că există mulți creștini care înțeleg mesajul despre Israel, dar acesta rămânea mereu între zidurile bisericii.

Ca europeni, trebuie să privim la ce s-a întâmplat în anii ’30 și să înțelegem că Germania și Europa erau mult mai înrădăcinate în creștinism. Totuși, cea mai mare crimă împotriva evreilor a avut loc într-un context creștin.

Noi credem că nu contează câți suntem. Contează că există un grup care îndrăznește să meargă în locurile dificile pe plan politic sau spiritual, în locuri precum Bruxelles, New York sau alte capitale, fiindcă acolo e nevoie de noi.

Am văzut în Orientul Mijlociu, odată cu ascensiunea SIIL, că Egiptul sau Arabia Saudită au început să aprecieze Israelul și să-i solicite ajutorul. Poate asta ar funcționa și în UE, în favoarea Israelului. Din culise, putem observa o tendință pozitivă. De altă parte, îl citez din nou pe premier, lumea se schimbă dramatic, iar Israelul își face noi prieteni în Asia, America Latină și Africa.

Totuși, cum se face că cei pe care îi consideram prieteni apropiați ne înjunghie pe la spate?
În anumite cercuri, în special la Bruxelles, există o obsesie pentru Israel, pentru repararea Orientului Mijlociu. Sunt oameni cărora nu le pasă ce se întâmplă în vecini, nu le pasă de creștinii măcelăriți acolo. Am abordat acest lucru ca pe o provocare. Vrem să prezentăm liderilor aceste informații în așa fel încât să înțeleagă.

Astfel, în 2010, eram în San Remo, alături de CBN, la aniversarea a 90 de ani de la semnarea rezoluției care a favorizat înființarea unui stat evreiesc. Cei mai mulți oameni n-au auzit nici de San Remo, nici de Mandatul britanic pentru Palestina. Ei cred că istoria a început în 1967, când israelienii au venit și au cucerit tot pământul palestinienilor din senin. Chiar și întâmplările din 1948 sunt foarte distorsionate. Întotdeauna am susținut că ieșim din fiecare întâlnire obținând ceva fiindcă adevărul e de partea noastră.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 155 – 26 noiembrie 2016 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    nov. 29, 2016 @ 02:49:07

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: